Surpriza Guvernului: Nu amana vanzarea CFR Marfa. GFR trebuie plateasca pana luni

Miercuri, 09 Octombrie 2013, ora 18:02
3181 citiri
Surpriza Guvernului: Nu amana vanzarea CFR Marfa. GFR trebuie plateasca pana luni
Foto: Digi 24

Termenul de finalizare a privatizarii CFR Marfa nu a fost prelungit de Guvern in sedinta de miercuri, astfel ca, in lipsa unei alte decizii, Grup Feroviar Roman va fi obligat sa achite cel tarziu luni inca 170 milioane euro pentru 51% din actiuni, conform unor surse oficiale.

"Problema legata de o amanare a termenului de privatizare a CFR Marfa nu a figurat pe agenda sedintei de guvern si nici nu a fost luata in discutie in timpul intregii sedinte", au declarat mai multe surse participante la sedinta.

Sursele citate mai afirma ca, la acest moment, pentru perioada urmatoare nici nu este programata o eventuala sedinta speciala de guvern pe aceasta tema.

Reprezentantii Ministerului Transporturilor nu au dorit sa comenteze informatia.

GFR a virat, joi, 90,4 milioane de lei (aproximativ 20 milioane de euro) intr-un cont escrow deschis la Banca Transilvania, suma reprezentand 10% din pretul de cumparare a 51% din actiunile CFR Marfa detinute de stat, conditie prealabila pentru finalizarea procesului de privatizare. Anterior, GFR a depus o garantie de 10 milioane euro pentru participarea la privatizare.

Ministerul Transporturilor a elaborat un proiect de hotarare de guvern in baza caruia termenul pentru finalizarea privatizarii CFR Marfa ar urma sa fie amanat pana la 20 decembrie.

In nota de fundamentare a proiectului se precizeaza ca prin amanarea termenului se vizeaza asigurea parcurgerii perioadelor necesare pentru completarea de catre cumparator a documentelor depuse prin notificarea Consiliului Concurentei si emiterea deciziei din partea autoritatii de concurenta, dar si pentru formalitatile de inregistrare la Registrul Comertului a reducerii capitalului social al CFR Marfa.

Luni, presedintele Traian Basescu a declarat ca orice om care priveste la modul in care se desfasoara procesul de privatizare a CFR Marfa poate considera ca mai devreme sau mai tarziu acesta va face obiectul unei anchete.

Marti, premierul Victor Ponta nu s-a pronuntat legat de prelungirea acestui termen, precizand ca va discuta cu ministrul Transporturilor si va fi decis atunci daca procedura de privatizare va fi oprita, caz in care statul trebuie sa restituie cumparatorului banii achitati pana in prezent, sau va fi continuata.

El a justificat insa o eventuala prelungire a termenului de finalizare a privatizarii CFR Marfa prin faptul ca Guvernul nu ar putea sa transfere compania in proprietate privata nici daca sunt achitati acum toti banii, fara avizul Consiliului Concurentei.

#GFR plata CFR Marfa, #amanare privatizare CFR Marfa , #privatizare
Comentarii
Poza UniuneaSatanistoLeninista
UniuneaSatanistoLeninista
rank 1
Înseamnă că morcovul lui Ponta este mai mare decât sfecla sovietică
Poza MUCALITUL
MUCALITUL
rank 5