ChatGPT a prezentat un comportament „ciudat” timp de câteva ore, răspunzând cu fraze de neînțeles și cuvinte inexistente. „Este bântuit”

Joi, 22 Februarie 2024, ora 12:08
2717 citiri
ChatGPT a prezentat un comportament „ciudat” timp de câteva ore, răspunzând cu fraze de neînțeles și cuvinte inexistente. „Este bântuit”
ChatGPT Foto: Pixabay.com

Populara interfaţă a inteligenţei artificiale (AI)- ChatGPT a luat-o razna timp de mai multe ore şi le-a răspuns utilizatorilor prin fraze fără cap şi coadă, după care start-up-ul care a lansat-o la sfârşitul lui 2022, OpenAI, a anunţat că ChatGPT funcţiona din nou ”normal”, relatează AFP.

OpenAI a anunţat marţi, 20 februarie, la San Francisco, unde are sediul, că anchetează semnalări ale unor răspunsuri neaşteptate din partea ChatGPT.

Întreprinderea-star din Silicon Valley anunţa, câteva ore mai târziu, că a ”identificat problema” şi că era ”pe cale s-o rezolve”.

Numeroşi utilizatori au postat online capturi de ecran cu răspunsuri razna sau de neînţeles ale modelului Ai generative.

Această tehnologie de vârf permite producerea a tot felul de conţinuturi - text, sunete, video - de o calitate uluitoare la o simplă cerere.

”ChatGPT BÂNTUITĂ”

Pe forumuri ale unor dezvoltatori care folosesc instrumente OpenAI, un utilizator, ”IYAnepo” a relevat un comportament ”ciudat” al ChatGPT.

”Ea generează cuvinte total inexistente, omite cuvinte şi produce secvenţe de mici cuvinte-cheie care-mi sunt neintiligibile, între alte anomalii”, scria el.

”S-ar putea crede că eu am specificat asemena instrucţiuni, însă nu e aşa. Am impresia că GPT-ul meu este bântuit”, adăuga el.

Alt utilizator, ”scott.eskridge”, se plânge pe același forum că toate conversaţiile cu modelul de limbaj ”se transformă rapid în prostii în ultimele trei ore”.

El a copiat un fragment al unui răspuns al intefeţei - ”nanii de bit şi lista este unul dintre străini şi Internetul unde moneda şi persoana costului este unul dintre prieteni şi moneda. Data viitoare când te uiţi la sistem, schimbul şi faptul, nu uita să dai”.

OpenAI nu a făcut precizări despre natura incidentului, dar a subliniat că AI, chiar şi generativă, nu are conştiinţă şi nici nu înţelege ceea ce ”spune”.

Un specialist în AI, Gary Marcus, speră ca acest incident să fie perceput drept un ”semnal de alarmă”.

”Aceste sisteme nu au fost niciodată stabile. Nimeni nu a fost vreodată în măsură să pună la punct garanţii de securitate cu privire la aceste sisteme”, scria el marţi în newsletter-ul său.

”Nevoia unor tehnologii total diferite, mai puţin opace, mai interpretabile, mai uşor de întreţinut şi de depanat, şi astfel mai uşor de implementat, rămâne primordială”, sublinia el.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Apple lucrează la un model de ochelari inteligenți. Pot înlocui căștile AirPods
Apple lucrează la un model de ochelari inteligenți. Pot înlocui căștile AirPods
Apple se află în plin proces de dezvoltare a unei noi game de produse inteligente alimentate de inteligență artificială, inclusiv ochelari inteligenți, căști AirPods cu camere și inele...
China folosește inteligența artificială pentru a influența alegerile din SUA
China folosește inteligența artificială pentru a influența alegerile din SUA
Potrivit unui raport recent publicat de Microsoft Threat Analysis Center (MTAC), atât China cât și Coreea de Nord intensifică eforturile de a influența procesul electoral din Statele Unite ale...
#ChatGPT, #eroare, #fraze, #fara sens, #comportament, #ciudat, #openAI, #robot, #tehnologie, #inteligenta artificiala , #ChatGPT