Rasturnare de situatie la privatizarea CFR Marfa: Americanii de la OmniTrax contesta procedura

Luni, 17 Iunie 2013, ora 15:14
2719 citiri
Rasturnare de situatie la privatizarea CFR Marfa: Americanii de la OmniTrax contesta procedura

Compania americana OmniTrax a solicitat, luni, suspendarea procesului de privatizare a CFR Marfa.

Potrivit unui comunicat remis Ziare.com, motivul ar fi ca nu au avut suficient timp pentru a studia situatia financiara a societatii de stat si acuza Ministerul Transporturilor de lipsa de transparenta.

Reprezentantii companiei americane sunt nemultumiti ca au avut la dispozitie doar o saptamana pentru a analiza 10.000 de documente referitoare la situatia CFR Marfa.

Ei au cerut o prelungire a termenului cu 45 de zile, dar au fost refuzati de Ministerul Transporturilor, asa ca au depus o contestatie la institutie, in care cer reluarea procesului de privatizare.

"Aceasta instiintare este dovada unui proces netransparent si a unui calendar de privatizare care nu oferea nici unui investitor de buna credinta ocazia sa depuna o oferta legitima si argumentata, deoarece procedura permitea doar o saptamana pentru auditarea a peste 10.000 de documente, cu date in format neprelucrabil.

Printre altele, OmniTrax a solicitat accesul la situatii contabile precise, pe care CFR Marfa SA are obligatia sa le intocmeasca lunar sau anual, cum ar fi: bilanturi, balante sintetice si analitice, fise contabile ale unor conturi, semnate de reprezentantii societatii, situatii uzuale in procedurile de audit. Desi aceste informatii nu sunt confidentiale si trebuiau puse la dispozitia participantilor, OmniTrax nu a avut acces la ele", se arata in comunicat.

Americanii sustin ca in aceste conditii era imposibil sa depuna pana la data de 05.06.2013, conform cerintelor procedurii de privatizare, atat o oferta neangajata reala, cat si comentariile privind contractul de vanzare-cumparare, alaturi de un plan de restructurare pe cinci ani.

OmniTrax a cerut mai mult timp pentru a efectua un audit profesionist, insa solicitarea de a prelungi termenul cu 45 de zile pentru a analiza informatiile primite a fost respins de Ministerul Transporturilor, motivul invocat fiind angajamentul luat de Guvern fata de FMI.

"Astfel, OmniTrax solicita suspendarea procesului de privatizare pana la rezolvarea contestatiei sale, admiterea contestatiei prin anularea deciziei de decadere a OmniTrax din procesul de privatizare si obligarea autoritatii contractante la reluarea procedurii de privatizare cu participarea companiei OmniTrax", mai cer americanii.

In plus, ei au reiterat interesul pentru CFR Marfa.

Doar trei zile pana la desemnarea castigatorului

Ministerul Transporturilor a anuntat, pe 6 iunie, ca privatizarea CFR Marfa se va desfasura in continuare doar cu doi dintre ofertanti - Grup Feroviar Roman si asocierea Transferoviar Grup & Donau Finanz.

Compania americana OmniTrax a fost respinsa dupa ce a depus un plic gol in cadrul etapei de oferte preliminare neangajante si comentarii asupra cadrului contractual.

Pentru a participa la ultima etapa, respectiv licitatia cu oferta in plic, documentele de participare trebuie depuse pana cel tarziu miercuri, ora 12.00, iar castigatorul va fi anuntat joi.

Privatizarea CFR Marfa se realizeaza printr-o procedura de vanzare de actiuni prin metode combinate cu criterii de precalificare, constand in negociere pe baza de oferte preliminare si neangajate, urmata de licitatie cu oferta in plic pentru un pachet de 51% din capitalul social al societatii.

C.P.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Săptămâna trecută, Huawei a lansat seria Pura 70, care a înregistrat vânzări impresionante pe piața din China. Cu toate acestea, perspectivele pentru piețele occidentale sunt mai...
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
Compania multinațională de inginerie Bosch a inaugurat marți, 23 aprilie, cel de-al doilea birou din Cluj-Napoca, în cadrul centrului său de inginerie. La nivel de grup, Bosch a anunțat, la...
#OmniTrax contesta privatizare CFR Marfa, #OmniTrax contestatie privatizare CFR Marfa, #OmniTrax privatizare CFR Marfa , #privatizare