Istoria EURO

Vineri, 06 Iunie 2008, ora 15:29
3034 citiri
Istoria EURO

"Tricolorii" participa pentru a patra oara la un turneu final al Campionatului European, dupa calificarile ind 1984, 1996 si 2000, la ultima participare ajungand pana in sferturile de finala, sub comanda selectionerului Emerich Ienei.

Exceptand calificarea din 2000, Romania s-a oprit de fiecare data in faza grupelor, terminand totodata pe ultima pozitie.

Elevii pregatiti in prezent de Victor Piturca isi doresc sa iasa din "grupa mortii", asa cum a fost numita grupa C, din care mai fac parte Franta, Italia si Olanda, o calificare ce i-ar putea scapa de comparatiile cu "generatia de aur" a lui Hagi.

Euro 1960, Franta

Prima editie a unui Campionat European a avut loc in anul 1960, in Franta, cu 17 echipe inscrise in preliminarii, unde Romania a ajuns pana in sferturile de finala ale competitiei, unde a fost eliminata de Cehoslovacia.

Ca orice lucru ce se afla la inceput, turneul final al Campionatului European a avut reguli diferite, iar toate partidele in afara de finala si semifinale s-au disputat in afara Frantei, in sistem eliminator, tur-retur.

La aceasta prima editie, echipe precum RFG, Anglia si Italia nu au participat, iar Spania a refuzat sa faca deplasarea din sferturi in URSS si s-a retras din competitie.

Castigatoarea edititei din 1960 a Campionatului European a fost URSS, care s-a impus in finala in fata Iugoslaviei, cu scorul de 2-1, dupa prelungiri.

Euro 1964, Spania

Cea de-a doua editie a Campionatului European, din 1964, a avut loc in Spania, tara care a si castigat trofeul, in fata propriilor suporteri, dupa ce s-a impus in fata URSS-ului, cu 2-1.

In preliminariile acestei editii au participat 29 de echipe, iar surpriza a fost Luxemburgul, careia i-a lipsit foarte putin pentru a ajunge in semifinale, dupa ce a eliminat puternica nationala a Olandei.

Euro 1968, Italia

Turneul final din 1968 a adus o schimbare a regulilor competitiei, iar echipele participante in preliminarii au jucat in 8 grupe a cate 4 echipe, cu exceptia grupei cu numarul 4, care a avut doar trei echipe, sistemul fiind insa acelasi, tur-retur.

Italia si-a adjudecat trofeul, dupa ce la finalul timpului regulamentar scorul fusese egal, 0 - 0, cu URSS, iar castigatoarea a fost decisa... prin aruncare cu banul.

Euro 1972, Belgia

La fel ca si in precedentele editii ale Campionatului European, doar 4 echipe au participa la aceasta competitie, dupa ce in preliminarii s-au inscris 32 de tari, impartite in 8 grupe, iar castigatoarele s-au calificat in sferturi.

Belgia a fost desemnata tara organizatoare dupa ce s-au aflat echipele calificate in semifinale, iar trofeul a fost castigat de Germania de Vest, care s-a impus in fata puternicei URSS cu scorul de 3 - 0.

Euro 1976, Iugoslavia

Editia din 1976 a Campionatului European a fost una dintre cele mai echilibrate de pana acum, fiind de altfel ultima la care s-au calificat doar 4 echipe, si de asemenea primul turneu final la care toate partidele s-au terminat la egalitate dupa terminarea celor 90 de minute regulamentare de joc.

Trofeul a fost castigat de Cehoslovacia, care s-a impus in fata Germaniei la loviturile de departajare.

Euro 1980, Italia

In 1980, la turneul final din Italia, s-au produs schimbari drastice in plan organizatoric, unde pentru prima data au participat 8 echipe, impartite in doua grupe, insa castigatoarele celor doua grupe au jucat direct finala.

Cu toate ca a fost tara organizatoare, Italia nu a reusit sa se califice in finala, iar Belgia s-a clasat pe primul loc intr-o grupa alaturi de Anglia si Spania.

