Șeful Consiliului European, discurs acid de la tribuna G20 la adresa lui Serghei Lavrov: „Ce cinism, domnule reprezentant al Rusiei!”

Sambata, 09 Septembrie 2023, ora 14:22
10019 citiri
Șeful Consiliului European, discurs acid de la tribuna G20 la adresa lui Serghei Lavrov: „Ce cinism, domnule reprezentant al Rusiei!”
Preşedintele Consiliului European, Charles Michel. FOTO: Facebook.com

Preşedintele Consiliului European (CE) Charles Michel s-a referit în discursul rostit sâmbătă, 9 septembrie, în deschiderea summitului G20 de la New Delhi la decizia Rusiei de a se retrage din acordul care permitea transportul sigur de cereale ucrainene pe Marea Neagră şi la atacurile aproape zilnice pe care aceasta le efectuează de atunci asupra porturilor dunărene, adresându-se direct ministrului rus de externe, Serghei Lavrov, care îl reprezintă la summit pe Vladimir Putin.

„Ne dorim un viitor mai bun pentru generaţiile care ne vor urma. Trebuie să luptăm pentru pace cu natura, în bătălia împotriva schimbărilor climatice. Dar trebuie să luptăm şi împotriva celor care declanşează războaie în mod complet iresponsabil”, a spus Charles Michel referindu-se la invazia rusă din Ucraina.

„Acest lucru are un impact dincolo de securitatea continentului european. Are un impact în întreaga lume. Afectează energia, inflaţia şi înrăutăţeşte securitatea energetică”, a arătat preşedintele CE în discursul rostit la lucrările de deschidere a summitului la care participă cele mai puternice 20 de economii ale lumii.

El a evocat acordul pentru transportul de cereale pe Marea Neagră din care Rusia s-a retras în iulie, subliniind eforturile ONU şi ale Turciei de a-l revigora.

„Aş dori să subliniez mobilizarea exemplară a Organizaţiei Naţiunilor Unite, a secretarului general Antonio Guterres, cu sprijinul preşedintelui turc Erdogan, pentru a pune în aplicare acordul de la Marea Neagră, pentru a se asigura că această răscruce de drumuri pentru tranzitul şi exportul de produse alimentare poate fi păstrată”, a spus Charles Michel.

Șeful CE: „Ce cinism, domnule reprezentant al Rusiei!”

Preşedintele CE i s-a adresat direct ministrului rus de externe:

  • „Şi ce cinism, domnule reprezentant al Rusiei, nu aţi acceptat acest lucru, pentru că nu numai că aţi decis să vă retrageţi din acest acord de la Marea Neagră, dar în acelaşi timp atacaţi infrastructurile portuare. Blocaţi porturile care dau acces la Marea Neagră şi chiar la Dunăre”, a acuzat Charles Michel.
  • „Şi, ca să mai adăugăm şi o insultă la rană, Rusia oferă 1 milion de tone de cereale ţărilor africane, într-o parodie de generozitate”, a continuat preşedintele CE.
  • „Ce cinism şi dispreţ faţă de ţările africane, când ştim că acordul privind Marea Neagră a livrat până acum peste 30 de milioane de tone de exporturi, în principal către ţările cele mai vulnerabile. Şi că rutele de solidaritate, rutele alternative dezvoltate de UE au permis deja exportul a 40 de milioane de tone de cereale”, a punctat Charles Michel.
  • Discursul său a continuat pe acelaşi ton aspru: „Un milion de tone oferite - ca şi cum ar fi fost un cadou! Acesta este un cinism absolut îngrozitor”, a insistat Michel.

Războiului din Ucraina, „cartoful fierbinte” de pe masa G20

Pe de altă parte, „există cei care luptă cu adevărat pentru a veni în ajutorul celor mai fragile şi vulnerabile populaţii. Astfel, aţi înţeles de ce susţinem cu fermitate Carta Naţiunilor Unite şi pacea dreaptă propusă de preşedintele Zelenski şi inspirată de Carta Naţiunilor Unite”, a subliniat reprezentantul Uniunii Europene, în condiţiile în care războiul din Ucraina este unul dintre subiectele de divergenţă ale participanţilor de la reuniunea G20.

Potrivit unui proiect al declaraţiei summitului, analizat de Reuters, negociatorii nu au reuşit să-şi rezolve dezacordurile cu privire la formularea referitoare la războiul din Ucraina, lăsându-i pe lideri să ajungă la un compromis, dacă este posibil.

Proiectul de 38 de pagini care a circulat printre membri a lăsat în alb paragraful privind „situaţia geopolitică”, în timp ce s-a ajuns la un acord asupra celorlalte 75 de paragrafe.

Rusia este reprezentată la summitul G20 de ministrul de externe Serghei Lavrov, iar acesta a declarat că va bloca declaraţia finală dacă aceasta nu va reflecta poziţia Moscovei cu privire la Ucraina şi la alte crize.

Quarterly Report - Editia 4

Un serviciu american din Ucraina, lovit de un atac invizibil al Rusiei: ”Este pe lista noastră de ținte”
Un serviciu american din Ucraina, lovit de un atac invizibil al Rusiei: ”Este pe lista noastră de ținte”
Războiul agresiv al lui Putin din țara vecină trece printr-o nouă fază, în care ofensiva armatei ruse a avut câștiguri de sute de kilometri în anul 2024. Acum, un serviciu american care...
Putin a început purgatoriul generalilor: Cel mai mare scandal care lovește armata Rusiei
Putin a început purgatoriul generalilor: Cel mai mare scandal care lovește armata Rusiei
Războiul sângeros al Rusiei din Ucraina, care a trecut de borna celor 820 de zile, a adus câștiguri ale Moscovei pe frontul de luptă în 2024. În același timp, Vladimir Putin a început...
#Charles Michel presedinte Consiliul European, #summit G20, #Serghei Lavrov, #razboi Ucraina, #acord cereale marea neagra , #India