Charles al III-lea amână vizita în Franţa din cauza protestelor de amploare privind reforma pensionării: ”Nu este momentul potrivit”

Vineri, 24 Martie 2023, ora 13:30
1145 citiri
Charles al III-lea amână vizita în Franţa din cauza protestelor de amploare privind reforma pensionării: ”Nu este momentul potrivit”
Regele Charles al III-lea FOTO Twitter/ @BFMTV

Vizita de stat a regelui Charles al III-lea în Franţa, care urma să aibă loc în perioada 26-29 martie, a fost amânată ”ţinând cont de anunţarea unei noi zi de acţiune naţională împotriva reformei pensionării”, anunţă vineri, cu doar două zile înaintea evenimentului, Palatul Élysée.

Decizia a fost ”iuată de către guvernele francez şi britanic, în urma unei convorbiri la telefon a preşedintelui Republicii (Emmanuel Macron) cu regele în această (vineri) dimineaţa, pentru a o putea primi pe Majestea Sa regele Charles al III-lea în condiţii care corespund relaţiei noastre de prietenie”, anunţă într-un comunicat preşedinţia franceză.

Palatul Élysée anunţă o eprogramare a vizitei ”cât mai curând”.

Suveranul britanic urma să sosească duminică la Paris - în prima sa vizită de stat în străinătate -, în contextul unor violenţe de mai multe zile, la Paris şi în întreaga ţară, la manifestaţii împotriva reformei pensionării.

Ministrul francez de Interne Gérald Darmanin anunţa vineri la CNews că ”vom fi pregătiţi să-l primim în cele mai bune condiţii” pe suveranul britanic, scrie Le Figaro, care comentează că anularea vizitei reprezintă o lovitiră ”grea aplicată prestigiului internaţional” al Franţei.

Ministrul a anunţat că 4.000 de poliţişti şi jandarmi au fost mobilizaţi, începând de duminică, la Paris, şi a prezentat etapele vizitei ”aa Paris, la periferia pariziană şi la Bordeaux ”.

Gérald Darmanin a evocat, de asemenea, o ”coborâre pe Champs-Élysées”.

Luni, suveranul britanic urma să susţină în Senatul francez un discurs în faţa parlamentarilor francezi.

Ministrul a anunţat de asemenea securizarea traseului suveranului britanic şi un dineu la Versailles, fără să evoce vreun moment vreo anulare.

Să fie vorba despre o lipsă de comunicare în Guvern sau o alegere de comunicare politică? se întreabă ziarul.

O serie de lideri politici, mai ales de stânga, l-au îndemnat pe Emmanuel Macron să anuleze această vizită din cauza furiei sociale generate de reforma pensionării.

”Nu este momentul potrivit”, sublinia Jean-Luc Mélenchon, iar deputata ecologistă Sandrine Rousseau critica o vizită ”incredibilă”.

Echipa care și-a păstrat titlul în Six Nations. Spectacol, dar fără miză, în derby-ul Franța - Anglia
Echipa care și-a păstrat titlul în Six Nations. Spectacol, dar fără miză, în derby-ul Franța - Anglia
Irlanda şi-a păstrat titlul în Turneul celor Şase Naţiuni la rugby după ce a învins Scoţia cu scorul de 17-13 (7-6), sâmbătă, la Dublin, în ultima etapă, informează AFP. Irlanda a...
Lovituri ucrainene zguduie Rusia în timpul alegerilor prezidențiale. Putin jură să se răzbune
Lovituri ucrainene zguduie Rusia în timpul alegerilor prezidențiale. Putin jură să se răzbune
Rusia a declarat că a fost vizată de un val de drone ucrainene în noaptea de sâmbătă spre duminică, în timp ce criticii Kremlinului au cerut proteste în masă la secțiile de votare în...
#charles al III lea, #Franta, #proteste , #stiri internationale