Privatizarea CFR Marfa, esuata - Gruia Stoica: Am fost informati ca nu se poate finaliza tranzactia (Video)

Luni, 14 Octombrie 2013, ora 21:34
4437 citiri
Privatizarea CFR Marfa, esuata - Gruia Stoica: Am fost informati ca nu se poate finaliza tranzactia (Video)
Foto: B1 TV

Privatizarea CFR Marfa a esuat, luni, dupa ce nu au fost indeplinite conditiile de privatizare. Gruia Stoica, proprietarul Grup Feroviar Roman (GFR), castigatorul licitatiei, a declarat ca i s-a comunicat ca nu este posibil sa fie facuta plata si finalizata tranzactia.

Gruia Stoica, presedintele Grampet Group, a participat luni dupa-amiaza la negocierile cu Ministerul Transporturilor.

"Am fost astazi (luni - n.red.) chemati la Ministerul Transporturilor pentru a fi informati de catre Comisia de Privatizare ca nu putem fi invitati sa platim restul de bani pentru pachetul de 51% din CFR Marfa, pentru ca nu au fost indeplinite conditiile suspensive ale contractului de privatizare.

Unele banci creditoare ale CFR Marfa nu si-au dat acordul pentru schimbarea structurii actionariatului, iar Consiliul Concurentei nu avea timpul necesar pentru a-si da avizul. In aceste conditii, am fost convocati sa luam la cunostinta imposibilitatea finalizarii privatizarii", a declarat patroul GFR, potrivit unui comunicat remis Ziare.com.

Privatizarea CFR Marfa va fi reluata de la zero, marti - surse

"Daca ministerul va fi de acord sa renunte la clauza de confidentialitate, veti vedea ca exista o ordine clar stabilita a pasilor care trebuie facuti pana sa se poata ajunge la plata pretului. Plata pe care trebuia sa o faca GFR era doar ultimul dintre acesti pasi", a mai afirmat Gruia Stoica.

In comunicat se mai arata ca nu au fost indeplinite doua dintre conditiile de care depindea procedura de privatizare, astfel ca GFR, castigatorul licitatiei, nu poate fi invitat la finalizarea privatizarii.

"Cum nu s-a ajuns la momentul finalizarii, contractul se desfiinteaza de drept la finalul zilei, iar cumparatorul, Grup Feroviar Roman, nu are baza legala sa achite diferenta de pret", adauga comunicatul.

GFR da vina pe comisia de privatizare: Nu au facut toate diligentele, nu au depus toate eforturile pentru identificarea solutiilor din timp

In plus fata de conditiile suspensive, nici structura capitalului social nu a fost definitivata, respectiv numarul de actiuni corespunzator cotei de 51% care urmeaza sa se transfere. In acest sens, nu a fost efectuata diminuarea capitalului social cu valoarea activelor care urmeaza sa se transfere de la CFR Marfa catre alte societati detinute de stat, mai transmite Grampet Group.

"Imi pare rau ca lucrurile s-au incheiat asa, noi ne-am indeplinit intotdeauna obligatiile la termen si in mod complet. Nu este treaba mea sa emit judecati despre cine este de vina, dar pot sa va spun cat de dezamagit sunt de modul in care s-au desfasurat lucrurile.

Imi pare rau nu doar pentru impactul asupra Grup Feroviar Roman si a mea, ci si pentru cei 11.000 de angajati ai CFR Marfa, pentru ca nu avem acum o privatizare de succes cu o companie romaneasca si pentru cum se va vedea asta in afara tarii", a mai declarat Gruia Stoica.

Gruia Stoica: In contract nu exista niciun termen de plata pentru CFR Marfa

De asemenea, in comunicat se mai arata ca GFR considera ca membrii comisiei de privatizare "nu au facut toate diligentele si nu au depus toate eforturile pentru identificarea solutiilor din timp, in vederea definitivarii cu succes a privatizarii".

"GFR a facut demersuri oficiale in repetate randuri pentru a se asigura ca toti pasii necesari vor fi parcursi si toate conditiile indeplinite, iar comisia nu a oferit raspunsuri clare si in timp util solicitarilor GFR, pentru a preintampina un deznodamant ca acesta", mai transmite Grampet Group.

Inainte de intalnirea cu autoritatile romane, Stoica a declarat ca este pregatit sa achite suma necesara pentru cumpararea CFR Marfa, doar daca vor fi indeplinite conditiile asumate de vanzator.

