Fenechiu se spala pe maini: Mii de angajati ai CFR au cerut sa plece singuri, cu salarii compensatorii

Miercuri, 03 Iulie 2013, ora 17:41
1741 citiri
Fenechiu se spala pe maini: Mii de angajati ai CFR au cerut sa plece singuri, cu salarii compensatorii
Foto: Arhiva

Ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, a declarat ca mai multe mii de angajati din cadrul CFR SA, CFR Calatori si CFR Marfa s-au inscris deja pe liste cu disponibilizari, urmand sa beneficieze de plati compensatorii conform Ordonantei 36 privind protectia sociala.

Fenechiu a declarat miercuri ca in anumite domenii din transporturi sunt necesare restructurari si reducerea numarului de persone pentru oprirea adancirii pierderilor, dar ca isi doreste ca angajatii de la companiile si institutiile aflate sub autoritatea ministerului sa nu plece fara plati compensatorii.

"Pentru mine este un obiectiv sa nu dam niciun om afara si sa ramana fara venituri. Restructurarile se vor face in special voluntar.

Deja le-am cerut celor de la CFR SA, CFR Calatori si CFR Marfa sa vina cu propuneri de hotarari de Guvern pentru aplicarea Ordonantei 36 la fiecare din aceste institutii, pe un numar de angajati pe care dumnealor ii considera necesari a fi disponibilizati, si din ceea ce am inteles exista foarte multi care s-au inscris deja, adica si-ar dori sa beneficieze de prevederile Ordonantei 36. In acest mod facem restructurare", a spus ministrul Transporturilor.

Intrebat ce inseamna "foarte multi", Fenechiu a afirmat ca sunt "mii".

Ministrul a adaugat ca la CFR SA sunt 24.000 de angajati, 14.000 la CFR Calatori si 10.000 la CFR Marfa.

Ordonanta 36, adoptata la inceputul acestui an, prevede ca persoanele disponibilizate de la companii de stat vor primi indemnizatie de somaj, venit lunar de completare si plati compensatorii acordate in conformitate cu contractelor de munca aplicabile la nivelul fiecarei societati.

Fenechiu a anuntat la 20 iunie ca Executivul nu a putut impune companiei Grup Feroviar Roman, declarata castigator in procesul de privatizare a CFR Marfa, sa mentina un numar anume de angajati pe mai multi ani si ca pregateste o hotarare de guvern prin care aproximativ 1.000 de angajati sa poata beneficia de plati compensatorii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Când se va lansa primul iPhone cu chipset pe 2nm
Când se va lansa primul iPhone cu chipset pe 2nm
Apple întâmpină întârzieri în implementarea tehnologiei de fabricație pe 2nm pentru cipurile sale. Astfel, cel mai probabil inovația nu va fi disponibilă pentru seria iPhone 17,...
Google Pixel 8a, primul model disponibil în România. În ce culori va fi disponibil
Google Pixel 8a, primul model disponibil în România. În ce culori va fi disponibil
Google se pregătește să lanseze noul său smartphone din gama accesibilă, Pixel 8a, care va fi prezentat oficial în cadrul conferinței Google I/O pe 14 mai 2024. Telefonul va fi disponibil...
#Fenechiu disponibilizari CFR, #disponibilizari CFR, #concedieri CFR, #angajati concediati CFR , #privatizare