Când ar putea fi predat Cherecheș autorităților române. ”Un semnal că nu mai există acest refugiu” pentru fugari

Miercuri, 29 Noiembrie 2023, ora 17:01
4286 citiri
Când ar putea fi predat Cherecheș autorităților române. ”Un semnal că nu mai există acest refugiu” pentru fugari
Cătălin Cherecheș ar putea să fie predat autorităților române în zece zile FOTO Facebook/Cătălin Cherecheș

Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a declarat miercuri, 29 noiembrie, că fugarul Cătălin Cherecheş poate fi adus în 10 zile în ţară, dacă consimte la predare. În al doilea scenariu, în care refuză, termenul va fi de 60 de zile.

Ea a precizat că decizia de predare nu aparţine statului român, pentru că nu avem voie să exercităm imixtiuni asupra justiţiei din Germania, ci aparţine exclusiv instanţei din Germania pe teritoriul căreia a fost găsit fugarul. Gorghiu a mai spus că Germania se află pe locul doi cu privire la numărul de persoane predate în România, după Marea Britanie.

Ministrul Justiţiei a afirmat că primul scenariu privind aducerea în ţară a lui Cătălin Cherecheş este că termenul va fi dat 10 zile dacă fugarul consimte la predare. Ca atare dacă persoana condamnată Cătălin Cherecheş va fi de acord să se predea şi să revină în România, termenul va fi unul scurt, 10 zile.

”Al doilea scenariu este cel pe care îl prezintă decizia cadru şi anume varianta în care acesta nu consimte la predare, refuză practic predarea şi atunci decizia cadru prevede un termen de 60 de zile. Este foarte important să înţelegem că decizia de predare nu aparţine, statului român, nu avem voie să exercităm imixtiuni asupra justiţiei din Germania, ci aparţine exclusiv instanţei din Germania pe teritoriul căreia a fost găsit fugarul”, a precizat aceasta.

Ministrul a menţionat că Germania se află pe locul doi cu privire la numărul de persoane predate în România, după Marea Britanie.

”Vă dau ordinul de mărime al fugarilor trimişi în România în baza unor mandate europene de arestare, până pe data de 14 noiembrie au fost aduşi din Germania 150 de fugari doar anul acesta”, a spus ea. Alina Gorghiu a menţionat că, dacă se aprobă predarea persoanei solicitate în baza mandatului European de arestare, procedura spune că informarea va fi transmisă atât instanţei române de executare cât şi organelor poliţieneşti responsabile cu preluarea acestuia.

”Aşadar în cadrul acestei proceduri vom avea o comunicare directă între autorităţile menţionate din cele două state competenţele fiind partajate între instanţa de executare şi Ministerul Afacerilor Interne, prin Centrul de cooperare poliţienească internaţională. Ministerul justiţiei se poate implica doar atunci când o autoritate judiciară va solicita acest lucru limitându-se la subiectul solicitării. Dacă vom fi solicitaţi de instanţa din Germania să dăm date cu privire la condiţiile din penitenciare, că ele se ridică la standardele pe care le-am angajat (..) atunci Ministerul Justiţiei va transmite aceste documente degrabă instanţei din Germania”, a arătat ea.

Alina Gorghiu a menţionat că ”prinderea fugarului Cherecheş reprezintă un semnal clar că nu mai există acest refugiu pentru cei care încearcă să scape de răspundere, iar coroborat cu legea care astăzi a fost adoptată, privind majorarea pedepselor pentru fugari, consideră că este un semnal foarte bun pentru sistemul judiciar din România”.

”Dat fiind faptul că legea a fost adoptată astăzi de Parlament şi dat fiind faptul că persoana care a fugit din ţară a fost prinsă, nu i se mai aplică pedeapsa, a fost prins de organul de poliţie înainte de intrarea în vigoare a acestei legi deci nu i se mai poate aplica pentru că infracţiunea asimilată celei de evadare s-a epuizat în momentul în care autorităţile din Germania l-au prins”, a mai explicat Gorghiu.

Quarterly Report - Editia 4

Planurile lui Radu Mazăre după ieșirea din închisoare: ”Va pleca în Madagascar”
Planurile lui Radu Mazăre după ieșirea din închisoare: ”Va pleca în Madagascar”
Radu Mazăre, fostul primar al Constanței, își petrece primele zile de libertate în București, după ce a fost eliberat din închisoare. Fostul edil a fost eliberat condiționat luni, 27...
AEP: În țară nu se poate vota cu pașaportul, în străinătate românii trebuie să demonstreze reședința pentru a vota
AEP: În țară nu se poate vota cu pașaportul, în străinătate românii trebuie să demonstreze reședința pentru a vota
Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Toni Greblă, a clarificat marți, 28 mai, mai multe reguli care vor fi aplicate la alegerile locale și europarlamentare din 9 iunie. Pe...
#chereches prins germania, #extradare Chereche, #extradare romania, #Catalin Chereches, #fugar , #stiri Catalin Chereches