Privatizarea CFR Marfa: Cat trebuie sa plateasca Gruia Stoica in 30 de zile

Miercuri, 04 Septembrie 2013, ora 15:28
2464 citiri
Privatizarea CFR Marfa: Cat trebuie sa plateasca Gruia Stoica in 30 de zile
Foto: Arhiva

Premierul Victor Ponta a reiterat, miercuri, ca Gruia Stoica, patronul Grup Feroviar Roman (GFR), trebuie sa plateasca 10% din suma in termen de 30 de zile.

"Asa cum se prevedea in HG, Ministerul Transporturilor a semnat contractul cu GFR, asa ca trebuie sa depuna in 30 de zile 10% din suma de 202 milioane de euro. Noi speram sa ii dea si privatizarea sa se finalizeze. Important e sa mearga lucrurile si totul sa se rezolve", a precizat prim-ministrul, la inceputul sedintei de Guvern.

Ulterior, trebuie achitata si diferenta, altfel intelegerea cade.

Reprezentantii Grup Feroviar Roman (GFR) au semnat, luni, contractul, dupa ce compania a fost declarata castigatoare in luna iunie in procesul de privatizare a CFR Marfa, oferind un pret de 202 milioane euro pentru 51% din actiuni.

Incurcatura la Transporturi - Nu se stie cine trebuie sa semneze privatizarea CFR Marfa

Premierul Victor Ponta i-a cerut noului ministru al Transporturilor, Ramona Manescu, sa il cheme pe castigatorul licitatiei de privatizare a CFR Marfa si sa semneze contractul de vanzare, adaugand ca, daca acesta "nu da banii", va fi numit un manager privat, iar licitatia va fi reluata.

In cazul reluarii licitatiei, termenele vor fi mult mai extinse si mai rezonabile decat la prima licitatie, derulata in conditiile si termenele negociate cu Fondul Monetar International, a spus Ponta, ministru interimar al Transporturilor, prezent la sediul ministerului pentru ceremonia de predare-primire a portofoliului catre Ramona Manescu.

Intrebat de ce s-a intarziat semnarea contractului de privatizare cu GFR, prim-ministrul a afirmat ca din cauza "jocurilor politice de vara" ale presedintelui Basescu.

Hotararea de Guvern privind privatizarea CFR Marfa prin vanzarea a 51% din actiuni catre GFR, detinut de omul de afaceri Gruia Stoica, a fost publicata in urma cu doua saptamani in Monitorul Oficial, termenul de finalizare a tranzactiei fiind stabilit la 60 de zile calendaristice de la data intrarii in vigoare a actului normativ, respectiv jumatatea lunii octombrie.

Cu toate acestea, Consiliul Concurentei trebuie sa isi dea avizul pentru aceasta preluare, care va veni in maximum 5 luni. Fara acesta, cumparatorul nu are drepturi depline in companie.

In plus, Gruia Stoica, patronul GFR, a mentionat ca va achita suma integrala dupa ce va primi acest aviz.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Google a anunțat lansarea unei noi aplicații de productivitate. Ce funcții oferă
Google a anunțat lansarea unei noi aplicații de productivitate. Ce funcții oferă
Google a anunțat lansarea unei noi aplicații de productivitate, Google Vids, concepută pentru a optimiza crearea prezentărilor animate în mediul corporate. Aceasta a fost prezentată în...
Elon Musk vrea să taxeze noii utilizatori X pentru a fi sigur că nu sunt boți. Cât trebuie plătit pentru a posta pe fostul Twitter
Elon Musk vrea să taxeze noii utilizatori X pentru a fi sigur că nu sunt boți. Cât trebuie plătit pentru a posta pe fostul Twitter
Proprietarul platformei de socializare X, Elon Musk, a decis să impună o taxă utilizatorilor noi ai serviciului. Scopul este de a se asigură că nu sunt boți. Fostul Twitter a impus deja o...
#Ponta bani GFR CFR Marfa, #Ponta privatizare CFR Marfa, #Ponta avans Gruia Stoica, #Ponta bani Gruia Stoica , #privatizare