UPDATE CFR Marfa, vanduta fara datorii, pentru 180 de milioane de euro. Opt companii "importante" interesate

Vineri, 05 Aprilie 2013, ora 10:13
4636 citiri
UPDATE CFR Marfa, vanduta fara datorii, pentru 180 de milioane de euro. Opt companii "importante" interesate

CFR Marfa a fost scoasa la vanzare, pretul de pornire a licitatiei pentru un pachet majoritar de 51% din actiuni fiind de 180 de milioane de euro, potrivit anuntului oficial de privatizare a companiei de stat, publicat de Ministerul Transporturilor.

UPDATE: Ministrul Transporturilor a declarat ca procedura prin care s-a stabilit pretul de vanzare a pachetului de 51% din actiunile CFR Marfa a fost una complexa, care a avut la baza valoarea activelor companiei, din care au fost scazute datoriile actuale si cele care vor fi acumulate pana la momentul privatizarii, precum si potentialul pietei de transport feroviar din Romania.

De asemenea, pana in prezent un numar de opt "companii importante" si-au manifestat interesul de a participa la privatizarea CFR Marfa, a precizat ministrul.

"Conform calendarului pe care l-am prezentat in legatura cu privatizarea CFR Marfa, data de 8 aprilie era data limita pentru lansarea anuntului de privatizare. Am reusit sa devansam acest termen cu trei zile si astazi suntem in masura sa publicam anuntul de privatizare pentru CFR Marfa", a mentionat Relu Fenechiu, intr-o conferinta de presa.

Conform anuntului, pana in data de 9 aprilie pot fi cumparate dosarele de prezentare pentru CFR Marfa.

Compania inregistreaza pierderi mari, privatizarea sa fiind ceruta de creditorii externi ai Romaniei.

Pierderile estimate pentru anul 2013 se ridica la peste 211 milioane de lei, fiind de doua ori mai mari decat anul trecut.

Relu Fenechiu a explicat ca privatizarea si evaluarea acestei companii este facuta in contextul in care toate datoriile pe care compania le are la statul roman vor fi transformate in actiuni. Valoarea datoriilor se ridica, acum, la 1,5 miliarde de lei.

"Acest lucru se va face pana la momentul privatizarii. Datoriile devin actiuni inainte de privatizare, adica inainte ca cineva sa preia actiunile companiei. Cine va cumpara aceasta companie o va cumpara fara aceste datorii", a afirmat seful de la Transporturi.

El a explicat ca acest proces de transformare a datoriilor in actiuni nu s-a putut face inainte de publicarea anuntului de privatizare pentru CFR Marfa, intrucat Comisia Europeana o considera ca fiind ajutor de stat.

"Ajutorul de stat nu ne este permis decat in contextul privatizarii", a subliniat acesta.

Problemele procesului de privatizare

Consultantul financiar Ionel Blanculesu a precizat ca pretul pentru CFR Marfa este unul destul de mare, avand in vedere ca cel care va cumpara va prelua si datoriile.

"Compania poate avea un mare potential intr-o tara cu sosele si autostrazi deficitare, transportul pe calea ferata poate deveni foarte eficient", a spus acesta la Digi 24.

In schimb, Valentin Ionescu, fost ministru al privatizarii, a sustinut ca procesul de privatizare nu a fost realizat in cel mai reusit mod.

"Privatizarea mi se pare o eroare pentru ca a fost conceputa gresit. Procesul de privatizare este pagubos pentru statul roman si pentru aceasta companie. Nu avem o situatie foarte clara a patrimoniului, nu stim ce se va intampla cu societatile la care CFR Marfa are participatii, una dintre ele capuseaza CFR de mai mai multa vreme.

Privatizarea s-a facut precipitat. Se cauta sa se dea vina pe Fondul Monetar International, ceea ce este inexact. Nu este FMI de vina ca se face in doua-trei luni o privatizare care trebuia gandita cel putin sase lun", a spus Valentin Ionescu, fost ministru al privatizarii, pentru Ziare.com.

Cine poate cumpara CFR Marfa

Potrivit anuntului, participantii la licitatie trebuie sa aiba o experienta in transport marfa de cel putin trei ani. De asemenea, ei trebuie sa depuna un avans de 10 milioane de euro, pana in data de 15 mai. Licitatia va avea loc pe 20 iunie.

Documentul care stabilea strategia de privatizare a CFR Marfa a fost aprobat in sedinta Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, din 5 februarie, cu mentiunea expresa ca privatizarea sa se realizeze cu un investitor strategic.

Ulterior, Guvernul a aprobat strategia prin care se propune vanzarea unui pachet majoritar de actiuni de catre un investitor strategic, fie catre un consortiu din care sa faca parte investitori strategici si financiari.

Cine este interesat

Potrivit consultantului Ionel Blanculescu, un operator privat care s-a dezvoltat in Romania ar putea participa la licitatie, transformand, prin preluarea CFR Marfa, calea ferata din Romania "intr-o afacere de succes".

In opinia fostului ministru al Transporturilor, Ovidiu Silaghi, compania "nu este un business rau", iar partile interesate ar putea fi germane si austriece, a spus acesta pentru Digi 24.

"Acum trei zile, cand am avut o discutie cu consultantii, erau 27 de companii importante care s-au interesate de privatizarea CFR Marfa si opt companii importante care si-au anuntat intentia clara de a participa la privatizare", a specificat Relu Fenechiu.

Anterior, ministrul Transporturilor a declarat ca Grup Feroviar Roman (cu o cota de piata de peste 25%) si Transferoviar Grup (cu 2,5%), doua companii romanesti din domeniul transportului feroviar, sunt interesate de privatizarea CFR Marfa.

De asemenea, compania germana Deutsche Bahn ar putea fi interesata de cumpararea CFR Marfa.

Valentin Ionescu considera ca pot fi interesate de cumpararea CFR Marfa compania GFR si companii care "mizeaza pe ceea ce are in patrimoniu CFR Marfa sau pe transportul de minereuri, altceva compania numai are ce sa ofere".

Compania dispune de un parc de material rulant alcatuit din 39.000 de vagoane din care 23.000 de vagoane utilizate in mod curent si 900 de locomotive. Societatea are un numar de aproximativ 9.000 de angajati.

CFR Marfa are o cota de piata de aproximativ 50%.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset, Exynos 2500, care promite să fie o versiune îmbunătățită a modelului actual, Exynos 2400. Noul procesor este proiectat...
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial în China noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70, care include modelele Pura 70, Pura 70 Pro, Pura 70 Pro+ și Pura 70 Ultra. Lansarea coincide cu aniversarea a 12...
#privatizare CFR Marfa , #privatizare