Cupa UEFA, pensionata la 38 de ani (Recorduri si curiozitati)

Vineri, 22 Mai 2009, ora 08:08
2530 citiri
Cupa UEFA, pensionata la 38 de ani (Recorduri si curiozitati)

Finala castigata miercuri de Sahtior Donetk a reprezentat ultima partida din Cupa UEFA, competitie ce isi va schimba formatul in acest an si va deveni Europa League.

Finala de la Istanbul a marcat 38 de ani de exista a Cupei UEFA, competitie ce a inlocuit in 1971 Cupa Oraselor Targuri. Asemeni Cupei Cupelor, disparuta in 1999, CUpa UEFA a fost sacrificata in numele drepturilor TV, din prisma banilor oferiti si a numarului crescut de partide disputate in cadrul turneului.

In cele 38 de sezoane, competitia numarul 2 a Europei a trecut prin mai multe schimbari. Daca la inceput a fost doar un turneu eliminatoriu, in sistem tur/retur, iar finala nu facea exceptie, incepand cu 1998, ultimul act al UEFA s-a disputat intr-o singura mansa.

Introducerea grupelor

Din sezonul 2004/2005 a fost introdus un sistem de grupe, ce impartea 40 de formatii in 8 urne a cate 5. Partidele se disputau intr-o singura mansa, prin tragere la sorti, primele trei formatii calificandu-se in 16-imi. Cele 24 de formatii erau completate de cele 8 echipe clasate pe locul in grupele Ligii Campionilor.

Sezonul 2009/2010 va prezenta noua Liga Europa, o competitie ce va avea 4 runde de calificare urmate de un format similar Ligii Campionilor, doar ca in loc de 8 grupe vor fi 12, in sistem tur/retur.

Scoasa la pensie, Cupa UEFA a adunat 38 de ani de istorie, recorduri si statistici, iar cateva dintre acestea vor fi prezentate aici.

Recorduri si curiozitati

Giuseppe Bergomi - Fotbalistul cu cele mai multe partide disputate in Cupa UEFA. Italianul a bifat 96 de prezente, toate cu Inter Milano, formatie cu care a castigat trei trofee in cadrul competitiei.

Luxemburg - detine doua recorduri negative: cea mai severa infrangere, Red Boys - Ajax, scor 0-14, in 1984, si cea mai mare diferenta de scor intr-o mansa dubla, Rumelange incasand de la Feyenoord, in 1972, 21 de goluri fara sa incrie.

Feyenoord Rotterdam - Cea mai mare diferenta de ani intre doua trofee. Dupa primul succes inregistrat in 1974, olandezii au trebuit sa astepte 28 de ani pana sa castige o noua Cupa UEFA.

Italia - poate fi considerata campioana Cupei UEFA cu noua finale castigate: Inter si Juventus de cate 3 ori, Parma de 2 ori si Napoli.

Inter Milano - pe langa faptul ca detine 3 trofee, o performanta similara avand doar Juventus si Liverpool, "nerrazzurii" au devenit in 1994 castigatoarea cea mai slab clasata in campionatul inter, terminand Serie A pe locul al 13-lea.

Henrik Larsson - golgheterul all-time al Cupei UEFA. Desi nu a castigat trofeul, suedezul a marcat 37 de goluri in aceasta competitie, pentru formatiile Celtic Glasgow, Feyenoord Rotterdam si Helsingborgs.

