Drula anunta ajutor de stat pentru CFR Calatori: Noul manager are ca sarcina ca pana la sfarsitul lunii mai sa vina cu planul de restructurare

Joi, 06 Mai 2021, ora 18:54
5349 citiri
Drula anunta ajutor de stat pentru CFR Calatori: Noul manager are ca sarcina ca pana la sfarsitul lunii mai sa vina cu planul de restructurare
Catalin Drula. Foto: gov.ro

CFR Calatori ar putea sa primeasca la prima rectificare un ajutor de 160 de milioane de lei care sa compenseze pierderile provocate de pandemia Covid-19,a anuntat ministrul Transporturilor si Infrastructurii, Catalin Drula.

Acesta a completat ca pana la sfarsitul lunii mai noua conducere va trebui sa vina cu un plan de restructurare a companiei.

"La CFR Calatori nu pot sa spun cati oameni vor pleca acasa, pentru ca foarte recent am numit un nou manager din privat, de la un operator feroviar. Un om tanar, ma rog, a lucrat si in domeniul public, a lucrat in CFR 15 ani. El are ca sarcina, impreuna cu Consiliul de Administratie, ca pana la sfarsitul acestei luni, pana la sfarsitul lunii mai, sa vina cu planul de restructurare al acestei companii. Din nou, CFR Calatori, la fel ca si celelalte companii de stat care depind de pasageri, a avut pierderi foarte mari si din cauza pandemiei (360 de milioane de lei - n. r.).

Acolo, nimeni nu neaga, exista si probleme structurale, dar companiile din subordinea Ministerului Transporturilor, in momentul in care nu se calatoreste - ori ele fac bani din calatorii - au pierderi destul de mari. Si aici ne-am adresat si cu un memorandum de ajutor Covid - sunt aceleasi ajutoare pe care le-au primit companiile din domeniul transporturi - vrem sa luam 160 de milioane (de lei - n. r.) care sa compenseze aceste pierderi. Deci, compania trebuie si un pic ajutata, dar pe de alta parte trebuie sa mergem si pe partea de restructurare", a spus ministrul, intr-un interviu acordat Antena 3.

Intrebat cand va veni acest ajutor, Drula a raspuns: "Este in discutii cu Ministerul de Finante, cu Guvernul, probabil va veni la rectificare".

Catalin Drula a vorbit si despre concedierile care se vor face si la alte companii din subordinea ministerului pe care-l conduce, respectiv CFR Marfa, Compania Nationala Aeroporturi Bucuresti si TAROM.

La CFR Marfa este vorba despre concedierea unui numar de 1.400 de oameni, acest lucru urmand sa se petreaca in vara, intrucat "sunt niste pasi procedurali in aceasta procedura de concediere colectiva".

In ceea ce priveste operatorul aerian de stat, TAROM, de aici au plecat deja 300-400 de salariati, iar pana la finele anului se va ajunge la concedierea unui numar de 1.000 de oameni. La Compania Nationala Aeroporturi Bucuresti se pune problema de somaj tehnic, intrucat oamenii nu mai calatoresc cu avionul, iar 700 de salariati sunt afectati.

"La CNAB (...) avem un nou management executiv si non-executiv, adica Consiliu de Administratie, director, care au de la mine acelasi mandat: acela de a reduce cheltuielile. Din pacate, la aceste companii, cea mai mare parte de cheltuieli sunt chetuielile cu personalul, mai ales ca veniturile sunt foarte afectate la CNAB.

Nu se zboara pe Otopeni. Am niste cifre la nivelul lunii martie: 20% din traficul unui an normal. Or, ei fac bani din cati pasageri trec, cate aeronave aterizeaza. Automat, daca ajung cu veniturile undeva in zona de o cincime, trebuie lucrat si la partea de cheltuieli, altfel produci doar pierderi. Si acolo conducerea e intr-un proces de dialog si cu sindicatele pentru a gasi aceste solutii de reducere a cheltuielilor cu personalul", a sustinut Drula.

Consiliul de Administratie al Companiei Nationale Aeroporturi Bucuresti SA (CNAB) a mandatat conducerea executiva sa demareze procedurile legale de implementare a somajului tehnic la nivelul CNAB, in conditiile in care masurile pentru limitarea pandemiei au condus la scaderea drastica a traficului aerian de pasageri.

Autostrada Unirii. Autoritățile deschid ofertele pentru un lot montan complicat
Autostrada Unirii. Autoritățile deschid ofertele pentru un lot montan complicat
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) SA deschide miercuri, 24 iulie, ofertele pentru proiectarea și execuția lotului montan Pipirig – Leghin. Săptămâna...
Undă verde pentru ultimul lot al drumului de mare viteză Caransebeş - Lugoj. O companie spaniolă a câștigat contractul
Undă verde pentru ultimul lot al drumului de mare viteză Caransebeş - Lugoj. O companie spaniolă a câștigat contractul
Compania spaniolă Ingineria Especializada Obra Civil e Industrial a câştigat contractul pentru elaborarea Studiului de Fezabilitate necesar construcţiei ultimului lot al drumului de mare...
#Drula, #ministru Transporturi, #CFR Calatori, #Aeroport Otopeni, #CFR Marfa, #ajutor de stat , #stiri CFR Marfa
Comentarii
  1. Un patron din Horeca reclamă apariția ”mafiei gunoaielor” odată cu sistemul returnare-garanție. ”Ne umplem de gândaci și șobolani”
  2. Autostrada Unirii. Autoritățile deschid ofertele pentru un lot montan complicat
  3. România, în topul țărilor europene unde prețurile apartamentelor s-au majorat substanțial
  4. Undă verde pentru ultimul lot al drumului de mare viteză Caransebeş - Lugoj. O companie spaniolă a câștigat contractul
  5. Dacia vrea să se bată de la egal la egal cu marii producători pe un nou segment de piață. Ce preț ar putea avea „Baby Duster” FOTO
  6. Proiectul mini-reactoarelor de la Doicești merge înainte. Ultimul pas înainte de a se lua decizia finală de investiție
  7. Recordul global de temperatură, doborât în doar 24 de ore. Care este cea mai caldă zi din istorie
  8. Șoferii, atenționați prin SMS când le expiră permisul de conducere. De când se aplică
  9. Sebastian Burduja: „În următorii 3-5 ani, România va avea cu 10.000 de MW mai mult din energie solară și eoliană”
  10. Variantă ocolitoare care ar trebui să îi scape pe șoferii din zona Moldovei de blocaje infernale. La cât se ridică investiția FOTO