Dosarul CFR Marfa: 20 de persoane retinute, inclusiv fostul director Craciun, care mai lucrase la Red Bull si Coca Cola

Joi, 04 Mai 2017, ora 09:08
6102 citiri
Dosarul CFR Marfa: 20 de persoane retinute, inclusiv fostul director Craciun, care mai lucrase la Red Bull si Coca Cola

20 de persoane au fost retinute, in noaptea de miercuri spre joi, in dosarul privind subevaluarea vagoanelor CFR Marfa destinate casarii.

Printre retinuti se numara si fostul director general al CFR Marfa, Mihut Craciun, dar si alte persoane din conducerea centrala a institutiei.

De asemenea, au mai fost retinute si persoane din conducerea sucursalei Timisoara a CFR Marfa si presedintii comisiilor de casare din cadrul sucursalei.

Cei 20 de angajati ai CFR Marfa retinuti vor fi prezentati, joi, Tribunalului Timis, cu propunere de arestare preventiva.

DIICOT Timisoara a facut, miercuri, 63 de perchezitii in mai multe judete, 40 de persoane fiind suspectate de delapidare.

Procurorii sustin ca "persoane din conducerea CFR Marfa ar fi subevaluat 2.450 de vagoane destinate casarii, cauzand un prejudiciu 6.313.748,52 euro".

Perchezitii au avut loc in Bucuresti, Timis, Caras-Severin, Hunedoara, Prahova, Mehedinti, Calarasi, Arad, Teleorman si Dambovita, 40 de persoane fiind suspectate de constituire a unui grup infractional organizat, delapidare cu consecinte deosebit de grave, fals intelectual si uz de fals.

Procurorii sustin ca in 2016, la nivelul Societatii Nationale de Transport Feroviar de Marfa CFR Marfa SA, s-ar fi constituit "un grup infractional organizat, implicand factori de decizie de la nivelul central si teritorial al societatii de transport, avand ca scop subevaluarea bunurilor din patrimoniul societatii, cu prilejul operatiunilor de vanzare-cumparare a 2.450 de vagoane destinate casarii, facilitand astfel traficarea in folosul SC Remat SA Calarasi a diferentei rezultate intre valoarea reala si cea subevaluata a bunurilor casate".

Potrivit anchetatorilor, "primul nivel al grupului infractional organizat a fost constituit din conducerea executiva a societatii CFR Marfa, compusa din directorul general Mihut Constantin Craciun, directorul Operatiuni Dezvoltare MR Daniel Ciobanu, directorul Departament Vanzari-Trafic Eugen Tudor, directorul Economic-Financiar Pavel Barculet, managerul juridic Silviu Valeriu Costea, directorul Trafic Constantin Alupoaie, directorul vagoane Florin Enache, seful Biroul Urmarire Contracte Mariana Capatana, seful Serviciului Exploatare Vagoane George Niculescu".

Acestia sunt cei care ar fi initiat vanzarea la Bursa de Marfuri a celor 2.450 de vagoane la pret de fier vechi, prin subevaluarea lor si obtinerea unui pret mai mic decat valoarea reala.

Ca urmare a perchezitiilor efectuate de DIICOT, Consiliul de Administratie al CFR Marfa urmeaza sa adopte o decizie cu privire la numirea unei conduceri interimare a societatii, se arata intr-un comunicat transmis miercuri de institutie.

Iata si reactia CFR Marfa la dosarul de 6 milioane de euro: Vagoanele trebuiau casate. Va fi numita o conducere interimara

Cine este Mihut Craciun

In aprilie 2016, Adunarea Generala a Actionarilor CFR Marfa a aprobat numirea unui nou Consiliu de Administratie care a desemnat managerul privat al societatii, Mihut Constantin Craciun.

Craciun are experienta in managementul unor companii cu capital privat, precum Coca Cola Romania, in care a activat din 1992 pana in 1996. A mai fost si manager general la Red Bull Romania, Bulgaria si Moldova. Totodata, din decembrie 2015 si pana in aprilie 2016, a fost consilier la cancelaria premierului Dacian Ciolos pe probloeme de economie si transport.

Craciun a fost revocat din functia de director in decembrie 2016, printr-o decizie a Consiului de Administratie, care "a analizat activitatea de management a acestuia".

Citeste si:
Băsescu își vrea privilegiile înapoi. Atacă la CCR legea prin care a fost lăsat fără vila de protocol și pază
Băsescu își vrea privilegiile înapoi. Atacă la CCR legea prin care a fost lăsat fără vila de protocol și pază
Traian Băsescu a atacat la Curtea Constituţională, prin intermediul instanţei de judecată, modificările aduse Legii 406/2001, prin care i-au fost retrase privilegiile cuvenite foştilor...
Cei mai vizibili miniștri din Guvernul Ciucă. Alexandru Rafila a ajuns unul dintre cei mai „șterși” membri ai Executivului
Cei mai vizibili miniștri din Guvernul Ciucă. Alexandru Rafila a ajuns unul dintre cei mai „șterși” membri ai Executivului
Premierul Nicolae Ciucă ocupă primul loc ca vizibilitate şi în luna mai. Pe locul al doilea se situează ministrul Educaţiei Sorin Cîmpeanu, urmat de ministrul Energiei Virgil Popescu, ambii...