Privatizare tensionata la CFR Marfa: Conditia obligatorie pentru viitorul cumparator (Video)

Marti, 04 Iunie 2013, ora 16:13
3253 citiri
Privatizare tensionata la CFR Marfa: Conditia obligatorie pentru viitorul cumparator (Video)

Cei trei investitori inscrisi in cursa pentru cumpararea CFR Marfa vor depune, marti, ofertele preliminare pentru privatizare. Insa castigatorul licitatiei trebuie sa fie in stare sa readuca pe linia de plutire compania.

Europarlamentarul PDL Theodor Stolojan a precizat pentru Ziare.com ca "aceasta companie produce pierderi, nu-si achita impozitele si contributiile sociale datorate, prin urmare Guvernul, prin Ministerul Transporturilor, nu a reusit sa faca aceasta companie profitabila. Am avut si o incercare de management privat care a dat gres. Deci CFR Marfa trebuie privatizata".

De asemenea, la lista de probleme se adauga si faptul ca, in urma controlului efectuat de Ministerul Transporturilor, s-a descoperit ca aproximativ 100 de vagoane apartinand CFR Marfa au disparut in ultimii patru ani.

Incredibil: Au disparut 100 de vagoane ale CFR Marfa!

Stolojan a mai amintit ca, in Romania, transportul pe caile ferate este liberalizat si orice operator din UE poate sa faca afaceri la noi, dovada fiind ca, la ora actuala, exista deja transportatori privati.

"In aceste conditii, toate discutiile despre pret si valoare la care facem referire la aceasta privatizare sunt pe planul al doilea, pentru ca ar trebui sa primeze capacitatea acelui investitor si experienta sa in domeniu. Cel care va prelua CFR Marfa trebuie sa fie capabil sa transforme societatea intr-una profitabila. Din punctul meu de vedere, pe primul plan trebuie sa se situeze capacitatea investitorului din punct de vedere al business-ului respectiv, abia apoi sa ne intereseze pretul", a afirmat Theodor Stolojan.

Fenechiu reia privatizarea CFR Marfa - care sunt schimbarile si noul termen

Statul vrea sa vanda 51% din actiunile companiei pentru 797 milioane de lei. Fata de precedenta incercare de privatizare, venitul mediu anual din activitatea de transport marfa al investitorilor interesati a fost redus de la 100 milioane euro in anuntul anterior, la 20 milioane euro in prezent.

Totodata, a fost eliminata si garantia acordata de banci, care demonstreaza puterea financiara a companiilor.

Sindicat: Statul vrea privatizarea CFR Marfa, indiferent de pret - Care sunt ofertantii (Video)

Cine are sanse sa puna mana pe CFR Marfa

Ministerul Transporturilor a anuntat ca societatile care au depus dosarul cu documentele necesare etapei de precalificare au ramas neschimbate fata de precedentul proces de privatizare, adica Grup Feroviar Roman, OmniTrax si Asocierea Transferoviar Group si Donau Finanz GMBH.

Privatizarea CFR Marfa - Cine pune mana pe compania-cheie din transportul feroviar

Intrebat care ar fi compania in stare sa gestioneze si sa readuca CFR Marfa pe linia de plutire, Theodor Stolojan a raspuns ca Grup Feroviar Roman (GFR), datorita experientei in domeniu.

"Eu nu ii cunosc personal (pe investitori -n.red.), insa GFR are capcitatea de a fi competitiv in piata, actioneaza si in alte tari, nu numai in Romania, din punctul meu de vedere are capacitatea strategica in acest domeniu", a explicat democrat-liberalul.

Dupa depunerea ofertelor preliminare si neangajante, care are loc marti, in urmatoarea zi vor incepe negocierile cu fiecare participant la licitatie.

Ministerul Transporturilor va redacta forma proiectului de contract de vanzare-cumparare de actiuni, in baza negocierilor avute cu investitorii care au depus oferte neangajante si o va transmite catre acestia.

Ultima etapa va avea loc pe data de 19 iunie, cand va fi organizata licitatia cu oferta in plic. Pe 20 iunie, Comisia de privatizare va stabili castigatorul licitatiei.

De ce avem privatizari esuate

Analistul EFOR, Sorin Ionita, sustine ca statul roman nu a reusit sa atraga investitori importanti pentru companii precum CFR Marfa pentru ca echipa guvernamentala nu este una credibila pentru straini.

Sorin Ionita: Sova si Fenechiu nu sunt in stare sa deschida o usa afara Interviu

"Tu n-ai o usa deschisa nicaieri, tu nu vorbesti limbi straine, habar n-ai, esti cazut in cap, dar esti foarte smecher si ai ajuns ministru in Romania", a declarat Sorin Ionita, pentru Ziare.com.

De asemenea, liderul sindical Viorel Istrate a avertizat ca statul vrea sa privatizeze CFR Marfa cu orice pret, dovada fiind relaxarea conditiilor.

"Din punctul nostru de vedere, o unitate de avengura CFR Marfa ar trebui vanduta unei societati care, dincolo de celelalte conditii esentiale, sa aiba o cifra de afaceri de cel putin o suta de milioane de euro. Probabil, reducerea de cinci ori a cifrei de afaceri demonstreaza ca aceasta societate ar trebui vanduta cu orice chip", a reliefat acesta, pentru Ziare.com.

Citeste si:
Dacian Cioloș: Suntem oricând dispuşi la dialog cu PNL. E de neconceput ca un partid să se sacrifice pentru o singură persoană
Dacian Cioloș: Suntem oricând dispuşi la dialog cu PNL. E de neconceput ca un partid să se sacrifice pentru o singură persoană
Preşedintele USR, Dacian Cioloş, reafirmă că alături de colegii săi este dispus la dialog cu PNL, însă consideră "de neconceput" ca liberalii sau chiar "o ţară să se sacrifice pentru o...
PNL a stabilit cu cine va merge la Cotroceni pentru consultările privind propunerea de premier
PNL a stabilit cu cine va merge la Cotroceni pentru consultările privind propunerea de premier
Partidul Naţional Liberal va merge la consultările de la Palatul Cotroceni cu o delegaţie formată din preşedintele partidului, Florin Cîţu, şi cei patru prim-vicepreşedinţi. Potrivit...
Sursa: Ziare.com