Privatizarea CFR Marfa, blocata - CSAT nu a dat avizul (Video)

Miercuri, 03 Octombrie 2012, ora 19:05
4216 citiri
Privatizarea CFR Marfa, blocata - CSAT nu a dat avizul (Video)

CFR Marfa nu a primit avizul de privatizare, din partea Consiliului Superior de Aparare a Tarii.

CSAT a decis, miercuri, blocarea acestei proceduri, refuzand avizarea strategiei de privatizare, anunta B1 Tv.

Potrivit unui oficial al Ministerului Transporturilor, citat de Antena 3, se va incerca continuarea privatizarii.

"Pentru finalizarea privatizarii integrale a CFR Marfa pana la 31 decembrie 2012, conform intelegerii cu Fondul Monetar International, era necesar un ultim aviz din partea CSAT. Acest ultim aviz nu a venit, ci am primit un comunicat prin care ni s-a spus ca membrii CSAT au fost informati cu privire la privatizarea societatii.

Practic, aceasta a dus la scoaterea proiectului de Hotarare de Guvern privind privatizarea societatii din sedinta de Guvern de miercuri, iar lipsa avizului poate fi o problema din cauza calendarului foarte strans", a declarat Horatiu Buzatu, secretar general adjunct in Ministerul Transporturilor.

"Privatizarile nu sunt si nu pot fi o metoda de slabire a institutiilor statului. Privatizarile sunt foarte necesare, pentru ca banii cu care statul acopera pierderile nu mai pot fi cheltuiti in detrimentul culturii, pensiilor. In ce priveste situatia de la CFR Marfa, as vrea sa spun ca desi se vehiculeaza situatia managementului privat ca alternativa la privatizarea initiata de stat, managementul este o minciuna.

Unde nu reuseste privatizarea, nu va reusi nici managementul privat. Ministerul Transporturilor va depune toate eforturile ca acest proces de privatizare sa continue. In ce ne priveste, ministerul a avut o perioada de doua saptamani in care s-a depus un efort sustinut, astfel incat proiectul sa capete toate avizele", a mai spus oficialul Ministerului Transporturilor.

Miniserul Transporturilor urma sa fie mandatat sa vanda pachetul de actiuni reprezentand 100% din capitalul social al CFR Marfa prin licitatie cu strigare, cu criterii de precalificare a investitorilor, precum si pachetul care va fi detinut de statul roman in urma conversiei datoriilor societatii in actiuni si cel rezultat in urma cesiunii si compensarii datoriilor CFR Marfa catre CFR.

In luna august, ministerul a anuntat ca isi asuma privatizarea CFR Marfa pana in luna decembrie a acestui an, obiectiv care va fi atins si in cazul celui mai pesimist scenariu.

Vanzarea CFR Marfa era cuprinsa in acordul cu Fondul Monetar International, iar compania urma sa fie privatizata pana pe 31 decembrie 2012.

CFR Marfa inregistreaza pierderi anuale de 50 milioane de euro si are datorii de aproximativ 450 de milioane de euro, care depasesc cu mult valoarea capitalului social, care se ridica la circa 56 de milioane de euro.

Citeste si:
Un fost prefect USR obligă coaliția PSD-PNL să îl repună în funcție. Cine este cel omul care a stat prefect doar două săptămâni
Un fost prefect USR obligă coaliția PSD-PNL să îl repună în funcție. Cine este cel omul care a stat prefect doar două săptămâni
Prefectul USR al judeţului Galaţi, Gabriel-Aurelian Panaitescu, care a obţinut în instanţă suspendarea Hotărârii de Guvern prin care a fost eliberat din funcţie după ce USR a ieşit de la...
Ciolacu, iritat de afirmațiile lui Rareș Bogdan privind ruperea într-un an a alianței cu PSD: ”Cer mâine de urgenţă o şedinţă a coaliţiei”
Ciolacu, iritat de afirmațiile lui Rareș Bogdan privind ruperea într-un an a alianței cu PSD: ”Cer mâine de urgenţă o şedinţă a coaliţiei”
Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a reacţionat miercuri seara, 19 ianuarie, la acuzele europarlamentarului PNL Rareş Bogdan, anunţând că cere organizarea de urgenţă a unei şedinţe a coaliţiei....