GFR ii cere lui Sova sa publice contractul de privatizare al CFR Marfa si scrisoarea de garantie

Miercuri, 14 Mai 2014, ora 15:29
2478 citiri
GFR ii cere lui Sova sa publice contractul de privatizare al CFR Marfa si scrisoarea de garantie

Grup Feroviar Roman (GFR) solicita ca Ministerului Transporturilor sa-si dea acordul pentru publicarea continutului contractului de privatizare al CFR Marfa si a scrisorii de garantie bancara.

Cererea are loc dupa ce institutia a sesizat DIICOT cu privire la faptul ca Raiffeisen Bank a refuzat sa execute scrisoarea de garantie de 10 milioane de euro emisa catre patronul GFR, Gruia Stoica.

"GFR a adresat astazi (miercuri - n.red.) o noua solicitare pentru ca Ministerului Transporturilor sa-si dea acordul pentru a face public continutul contractului de privatizare al CFR Marfa si a scrisorii de garantie bancara, pentru corecta si completa informare a opiniei publice in legatura cu obligatiile pe care le avea de indeplinit fiecare parte si pentru a se putea vedea de catre toti cei interesati care este continutul acestor documente si in ce conditii putea fi executata scrisoarea de garantie bancara", potrivit unui comunicat remis Ziare.com.

Compania a luat la cunostinta "cu surprindere faptul ca in data de 20 martie 2014, la solicitarea DIICOT, Ministerul Transporturilor s-a adresat oficial catre Raiffeisen Austria, prin intermediul Eximbank, cu cererea de executare a scrisorii de garantie bancara emisa de catre aceasta banca in favoarea Grup Feroviar Roman", au punctat reprezentantii companiei.

Sova a sesizat DIICOT

Ministerul Transporturilor condus de Dan Sova a decis sa sesizeze DIICOT cu privire la faptul ca Raiffeisen Bank a refuzat sa execute scrisoarea de garantie de 10 milioane de euro emisa catre patronul GFR, Gruia Stoica.

Ministerul Transporturilor sesizeaza DIICOT dupa ce Raiffeisen a refuzat executarea garantiei GFR

La 28 ianuarie, in timpul mandatului Ramonei Manescu, DIICOT a solicitat Ministerului sa comunice daca garantia de 10 milioane de euro a fost restituita lui Gruia Stoica, dupa esuarea privatizarii CFR Marfa, conform Ministerului Transporturilor. Institutia nu a raspuns insa solicitarii DIICOT la acea data.

"Din motive care ne sunt straine, in timpul mandatului ministrului Ramona Manescu nu s-au intreprins masuri concrete de solutionare a cererii DIICOT. In momentul preluarii mandatului de ministru al Transporturilor de catre Dan Sova, la data de 5 martie 2014, una din primele actiuni intreprinse a fost aceea de a se raspunde cererii DIICOT.

In acest sens, a fost imputernicit secretarul de stat Buica Nicusor Marian pentru a lua toate masurile necesare in ceea ce priveste solicitarea DIICOT, fiind mandatat sa analizeze si sa solutioneze cererea DIICOT", se arata intr-un comunicat al Ministerului Transporturilor.

Ulterior, in data de 19 martie, secretarul de stat Nicusor Buica a demisionat fara a da vreo explicatie. Dupa acest episod, MT a transmis prin EximBank solicitarea de executare precum si adresa Raiffeisen Bank Austria, cu scopul executarii garantiei, totusi banca a refuzat executarea scrisorii de garantie.

In consecinta, ministrul Dan Sova a dispus Corpului de Control efectuarea cercetarilor in cadrul directiilor implicate.

Sova i-a dat inapoi garantia de 10 milioane de euro lui Gruia Stoica, desi era ceruta de DIICOT

"Controlul este in desfasurare, iar in acest moment ne aflam in curs de strangere a documentelor si de formulare a unei plangeri penale in rem catre Parchetul General - DIICOT pentru a se cerceta daca exista culpa din partea Ministerului Transporturilor sau daca refuzul Raiffeisen Bank este nelegal, si pentru a se proceda la eventuala tragere la raspundere a celor vinovati", se arata in comunicatul MT.

In replica, reprezentantii GFR au transmis ca societatea nu este urmarita penal si nici nu a fost pus sechestru pe conturile sau bunurile sale.

C.P.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
Patronii îngrijoraţi de fluctuaţia angajaţilor sau care îşi pun întrebări despre perioada de timp în care o persoană recrutată va rămâne la noul ei loc de muncă ar putea conta, în...
Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, a anunțat recent o actualizare majoră în toate platformele sociale ale companiei Meta, inclusiv WhatsApp, Facebook, Instagram și Facebook Messenger....
#publicare contract privatizare CFR Marfa, #GFR contract privatizare CFR Marfa, #GFR privatizare CFR Marfa , #privatizare