Privatizarea CFR Marfa Investitorii din Cehia si Polonia sunt interesati

Marti, 25 Septembrie 2012, ora 11:25
2737 citiri
Privatizarea CFR Marfa Investitorii din Cehia si Polonia sunt interesati

CFR Marfa ar putea avea investitori din Polonia si Cehia, potrivit directorului general al companiei, Constantin Zaharia.

"Asteptam in saptamanile urmatoare sa fim contactati si de alti investitori. Sunt semnale ca si transportatorii interni vor incerca sa vina in dialog cu noi", a declarat Zaharia, marti, in cadrul unei dezbateri publice pe tema hotararii de guvern pentru aprobarea strategiei de privatizare a CFR Marfa, organizata de Ministerul Transporturilor si Infrastructurii.

CFR Marfa inregistreaza pierderi anuale de 50 milioane de euro are datorii de aproximativ 450 de milioane de euro, care depasesc cu mult valoarea capitalului social, care se ridica la circa 56 de milioane de euro.

In ciuda problemelor financiare, CFR Marfa a semnat contracte in valoare de 30 de milioane de euro, in ultimele doua luni, unele fiind pentru o perioada de doi-trei ani, a spus Zaharia.

"Poate fi unul dintre punctele care sa atraga investitori. Aceasta societate este, totusi, viabila. Din punctul nostru de vedere, privatizarea va fi foarte transparenta si tot sprijinul nostru va fi pentru cei care se vor oferi sa cumpere compania", a adaugat Zaharia.

Sindicalistii nu vor privatizarea completa

Sindicalistii se opun privatizarii CFR Marfa in proportie de 100%, dupa cum este planul Ministerului Transporturilor.

"De ce 100% imi garanteaza ca vor fi acoperite pierderile? Ne vom opune privatizarii integrale. Dorim sa se vanda un pachet sub 50%, sub pachetul majoritar, sa vedem pe o perioada de 3-5 ani ce se intampla cu societatea", a declarat Liviu Apostoiu, vicepresedintele Cartel Alfa.

Potrivit lui Apostoiu, ulterior, pot fi vandute si restul actiunilor, aceasta fiind o procedura mai buna in cazul unei societati strategice, asa cum este CFR Marfa.

Horatiu Buzatu, secretar general in cadrul ministerului, coordonator al privatizarii CFR Marfa, a precizat, in cadrul aceluiasi eveniment, ca, in ceea ce priveste metoda privatizare, statul favorizeaza vanzarea intregului pachet de actiuni. "Nu am considerat fezabile variante de a vinde mai putin, 20, 50 sau 70%", a spus el.

"Lichidarea completa nu ne place, nu ne convine, ar fi produs nu doar probleme sociale, ar fi indepartat si unul dintre operatorii de transport de marfuri din piata. Cred ca nimeni nu-si doreste acest lucru. Licitatia se va organiza dupa ce vor fi aplicate criteriile precalificabile. Nu va fi suficienta buna intentie a unui investitor sau a unui grup de investitori, vom aplica criterii, care vor fi stabilite si publicate la momentul potrivit", a subliniat Buzatu.

Potrivit acestuia, din 2009, de la aproximativ 16.000 de angajati s-a ajuns, in 2012, la 9.000. "CFR Marfa nu este Oltchim Ramnicu Valcea. Trebuie sa depunem eforturi ca aceasta privatizare sa fie un succes", a declarat el.

La randul sau, Iulian Mantescu, presedintele federatiei mecanicilor de locomotiva, a spus ca se prevede disponibilizarea a 3.000 de anagajati, din cei 9.200.

"Ati spus ca statul este un prost gestionar. Specificati ca statul roman este un prost gestionar. Eu vin cu alte exemple, Franta, Germania, Belgia, Italia, care demonstreaza ca sunt gestionari foarte buni", a subliniat acesta.

De asemenea, Mantescu este de parere ca pretul de vanzare este "pretul de fier vechi" al societatii. "Am aflat ieri (luni - n.red.) ca din cele 39.000 de vagoane ramanem cu 29.000, pentru ca vor fi date la fier vechi. Solicitam de 10 ani sa faceti o societate in care sa bagati depourile si reviziile si s-o duceti sub umbrela CFR SA. La ea trebuie sa aiba acces toti operatorii de transport", a adaugat liderul sindical.

Statul, pregatit de transferul activelor

Potrivit Cristinei Militaru, din cadrul directiei de privatizare, statul este pregatit sa finalizeze transferul activelor.

"Suntem pregatiti, in masura in care timpul nu ne va permite, sa finalizam transferul activelor, sa obligam cumparatorul sa-si asume angajamentul in asa fel incat toate depourile sa fie instrainate intr-o perioada relativ scurta de timp. Va fi obligatie si clauza contractuala, care va fi urmarita si de minister si de Consiliul Concurentei. Acest aspect nu ne va scapa", a precizat Militaru.

Ea a adaugat ca evaluarea valorii de piata a companiei inca nu s-a efectuat, iar valoarea de care s-a vorbit pana in prezent reprezinta valoarea din bilantul companiei.

"Evaluarea societatii, care va sta la baza constituirii pretului de piata, este un document in lucru. Noi nu-l cunoastem in acest moment si nu putem aprecia in ce masura este realizat, corect sau nu", a conchis Militaru.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
#privatizare CFR Marfa, #metoda privatizare CFR Marfa , #privatizare
Comentarii
Poza t_beriu
t_beriu
rank 5
Se baga si Diaconescu?