Privatizarea CFR Marfa, aprobata in sedinta CSAT

Marti, 05 Februarie 2013, ora 16:37
2483 citiri
Privatizarea CFR Marfa, aprobata in sedinta CSAT

Consiliul Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) a aprobat, marti, privatizarea CFR Marfa.

Potrivit Digi 24, statul vinde 51% din actiunile pe care le are compania feroviara. Informatia a fost confirmata de ministrul Finantelor, Daniel Chitoiu.

"Ministerul Transporturilor va incepe demersurile pentru privatizare, maine (miercuri - n.r.) in sedinta de Guvern se va aproba strategia de privatizare, urmand ca pana la jumatatea lunii iunie sa avem desemnat castigatorul la CFR Marfa (...) Nu au fost niciun fel de controverse, strategia de privatizare s-a aprobat asa cum a fost propus de catre Guvern.

Este vorba de o privatizare cu un investitor strategic, cu o garantie de participare de 10 milioane de euro, sa nu mai avem participanti ca la privatizarea Oltchim si de asemenea, va fi cu plic inchis, deci licitatie cu investitor strategic. E un angajament luat cu organismele financiare internationale", a precizat oficialul.

Inaintea sedintei, presedintele Traian Basescu si premierul Victor Ponta au avut o intalnire la Palatul Cotroceni, pentru a discuta ultimele detalii.

Guvernul s-a angajat in fata delegatiei Fondului Monetar International (FMI) ca va publica anuntul de vanzare in luna martie, iar procesul trebuie finalizat pana in mai. Conform calendarului propus de Executiv, castigatorul licitatiei ar putea fi anuntat in 20 iunie.

Traian Basescu a declarat, potrivit sursei citate, ca si-ar dori ca "un mare investitor strategic" sa preia compania.

CFR Marfa deraiaza: Vanzarea catre un investitor strategic, imposibila?

Ministerul Transporturilor doreste sa obtina din aceasta privatizare suma de 270 de milioane de lei.

Cum se va face privatizarea

Ministrul de resort, Relu Fenechiu, a precizat ca doreste ca licitatia pentru CFR Marfa sa nu fie organziata pe acelasi sistem ca la Oltchim.

Astfel, pentru a descuraja eventualii investitori neseriosi, garantia de participare la licitatie va fi de zece milioane euro, reprezentand 17% din valoarea nominala a actiunilor CFR Marfa.

"Va fi o licitatie cu oferte preliminare neangajate, iar apoi vor fi depuse oferte in plic de catre investitorii strategici interesati de privatizare", a declarat ministrul Transporturilor.

Acesta a precizat ca, la jumatatea lunii mai, va fi finalizata lista cu investitorii precalificati, iar pe 20 iunie 2013 va fi desemnat castigatorul licitatiei.

El a adaugat ca au existat discutii cu reprezentantii FMI, Comisia Europeana si Banca Europeana astfel incat datoriile CFR Marfa sa fie sterse, iar infrastructura feroviara aflata in subordinea companiei sa fie transferata la CFR SA - administratorul infrastructurii feroviare.

Potrivit ministrului Transporturilor, compania are pierderi de peste 50 de milioane de lei si datorii de 2 miliarde de lei.

Licitatia Oltchim a fost ratata, dupa ce castigatorul licitatiei, presedintele PP-DD, Dan Diaconescu, nu a adus dovada platii sumei de 45 milioane de euro.

Seful misiunii FMI, Erick de Vrijer, a declarat la inceputul saptamanii trecute, ca aceasta companie reprezinta "un punct cheie in programul cu institutia financiara internationala, are un rol cheie in sistemul de transport din Romania, face pierderi, are arierate, noi arierate. Ar trebui sa fie o companie profitabila care sa investeasca in traficul feroviar".

Privatizarea companiei CFR Marfa este unul dintre punctele-cheie ale acordului incheiat cu FMI. Prima tentativa de acest gen, de anul trecut, a fost oprita, dupa ce CSAT a dat un aviz negativ.

Citește și:
De ce este exclusă aderarea la Schengen în prima parte a anului 2023 și ce șanse avem în a doua parte. Calendarul evenimentelor care pot influența situația și miza Austriei
De ce este exclusă aderarea la Schengen în prima parte a anului 2023 și ce șanse avem în a doua parte. Calendarul evenimentelor care pot influența situația și miza Austriei
În cea mai recentă reuniune a Consiliului Justiţiei şi Afaceri Interne al Uniunii Europene, cel care votează extinderea Spațiului Schengen, nu s-a discutat oficial despre aderarea României....
Marcel Ciolacu atacă PNL cu privire la rotativă: ”Trebuie să depăşim mofturile de politicieni mărunţi”
Marcel Ciolacu atacă PNL cu privire la rotativă: ”Trebuie să depăşim mofturile de politicieni mărunţi”
Liderul PSD Marcel Ciolacu a declarat vineri, 27 ianuarie, la Brăila, despre rotaţia premierilor din luna mai şi schimburile de ministere, că ”dacă revenim la mofturile de a băga funcţiile...