De ce nu se finalizeaza privatizarea CFR Marfa - Explicatia Consiliului Concurentei

Marti, 23 Iulie 2013, ora 17:59
3615 citiri
De ce nu se finalizeaza privatizarea CFR Marfa - Explicatia Consiliului Concurentei

Presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, a explicat, marti, ca avizul final pentru privatizarea companiei CFR Marfa trebuie cerut de Grup Feroviar Roman (GFR), castigatorul licitatiei.

Astfel, el a precizat, la Digi 24, ca Guvernul a cerut, "in urma cu cateva saptamani", un aviz de la Consiliul Concurentei in legatura cu Hotararea de Guvern prin care se aproba strategia de privatizare a operatorului de transport.

"Executivul a cerut acest lucru pentru a verifica daca licitatia a fost viciata sau daca poate fi perceputa ca ajutor de stat. Pentru noi a fost o treaba simpla, deoarece a fost o licitatie transparenta, am dat fara probleme avizul de semnare a HG", a explicat Chiritoiu, la postul de televiziune amintit.

Totusi, premierul Victor Ponta a declarat, pe 15 iulie, ca contractul de privatizare al CFR Marfa "va fi aprobat (in sedinta de Guvern - n.red.) cand se primesc toate avizele si, din cate stiu, trebuie sa primim si de la Consiliul Concurentei un punct de vedere pentru a se vedea daca se respecta principiile europene privind concurenta".

Intrebat daca prim-ministrul se referea la avizul dat deja de institutia pe care o conduce, Bogdan Chiritoiu a raspuns ca "este posibil".

In plus, el a precizat ca CC trebuie sa mai dea un aviz, cel final, despre o eventuala incalcare a regulilor concurentei, dar care trebuie solicitat de castigatorul licitatiei, adica Grup Feroviar Roman (GFR).

"Ca sa facem aceasta analiza, trebuie ca cineva sa o ceara, castigatorul (licitatiei - n.red.) trebuie sa vina la noi si sa ceara avizul. De obicei, el face treaba asta dupa ce semneaza contractul, insa legea spune ca in momentul in care tranzactia e certa, el poate face notificarea, chiar inainte de finalizarea tranzactiei.

De semnat, pot sa semneze inainte sau dupa acordul nostru, de platit pot sa plateasca banii inainte sau dupa acordul nostru. Ceea ce nu au voie sa faca este sa ia pur si simplu in posesie proprietatea, sa conduca CFR Marfa fara acordul nostru, insa nu cred ca are interesul de a lungi procesul. Durata maxima a evaluarii unui caz este de 6 luni", a punctat Chiritoiu.

Basescu zice ca GFR n-are bani, Gruia il contrazice

Presedintele Traian Basescu a precizat, luni, ca GFR nu are banii necesari pentru cumpararea CFR Marfa.

"Cel care a castigat la CFR Marfa cauta cu disperare bani la banci pentru a plati valoarea la care s-a negociat. Marea mea problema este ca stiind despre castigator ca are credite pe propria companie, stiind ca trebuie sa imprumute 200 de milioane, ce va face cu investitiile?", a declarat presedintele luni.

In replica, marti, patronul GFR, Gruia Stoica, a precizat ca cererea de credite la banci pentru astfel de preluari este o practica obsinuita.

Stoica (GFR) ii raspunde lui Basescu: Are sau nu bani sa cumpere CFR Marfa?

"Orice companie serioasa din lume face achizitii de companii de asemenea anvergura cu credite bancare, in completarea fondurilor proprii. GFR/Grampet este o societate bancabila, solida financiar, fara datorii la stat, un important angajator roman si un important contributor la buget, care isi mentine angajamentul de a plati suma ofertata in cadrul licitatiei.

Conform calendarului stabilit prin caietul de sarcini, am depus deja garantia de 10 milioane de euro, suma importanta pentru o piata precum cea din Romania. Avem discutii in prezent cu institutii financiare din top 5 mondial si avem certitudinea ca vom face plata conform conditiilor stabilite", a spus Stoica intr-un comunicat emis la solicitarea Ziare.com.

Citeste si:
Cei trei miniștri care ar urma să fie schimbați. Nicolae Ciucă pregătește remanierea
Cei trei miniștri care ar urma să fie schimbați. Nicolae Ciucă pregătește remanierea
Trei miniștri din guvernul Ciucă ar urma să fie înlocuiți în următoarele zile, premierul pregătind remanierea. Este vorba despre ministrul Sportului, Eduard Novak (UDMR), ministrul...
Funcția de premier, preluată de PSD în 2023: ”PNL își respectă angajamentele”
Funcția de premier, preluată de PSD în 2023: ”PNL își respectă angajamentele”
Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, a afirmat, luni, că în cadrul partidului nu există nicio altă ipoteză decât implementarea rotativei guvernamentale anul viitor, conform...