Pe Basescu l-a busit marfarul Ponta (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Joi, 25 Iulie 2013, ora 12:23
6261 citiri
Pe Basescu l-a busit marfarul Ponta (Opinii)

Pornit din gara si accelerat de catre liberalul Fenechiu, CFR Marfa se indreapta acum cu toata viteza catre Cotroceni, unde se anunta a produce pagube masive la impactul cu CSAT.

Jocul care se credea a fi unul de vara, usor, de-a soarecele si pisica, dintre Victor Ponta si Traian Basescu se transforma si se amplifica intr-un scandal monstru.

CFR Marfa este o companie care tine mult de siguranta nationala, asa cum a fost considerata dintotdeauna, iar dupa izbucnirea scandalului dintre palatele Victoria si Cotroceni si privatizarea societatii devine o urgenta care loveste direct in interesul national.

Hotarandu-se sa scape de pierderile grele, la care de cele mai multe ori a ajuns tot prin complicitatea sa intru prosperitatea clientelei de partid, statul s-a hotarat intr-un final sa scoata la vanzare si CFR Marfa.

O privatizare care a fost dezbatuta de cateva ori in CSAT, despre care insusi presedintele a spus de mai multe ori ca este extrem de importanta si a carei istorie a fost legata strans de activitatea ministrului condamnat (inca nedefinitiv) Relu Fenechiu.

Insa transformatoarele second-hand ale ieseanului nu au reusit sa arunce in aer dedesubturile afacerii de privatizare, oricat s-a strigat prin presa ca lucrurile nu sunt tocmai in regula.

A reusit insa din plin ultima iesire a presedintelui de la Cotroceni, cand Traian Basescu a formulat mai multe semne de intrebare in legatura cu banii din conturile lui Gruia Stoica, dubii si rezerve apropo de bunele intentii ale viitorului actionar majoritar - "sa nu taie vagoanele si sa le vanda ca fier vechi!" Acuzatii extrem de grave, in cel mai inalt grad, daca e sa ne gandim ca o distrugere, bucata cu bucata, a societatii CFR Marfa va avea in mod nemijlocit un impact major asupra economiei romanesti, asupra sigurantei nationale si, evident, a interesului Romaniei.

Dupa lansarea in mod public a unor astfel de acuzatii, dubii si semne de intrebare, care trebuie sa aiba la baza informatii concrete si exacte, pentru ca presedintele unei tari nu poate vorbi de la pupitrul prezidential la fel de liber ca orice consumator furios dintr-o carciuma plina de fum, de la Traian Basescu toata lumea asteapta informatii mai multe.

Premierul, incarcat tot de presedinte cu interimarul de la Transporturi mai mult decat si-ar fi dorit, a reactionat si l-a invitat pe presedinte sa isi spuna ceea ce stie in cadrul oficial si special creat pentru astfel de lucruri - in CSAT.

CSAT este locul unde privatizarea CFR Marfa a mai fost discutata de cel putin doua ori - o data refuzata, a doua oara primind ok-ul.

In acest punct al conflictului, nu mai are importanta cine, cum si de ce a adus compania in starea semi-falimentara de a trebuit sa fie scoasa la vanzare ca unica solutie de a fi salvata. Probabil toti fostii ministri de la Transporturi din ultimii 10-20 de ani ar trebui sa raspunda in fata legii.

Ar fi un mare lot de pedelisti cu Traian Basescu in frunte, de cele mai multe ori ministru.

Dupa ce Victor Ponta a intors contractul de privatizare a CFR Marfa spre CSAT, pentru ca dubiile presedintelui sa il anuleze, daca e cazul, sau sa fie ele insele risipite de seriozitatea cu care a fost dus pana la capat, presedintele a fost introdus in coltul rosu.

Oricat de isterice vor fi raspunsurile purtatorului de cuvant de la Cotroceni, Bogdan Oprea, al carui comunicat pe aceasta tema se pierde in metafore mai degraba decat in termeni exacti si concepte clare, nu exista un spatiu prea mare de manevra oricat de mult tupeu ar avea pana si angajatii Administratiei Prezidentiale si oricat de mult timp liber le-ar fi ramas dupa transformarea Miscarii Populare in partid.

Aceasta nu mai este acum o harjoneala politica, nici un ping-pong semantic al coabitarii, ci este cu adevarat o problema care tine de securitatea nationala. Adica primul punct din atributiile pe care le are CSAT. Si acolo trebuie sa ajunga, pentru a nu ajunge la fier vechi.

Altfel, cei care au stiut si i-au lasat pe ignoranti (sau mafioti) sa actioneze sunt complicii lor si se vor face in viitor la fel de vinovati. Un drum de pe care nici Traian Basescu, nici Victor Ponta nu mai pot iesi.

In plus, presedintele trebuie sa demonstreze ca dubiile si intrebarile sale formulate la televizor nu sunt simple interogatii jurnalistice, pentru ca altfel ar insemna ca fura meseria colegilor care il urmaresc. Si il iau in serios.

Citeste si:
Marcel Ciolacu, despre modificarea Constituției pentru ca Iohannis să mai poată avea un mandat: „Mergem pe urmele lui Putin?”
Marcel Ciolacu, despre modificarea Constituției pentru ca Iohannis să mai poată avea un mandat: „Mergem pe urmele lui Putin?”
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat duminică, 29 mai, că foşti miniştri de justiţie ai PSD au discutat „în mod discret” cu profesionişti din domeniu pe tema unei eventuale...
„Nu există partener mai puternic pentru SUA decât România” susține senatorul american Robert Portman
„Nu există partener mai puternic pentru SUA decât România” susține senatorul american Robert Portman
Senatorul american Robert Portman, care efectuează sâmbătă, 28 mai, o vizită în România, a declarat că nu există pentru Statele Unite prieten mai puternic decât ţara noastră....