In cadrul finalei mici, Cehoslovacia a invins Italia dupa loviturile de departajare, iar Germania de Vest si-a adjudecat inca un trofeu, dupa ce a invins Belgia printr-un gol marcat in ultimele minute de joc.

*Arbitrul finalei a fost romanul Nicolae Rainea.

Euro 1984, Franta

In editia cu numarul sapte a Campionatului European s-au introdus din nou "semifinalele", iar cele 8 echipe calificate au fost impartite in doua grupe, primele doua clasate calificandu-se in semifinale.

Romania a avut o grupa dificila, alaturi de Spania, Portugalia si RFG, si a reusit sa adune un singur punct, 1-1 cu Spania, printr-un gol marcat de Boloni.

Finala competitiei a fost castigata de Franta, care s-a impus in fata Spaniei cu scorul de 2-0.

Euro 1988, RFG

Singurul turneu din istorie care s-a incheiat fara ca vreun jucator sa fie eliminat, a fost cel din 1988, din fosta RFG, iar, de asemenea, nici un meci nu a ajuns in prelungiri.

Castigatoarea editiei a fost Olanda, care a invins URSS in finala cu scorul de 2-0, dupa ce in grupe fusese invinsa de rusi cu 1-0.

Euro 1992, Suedia

Cu siguranta una dintre cele mai spectaculoase editii ale Campionatului European a avut loc in acest an, unde Iugoslavia s-a retras din cauza razboiului, fiind inlocuita de Danemarca, tara care a socat o lume intreaga, castigand competitia in fata puternicei nationale a Germaniei.

Dupa ce au eliminat nume mari ale Europei, cum ar fi Anglia, Franta si Olanda, danezii s-au calificat in finala si au trecut de Germania, gratie formei excelente a portarului Peter Schmeichel.

Euro 1996, Anglia

Editia din 1996 a Campionatului European a fost una trista pentru "tricolori", care s-au intors acasa fara niciun punct, insa performanta de la Mondialul din 1994 i-a scutit de toate criticile.

Trofeul a fost adjudecat de Germania, care s-a impus in fata Cehiei, pe Wembley Stadium, dupa ce Bierhoff a marcat doua goluri.

Euro 2000, Belgia si Olanda

"Tricolorii" s-au descurcat acceptabil la aceasta editie a Campionatului European, reusind sa iasa dintr-o grupa grea, din care au mai facut parte Germania, Anglia si Portugalia, insa s-au oprit in sferturi, dupa ce au fost invinsi de italieni cu 2-0.

Trofeul din 2000 a fost castigat de Franta, reusind un gol dramatic in ultimul minut, de Wiltord, care i-a trimis in prelungiri, unde Trezequet a marcat in minutul 103, castigand astfel competitia.

Euro 2004, Portugalia

Editia a 12-a a Campionatului European a avut o premiera, meciul de deschidere a fost identic cu finala mare, Portugalia - Grecia.

De amintit este faptul ca nationalele Germaniei, Italiei si Spaniei au parasit competitia inca din faza grupelor, iar editia din 2004 a fost castigata de Grecia, care s-a impus in fata Portugaliei cu 1-0.

Romania nu a participat la aceasta editie.

Premieră în istoria tenisului, la meciul lui Nadal. Niciodată n-a fost atât de mare diferența
Premieră în istoria tenisului, la meciul lui Nadal. Niciodată n-a fost atât de mare diferența
Prima rundă a Mastersului de la Madrid va avea un meci special între Rafael Nadal (37 de ani), de 22 de ori campion de Grand Slam, și tânărul Darwin Blanch, în vârstă de 16 ani, deținător...
Veste teribilă pentru naționala României. Internaționalul scos cu targa de pe teren va lipsi la Euro 2024 VIDEO
Veste teribilă pentru naționala României. Internaționalul scos cu targa de pe teren va lipsi la Euro 2024 VIDEO
Selecționerul Edi Iordănescu a primit o veste neplăcută de la unul dintre cei mai în formă internaționali români, în perspectiva participării României la Euro 2024. Astfel, Olimpiu...
#istorie, #euro, #Romania , #Liga Campionilor