PSD: Guvernul a procedat bine cu CFR Marfa. Blaga se face de ras cand trebuie sa probeze acuzatiile

Miercuri, 16 Octombrie 2013, ora 14:40
2266 citiri
PSD: Guvernul a procedat bine cu CFR Marfa. Blaga se face de ras cand trebuie sa probeze acuzatiile
Foto: Arhiva

Purtatorul de cuvant al PSD, Catalin Ivan, sustine ca Executivului nu i se poate reprosa nimic referitor la privatizarea CFR Marfa si ca presedintele PDL, Vasile Blaga, "se face de ras" cand trebuie sa-si probeze acuzatiile, asa cum s-a intamplat si in cazul lui Traian Basescu.

"Domnul Blaga merge pe urmele lui Basescu si lanseaza insinuari cu privire la intentiile Guvernului in procesul de privatizare a CFR Marfa. Ca si Basescu la momentul din CSAT, cand nu a fost in stare sa spuna concret ce nereguli ar exista in procedura, Vasile Blaga se face de ras atunci cand trebuie sa probeze acuzatiile. Nu poate sa vina in fata romanilor cu mai mult decat un discurs pur politicianist. Nu se poate reprosa nimic Guvernului pe subiectul privatizarii CFR Marfa!

Boagiu: Privatizarea CFR Marfa, un esec de proportii, nu unul de etapa!

S-au urmat toti pasii legali, s-a discutat subiectul inclusiv in CSAT, iar finantatorii internationali au acceptat procedura de privatizare. Insa nu se putea merge cu procedura pana la capat, atat timp cat nu exista siguranta oferita de cumparator. Institutiile internationale asteapta din partea noastra eficientizarea companiilor prin privatizare si nu distrugerea acestora!", se arata intr-un comunicat al lui Ivan.

Potrivit acestuia, "daca ne uitam si la alte state din Europa, vedem ca Romania nu este singura tara care procedeaza cu precautie in ceea ce priveste privatizarea unei companii feroviare de marfa".

"Exista o sumedenie de exemple de companii a caror privatizare este ori amanata, ori intarziata. Este cazul BDZ Cargo din Bulgaria, ZSSK Cargo din Slovacia, PKP Cargo din Polonia, iar acestea nu sunt singurele. Mizele acestor privatizari sunt foarte mari - la fel ca in cazul Romaniei - si de aceea trebuie tratate cu foarte mare atentie. Nu trebuie asumate niciun fel de riscuri", sustine Catalin Ivan.

Purtatorul de cuvant al PSD mai atrage atentia asupra duplicitatii mesajelor venite din partea PDL si a presedintelui Traian Basescu.

"Inainte, acolitii lui Basescu si din zona PDL urlau ca CFR Marfa trebuie privatizata. Cand a inceput procesul de privatizare, s-au sucit, sustinand ca statul trebuie sa-si pastreze aceasta zone strategice. Acum, ca suntem precauti, din nou nu e bine. Nu fac decat sa se decredibilizeze", declara Catalin Ivan.

Statul nu vrea sa privatizeze CFR Marfa, clasa politica pune piedici - semnalele transmise investitorilor

Privatizarea CFR Marfa nu s-a putut finaliza la termenul limita, luni, 14 octombrie, pentru ca unele banci creditoare ale CFR Marfa nu si-au dat acordul pentru schimbarea actionariatului, iar Consiliul Concurentei nu a avut timpul necesar pentru a se pronunta asupra tranzactiei.

Anexa actului normativ pentru privatizarea CFR Marfa prevede ca transferul dreptului de proprietate asupra pachetului de 51% din actiuni se realizeaza la data indeplinirii cumulative a cinci conditii: emiterea unei decizii din partea autoritatilor de concurenta; finalizarea de catre vanzator a conversiei creantelor detinute de stat asupra companiei la data semnarii contractului si definitivarea structurii capitalului social al societatii in urma operatiunii; obtinerea de catre vanzator de la finantatorii interni si externi ai societatii a unui acord cu privire la modificarea structurii actionariatului societatii, ca efect al incheierii contractului; creditarea contului vanzatorului cu toate sumele datorate de cumparator si semnarea declaratiei privind transferul dreptului de proprietate asupra pachetului de actiuni in registrul actionarilor si de actiuni al societatii.

Consiliul Concurentei nu a putut da avizul pana luni, institutia cerand date suplimentare privind tranzactia.

Privatizarea CFR Marfa, esuata - Gruia Stoica: Am fost informati ca nu se poate finaliza tranzactia (Video)

Presedintele PDL, Vasile Blaga, a declarat, marti, ca nefinalizarea privatizarii CFR Marfa reprezinta "un nou esec marca Victor Ponta" si a precizat ca le va propune democrat-liberalilor ca PDL sa introduca o motiune simpla in Parlament pe aceasta tema.

"Din pacate, este un nou esec marca Victor Ponta si lucrul acesta era previzibil, pentru ca a fost o manareala de la cap la coada, intregul proces de privatizare, aduceti-va aminte cum s-au schimbat regulile in timpul jocului, pe parcurs au fost si datorii de peste 147 milioane de euro, ori pe parcurs s-a acceptat plata in rate. Noi vom introduce, o sa le propun colegilor, o motiune simpla, in Parlament, ca sa ne explice exact despre ce e vorba, ca nu e vorba numai de prostie si din pacate un nou esec al premierului sau este vorba si despre altceva", a sustinut Blaga, inainte de sedinta BPN al PDL.

#PSD Catalin Ivan privatizare CFR Marfa, #privatizare CFR Marfa acuzatii Blaga, #contre privatizare CFR Marfa , #privatizare