Gruia Stoica: Conform contractului, banii trebuie returnati. Voi participa si de 100 de ori la privatizare

Totodata, presedintele Grampet Group a mai spus ca este "jenant" ca nu s-au indeplinit conditiile suspensive, dar si ca va mai participa la privatizarea CFR Marfa de cate ori este nevoie: "Voi participa de 100 de ori daca va fi scoasa la vanzare, ca e tara mea".

"Joi am primit adresa din partea investitorilor din SUA care erau de acord sa facem plata daca erau indeplinite conditiile suspensive. O sa cer acordul lor si putem sa dovedim acest lucru. Ce poate sa faca o firma romeasca sa dovedeasca seriozitatea?

In momentul in care esti instiintat ca nu poti sa faci plata ca nu s-au indeplinit conditiile suspensive e jenant. Am accentuat intotdeauna pe vanzator. Este un vanzator ca orice alt vanzator. Una dintre clauze este conversia datoriilor in actiuni. O alta clauza este aprobarea din partea Consiliului Concurentei", a declarat patronul GFR, luni seara, la B1 Tv.

Intrebat daca se va ajunge la un proces, in cazul returnarii celor 30 de milioane de euro deja depuse, Stoica a raspuns: "Nu stiu ce sa va spun vizavi de acest aspect, daca se va ajunte la proces. Conform contractului, banii trebuie returnati".

Ministerul Transporturilor: Am indeplinit toate obligatiile contractuale

Pe de alta parte, Ministerul Transporturilor sustine ca si-a indeplinit toate obligatiile din contractul de privatizare cu CFR Marfa.

"Noi am facut demersurile pentru prelungirea termenului privind finalizarea privatizarii CFR Marfa, insa nu noi trebuia sa aprobam prelungirea. Conversia datoriei in actiuni a fost realizata, in acest sens existand si o Ordonanta de Urgenta. Noi ne-am indeplinit toate obligatiile contractuale", au declarat surse din minister, pentru Agerpres.

Reactia Consiliului Concurentei

Pe de alta parte, presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, a spus, luni, la Realitatea Tv, ca institutia pe care o conduce va analiza contractul dintre stat si GFR, pentru preluarea CFR Marfa, pentru a se da un aviz.

"Ne vom uita daca s-a respectat decizia CSAT privind mutarea unor active la CFR Infrastructura de la CFR Marfa, cum sunt protejate drepturile statului, cum facem ca active valoroase sa nu fie transferate la GFR si care e impactul concurential pe anumite tipuri de marfuri transportate", a spus Chiritoiu.

De asemenea, acesta a mai afirmat ca GFR a depus contactul de privatizare, din care insa lipsesc informatii importante legate de piata pe care activeaza.

Privatizarea CFR Marfa a esuat - surse

Luni a expirat termenul la care patronul GFR trebuia sa achite suma de 172 de milioane de euro, diferenta ramasa de platit pentru preluarea CFR Marfa.

Stoica a acuzat vanzatorul ca nu a reusit sa obtina o prelungire a termenului de finalizare a tranzactiei, astfel incat acesta sa permita obtinerea avizului Consiliului Concurentei.

De asemenea, patronul GFR i-a acuzat pe reprezentantii Ministerului Transporturilor ca nu au reusit sa obtina acordul bancilor care au creditat CFR Marfa pentru schimbarea actionariatului, o alta conditie esentiala pentru finalizarea procesului de privatizare.

Zi decisiva pentru privatizarea CFR Marfa: Gruia Stoica mai are de platit 172 milioane de euro (Video)

GFR a platit o garantie de 10 milioane de euro si un avans de 20 de milioane de euro, adica mai putin de 10 la suta din valoarea tranzactiei, pana in prezent.

Compania lui Gruia Stoica a castigat procesul de privatizare a CFR Marfa, dupa ce a oferit 202 milioane de euro pentru 51 la suta din actiuni.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
Disney +, platforma de streaming, va implementa măsuri împotriva partajării de parole
Disney +, platforma de streaming, va implementa măsuri împotriva partajării de parole
CEO-ul Disney, Bob Iger, a anunțat că platforma de streaming Disney+ va implementa măsuri împotriva partajării de parole la nivel global începând din această vară. Această mișcare a...
#Gruia Stoica conditii privatizare CFR, #privatizare esuata CFR Marfa, #Gruia Stoica esuare privatizare CFR Marfa, #conditii neindeplinite privatizare CFR Marfa , #privatizare