7 - numarul finalelor disputate de echipe din aceeasi tara:

1972 Tottenham Hotspur - Wolverhampton

1980 Eintracht Frankfurt - Monchengladbach

1990 Juventus Torino - AC Fiorentina

1991 Inter Milano - AS Roma

1995 AC Parma - Juventus Torino

1998 Inter Milano - Lazio Roma

2007 FC Sevilla - Espanyol Barcelona.

25 - numarul formatiilor care au castigat Cupa UEFA, acestea provenind din 11 tari:

Italia - 9 trofee

Germania - 6

Anglia - 6

Spania - 5

Olanda - 4

Rusia - 2

Suedia - 2

Belgia - 1

Portugalia - 1

Turcia - 1

Ucraina - 1

QPR - Formatia britanica Queens Park Rangers au suferit cea mai dramatica rasturnare de situatie din istorie. S-a intamplat in turul III al sezonului 1984/1985, cand englezii au invins acasa pe Partizan Belgrad cu 6-2, pentru ca apoi sa piarda incredibil in Iugoslavia, scor 0-4.

Obiectele aruncate din tribuna au decis doua partide si chiar o calificare. In 1984, portarul lui Anderlecht a incasat un gol dupa ce o pasa venita de la un coechipier a fost deviata de o piatra aruncata pe gazon. Belgienii au fost egalati pe nedrept, dar au reusit sa castige mansa retur. Celalalt eveniment, mult mai recent si foarte probabil cunoscut tuturor, s-a petrecut la returul semifinalei Hamburg - Werder Bremen, din acest sezon. Calificat la final de partida, Hamburg a avut ghinionul sa acorde un corner involuntar, dupa ce mingea a ricosat dintr-o bucata de hartie in genunchiul unui fundas al gazdelor. Baumann a marcat golul calificarii in finala, pe care werder avea sa o piarda cu Sahtior Donetk.

Ernesto Valverde - cel mai ghinionist om din UEFA. A pierdut ca jucator al gruparii Espanyol finala din 1988, cu Leverkusen, dupa ce ibericii au fost egalati de la 3-0, pentru ca in 2007 sa piarda cu aceeasi echipa, dar de data asta ca antrenor, finala aceleiasi competitii, in fata Sevilliei.

Bundesliga Cup - In 1980 Cupa UEFA a cunoscut un eveniment rarisim. Germania de Vest a inscris in competitie 5 echipe, printre care si castigatoarea en-titre, Borussia Monchengladbach. Toate cele 5 formatii s-au calificat in sferturi, iar 4 dintre ele au avansat in semifinale, transformand Cupa UEFA intr-o "afacere" germana.

Xanthi - Formatia greaca este singura echipa care incepe cu litera X inscrisa vreodata in Cupa UEFA. Grecii au participat in primul tur al sezoanelor 2002, 2005 si 2006, dar au fost eliminati de fiecare data.

Bordeaux - Singura formatie care a ajuns pana in finala Cupei UEFA dupa ce a pornit din Cupa Intertoto.

Noua competitie, Europa League, care va ingloba si Cupa Intertoto, va debuta pe 2 iulie 2009, cand este programata prima mansa a primului tur preliminar.

Ultima editie a Cupei UEFA a fost castigata de formatia Sahtior Donetk, condusa pe banca de Mircea Lucescu, care s-a impus in finala disputata cu Werder Bremen, scor 2-1.

Catalin Cîrstoiu, despre bunurile nedeclarate: „Ce ați fi vrut, să merg cu bicicleta?”
Catalin Cîrstoiu, despre bunurile nedeclarate: „Ce ați fi vrut, să merg cu bicicleta?”
Candidatul PSD-PNL la alegerile pentru Primăria București, medicul Cătălin Cîrstoiu a declarat vineri, 29 martie, că el și soția sa au muncit de „le-au sărit capacele” pentru a avea...
Proiect pentru plafonarea adaosului comercial la 20 la sută pentru produsele românești. „La produsele din import să pună orice adaos doresc ei”
Proiect pentru plafonarea adaosului comercial la 20 la sută pentru produsele românești. „La produsele din import să pună orice adaos doresc ei”
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu a anunţat vineri, 29 martie, că împreună cu echipa de la instituţia pe care o conduce, pregăteşte un proiect legislativ care va...
#Cupa Uefa, #38 de ani, #recorduri, #curiozitati, #Europa League , #Liga Campionilor