Sindicat: Statul vrea privatizarea CFR Marfa, indiferent de pret - Care sunt ofertantii (Video)

Joi, 23 Mai 2013, ora 13:48
2770 citiri
Sindicat: Statul vrea privatizarea CFR Marfa, indiferent de pret - Care sunt ofertantii (Video)

Ministerul Transporturilor a anuntat, joi, care sunt ofertantii pentru cea de-a doua incercare a privatizarii CFR Marfa, in timp ce sindicatul avertizeaza ca statul vrea sa termine "cu orice pret" acest proces.

Potrivit unui comunicat remis Ziare.com, societatile care au depus dosarul cu documentele necesare etapei de precalificare au ramas aceleasi, adica Grup Feroviar Roman, OmniTrax si Asocierea Transferoviar Group si Donau Finanz GMBH.

Privatizarea CFR Marfa - Cine pune mana pe compania-cheie din transportul feroviar

Liderul sindical Viorel Istrate a avertizat, insa, ca relaxarea conditiilor de participare la privatizare reprezinta un puternic semnal de alarma.

"MT nu a iesit public cu motivul pentru care cele trei oferte au fost respinse initial, s-a spus ulterior doar ca s-a dat un termen de 6 zile pentru ca ofertantul sa-si completeze dosarul, noi nu stim exact despre ce e vorba. Probabil, reducerea de cinci ori a cifrei de afaceri demonstreaza ca aceasta societate ar trebui vanduta cu orice chip, insa am vazut ca nu au depus dosare mai multi investitori", a mentionat Istrate, pentru Ziare.com.

"Din punctul nostru de vedere, o unitate de avengura CFR Marfa ar trebui vanduta unei societati care, dincolo de celelalte conditii esentiale, sa aiba o cifra de afaceri de cel putin o suta de milioane de euro", a adaugat liderul sindical.

Ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, a precizat, miercuri, ca sunt trei companii care au cumparat caietul de sarcini. "Din putina mea experienta in licitatii, pot sa va spun ca, in general, ofertele se depun in ultima zi si in ultimele ore", a punctat, miercuri, Relu Fenechiu, in cadrul unei conferinte de presa, fara a nominaliza societatile interesate.

Referitor la prima incercare de privatizare, ministrul a spus ca nu are cunostinta sa existe vreo contestatie, dupa ce toate ofertele au fost respinse.

"Nu am cunostinta sa fie vreo contestatie dupa prima procedura in privatizarea CFR Marfa", a spus Fenechiu.

Privatizarea CFR Marfa: Trei companii au cumparat pana acum caietul de sarcini

El a anuntat ca plicurile se vor deschide joi, la ora 14.00, iar lista scurta a investitorilor va fi publicata in aceeasi zi, spre seara.

MT a relaxat conditiile de privatizare

Ministerul Transporturilor a republicat pe 16 mai 2013 anuntul privind vanzarea a 51% din actiunile CFR Marfa, venitul mediu anual din activitatea de transport marfa al investitorilor interesati fiind redus de la 100 milioane euro in anuntul anterior, la 20 milioane euro in prezent.

Totodata, a fost eliminata si garantia acordata de banci, care demonstreaza puterea financiara a companiilor. Pretul de pornire al licitatiei a ramas insa nemodificat, adica de 797.058.000 de lei.

Negocierile cu investitorii selectati vor incepe din 6 iunie, iar ofertele referitoare la pretul de licitatie se pot depune pana pe 19 iunie, urmand ca acestea sa fie deschise pe data de 20 iunie, la fel ca si in anuntul precedent.

Unul dintre investitorii interesati de companie, care a participat la prima procedura de selectie, a precizat, pentru Ziare.com, ca conditiile de precalificare "un pic prea severe" impuse de Ministerul Transporturilor, avand in vedere experientele anterioare nefaste, dar si timpul scurt pe care companiile l-au avut la dispozitie pentru a pregati documentatia necesara stufoasa sunt principalele cauze care explica deciza de respingere a ofertelor, considera Kinga Madarasan, administratorul companiei Transferoviar Grup, care se inscrisese in cursa pentru privatizarea CFR Marfa alaturi de fondul austriac Donau Finanz.

Privatizarea CFR Marfa: Dezvaluirile unuia dintre investitorii respinsi

Statul roman s-a angajat in fata Fondului Monetar International sa desemneze ofertantul castigator, care va prelua 51% dintre active, pe 20 iunie 2013.

Pastrarea locurilor de munca

Viorel Istrate a precizat ca sindicatul a facut o serie de scrisori, inca de anul trecut, pe care le-a trimis Guvernului si MT, in care a atras atentia ca nu este o perioada foarte potrivita sa vanda active importante, pentru ca nu vor putea lua niste sume de bani potrivite pentru avengura activelor.

"In plus, le-am atras atentia ca nu e bine sa vanda pachetul integral, iar aici am avut castiga de cauza, pentru ca statul renunta doar la cel majoritar, astfel ca vom reusi sa evitam situatiile in care statul sa nu urmareasca derularea programului de privatizare", a punctat liderul sindical.

Legat de pastrarea locurilor de munca, el a amintit ca exista o lege care obliga atat la mentinerea numarului de angajati, cat si a parametrilor contractelor individuale de munca cel putin 12 luni dupa preluarea activelor de noul investitor.

Fier vechi

In ultima saptamana, Ministerul Transporturilor a vandut 1.000 de vagoane la fier vechi.

"Cand vorbim de vanzarea unor vagoane, vorbim de cateva milioane, doua-trei. Nu are sens sa ne ascundem dupa deget, situatia nu e cea mai roz, avand in vedere datoriile pe care le are. Nu e nici atat de grava situatia incat sa credeti ca totul sta in vanzarea acestor vagoane", a spus Relu Fenechiu, ministrul Transporturilor, la o conferinta de presa organizata miercuri.

Aceasta este o incercare de a reduce din datoriile de 400 de milioane de lei ale operatorului de transport marfa.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ce a făcut Marcel Boloș, ministrul de Finanțe, săptămâna asta
Ce a făcut Marcel Boloș, ministrul de Finanțe, săptămâna asta
Proiectele de tip parteneriat public-privat reprezintă viitorul și de aceea am participat la IMF/WB Constituency Meeting 2024, pentru a discuta cu experții și a vedea cum pot fi create noi...
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
#companii privatizare CFR Marfa, #CFR Marfa vagoane fier vechi, #CFR Marfa investitori, #oferte CFR Marfa, #depunere oferte CFR Marfa , #privatizare