Privatizarea CFR Marfa: Dezvaluirile unuia dintre investitorii respinsi

Joi, 16 Mai 2013, ora 14:39
5921 citiri
Privatizarea CFR Marfa: Dezvaluirile unuia dintre investitorii respinsi
Foto: Digi 24

Din perspectiva autoritatilor, totul parea sa mearga bine in privatizarea CFR Marfa, societatea de transport feroviar fiind curtata de investitori seriosi, desi putini, ministrul Transporturilor chiar garantand reusita procedurii cu propria functie.

La randul lor, companiile participante erau convinse ca se vor regasi pe lista scurta ce urma sa fie comunicata de Ministerul Transporturilor (MT).

De aceea, anuntul de miercuri al Comisiei de privatizare din MT, potrivit caruia niciunul dintre cei trei investitori care au depus documentatia de participare nu s-a precalificat pentru etapa urmatoare, a fost surprinzator pentru toate partile implicate.

Conditiile de precalificare "un pic prea severe" impuse de Ministerul Transporturilor, avand in vedere experientele anterioare nefaste, dar si timpul scurt pe care companiile l-au avut la dispozitie pentru a pregati documentatia necesara stufoasa sunt principalele cauze care explica deciza de respingere a ofertelor, considera Kinga Madarasan, administratorul companiei Transferoviar Grup, care se incrisese in cursa pentru privatizarea CFR Marfa alaturi de fondul austriac Donau Finanz.

"Pana in momentul acesta nu am primit niciun comunicat oficial, doar motivele respingerii pe care inca nu am apucat sa le analizam. Le-am dat avocatilor si echipei noastre de lucru care au participat la elaborarea documentatiei si urmeaza sa fie studiate.

Acum asteptam comunicatul oficial si vom vedea cum vom proceda. Avem in continuare intentia sa participam, vom completa documentele in masura in care ne permit timpul si cerintele comisiei si sper ca pana la urma se va finaliza. Nu ma asteptam, dar mergem inainte, ne straduim sa completam documentele", a declarat Kinga Madarasan pentru Ziare.com.

Potrivit administratorului Transferoviar Grup, Guvernul, avand probabil experienta anterioara "extrem de nefasta", a impus conditiile de precalificare "un pic prea severe", astfel incat unele dintre documentele solicitate nu se puteau obtine in termen scurt exact in forma in care s-a dorit de catre consultanti.

"Erau documente destul de multe, in timpul acesta scurt trebuiau traduse si legalizate, pentru ca multe dintre ele au fost in limba germana, noi lucrand si cu o companie de afara. In final au fost, spun eu, diferente de forma, nu atat de continut, deoarece continutul dosarului a fost unul destul de pertinent, bine lucrat. S-au depus eforturi aproape supraomenesti pentru a le depune", a explicat Kinga Madarasan.

In ceea ce priveste motivele care au stat la baza respingerii celorlalte doua oferte, este vorba "probabil de o exigenta, o rigurozitate a Ministerului Transporturilor", care, pe undeva, este justificabila avand in vedere esecurile si presiunile exercitate in legatura cu acest procedeu, a adaugat reprezentanta Transferoviar Grup.

Cine vrea CFR Marfa

Transferoviar Grup, companie controlata de omul de afaceri Calin Mitica, a fost infiintata in 2003 si are drept obiect de activitate servicii de transport/logistica feroviara si manevra feroviara de marfa, gestionarea de infrastructura feroviara, constructia de cai ferate, drumuri si autostrazi. Compania activeaza atat pe piata din Romania, cat si la nivel international.

Donau-Finanz GmbH & Co KG Austria este un fond austriac cu active de peste 2 miliarde de euro si este calificat in faza finala a procesului de privatizare a companiei feroviare BDZ din Bulgaria.

Transferoviar Grup si Donau-Finanz GmbH & Co KG Austria au depus documentatia de participare pentru precalificarea la privatizarea CFR Marfa.

Ceilalti doi participanti pentru preluarea a 51% din actiunile CFR Marfa au fost compania americana OmniTRAX si Grupul Feroviar Roman.

Ce inseamna primul esec

Anuntul de privatizare a fost facut pe 5 aprilie, termenul de depunere a ofertelor fiind fixat cateva saptamani mai tarziu, pe 8 mai. Toate cele trei companii au depus oferte cu mai putin de doua ore inainte de expirarea termenului limita.

"In general, astfel de momente de esec nu sunt bune pentru procesele de privatizare indiferent din ce cauze se intampla. Ele creeaza o imagine negativa si e pacat ca s-a ajuns aici", a afirmat analistul Aurelian Dochia pentru Ziare.com.

Privatizarea companiei-cheie din transportul feroviar este ceruta de Fondul Monetar International in schimbul prelungirii acordului stand-by.

"Nu cred ca este atat de grav din punctul de vedere al acordului cu FMI pentru ca autoritatile si-au facut datoria si au executat procedura. Faptul ca s-a ivit un blocaj nu putea sa fie prevazut, iar acordul cu FMI nu presupune incheierea cu orice pret a unei privatizari, ci doar inceperea procesului si desfasurarea normala a acestuia", a precizat analistul.

Vlad Muscalu, economist senior al ING Bank, considera privatizarea CFR Marfa poate cel mai important angajament asumat de autoritati ce trebuie indeplinit inaintea negocierilor cu FMI de la finalul lunii urmatoare. "Deoarece acest demers de privatizare pare sa fi accelerat de la inceputul anului, timpul ramas nu este foarte generos deci ar fi bine ca autoritatile romanesti sa aibe un plan secundar solid", a afirmat Vlad Muscalu.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#privatizare CRF Marfa Transferoviar , #privatizare