Guvernul a aprobat privatizarea CFR Marfa

Miercuri, 13 Februarie 2013, ora 16:04
1607 citiri
Guvernul a aprobat privatizarea CFR Marfa

Guvernul a dat avizul final, miercuri, pentru aprobarea strategiei de privatizare a Societatii Nationale de Transport Feroviar de Marfa "CFR Marfa" SA si a mandatului Ministerului Transporturilor pentru implementarea acesteia.

Potrivit Realitatea Tv, acest lucru vine dupa finalizarea procedurii de consultare publica si dupa obtinerea avizului din partea Consiliului Economic si Social (CES).

Proiectul de privatizare a fost aprobat in prima lectura de Executiv, saptamana trecuta, si de catre Consiliul Suprem de Aparare a Tarii (CSAT).

CFR Marfa deraiaza: Vanzarea catre un investitor strategic, imposibila?

Ministrul de resort, Relu Fenechiu, a precizat ca procentul actiunilor care vor fi vandute va fi stabilit in urma testului investitorului prudent, dar se va situa cu siguranta peste 50% din totalul titlurilor detinute de stat.

Oficialul a adaugat ca vor fi stabilite si criterii pentru preselectia potentialilor investitori, legate de "experienta relevanta" in domeniu, gradul de bonitate si capacitatea de a dezvolta compania.

CFR Marfa inregistreaza in prezent datorii totale de 1,8 miliarde lei, dintre care circa 600 milioane lei la buget si 600 milioane lei catre CFR Infrastructura, restul reprezentand penalitati de intarziere si restante catre furnizori privati.

Conform strategiei, statul va ceda pachetul majoritar al CFR Marfa prin negociere pe baza de oferte preliminare si neangajante, etapa urmata de licitatie cu oferta in plic, unde garantia de participare va fi echivalentul in lei a 10 milioane euro, reprezentand 17% din valoarea nominala a actiunilor detinute de stat.

Pe de alta parte, taxa pentru fiecare investitor sau grup de investitori care depune documente de participare este echivalentul in lei a sumei de 20.000 euro.

Singurul criteriu de adjudecare a licitatiei va fi pretul oferit.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#Guvern aprobat privatizare CFR marfa, #Guvern aprobare privatizare CFR Marfa, #guvern privatizare CFR Marfa , #privatizare