UPDATE Cătălin Cherecheș a cerut să-i fie strămutat procesul de corupție. Avocat: “M-aş fi bucurat să fie astăzi prezent aici”

Joi, 07 Decembrie 2023, ora 12:47
2231 citiri
UPDATE Cătălin Cherecheș a cerut să-i fie strămutat procesul de corupție. Avocat: “M-aş fi bucurat să fie astăzi prezent aici”
Cătălin Cherecheș a fost capturat în Germania și urmează să fie extrădat în România FOTO Hepta

Magistraţii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) au judecat joi, 7 decembrie, cererea de strămutare a dosarului lui Cătălin Cherecheş, în care fost condamnat la cinci ani de închisoare, pentru luare de mită în formă continuată.

UPDATE 15.30 Magistrații de la Înalta Curte au emis o sentință după deliberare: "Respinge, ca nefondată, cererea formulată de petentul Cherecheş Cătălin privind strămutarea judecării cauzei ce formează obiectul dosarului nr. 2537/117/2016 al Curţii de Apel Cluj. Obligă petentul la plata sumei de 200 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. Fără cale de atac".

Știrea inițială:

Avocatul Răzvan Doseanu a recunoscut că şansele de admitere a unei cereri de strămutare ar fi fost probabil mai mari dacă clientul său era prezent. Instanţa a rămas în pronunţare.

Apărătorul lui Cătălin Cherecheş, Răzvan Doseanu, a declarat, joi, la ÎCCJ, că a fost termen pentru cererea de strămutare depusă de fostul primar din Baia Mare.

“Astăzi este termen pentru soluţionarea cererii de strămutare. Este vorba de solicitarea formulată anterior datei de 24 noiembrie, dată la care s-a dat hotărârea definitivă la Curtea de Apel Cluj. Deci, nu este o cerere de strămutare făcută ulterior. Nici nu s-ar fi putut dacă deja hotărârea era definitivă. Din motive administrative, probabil că termenul a fost fixat după finalizarea cauzei la Curtea de Apel Cluj. Curtea de Apel Cluj s-a grăbit să termine dosarul înainte de soluţionarea cererii de strămutare. Poate fi un semn de lipsă de imparţialitate pe care noi l-am invocat”, a afirmat Cătălin Cherecheş.

El a explicat că legislaţia permite admiterea unei cereri de strămutare chiar dacă rămâne definitivă o hotărâre.

“Din punct de vedere legal, Codul de procedură penală permite admiterea unei cereri de strămutare, chiar după rămânerea definitivă a unei hotărâri dată în apel şi chiar dacă hotărârea este de condamnare.

Dacă instanţa admite cererea de strămutare, atunci hotărârea dată în apel este desfiinţată şi practic apelul se rejudecă”, a explicat apărătorul fostului primar din Baia Mare.

Răzvan Doseanu susţine că, dacă clientul său era prezent la instanţă, şansele admiterii unei cereri de strămutare ar fi fost mai mari.

“M-aş fi bucurat ca domnul Cherecheş să fie astăzi prezent aici, probabil şansele ar fi fost mai mari în admiterea unei cereri de strămutare, pentru că sincer vorbind şi pe bună dreptate este întemeiată până la urmă, nu în fiecare zi ne confruntăm cu astfel de situaţii”, a mai precizat avocatul.

El a mai anunţat că a mai cerut ca fostul edil să fie citat prin videoconferinţă.

“Am făcut o solicitare prin care am cerut ca domnul Cherecheş să fie citat în străinătate. Din ceea ni s-a comunicat din Germania astăzi ar trebui să fie transferat de la Augsburg la Munchen, la noul loc de detenţie. Am şi făcut o solicitare către locul de detenţie să mi se permită contactul cu dumnealui. Vom cere astăzi, vom vedea dacă instanţa aprobă sau nu, pentru că până la urmă este decizia instanţei ca domnului Cherecheş să i se permită să participe prin intermediul unei videoconferinţe. Înalta Curte va decide astăzi dacă îi va permite domnului Cherecheş ca pe cererea de strămutare să îşi facă şi o apărare, prin propria persoană”, a mai precizat Răzvan Doseanu.

Judecătorii Înaltei Curţi au rămas în pronunţare în acest dosar.

Quarterly Report - Editia 4

Cătălin Drulă, campanie electorală în diaspora. „Amenințarea pentru Ciolacu, Ciucă și marea mafie suntem noi”
Cătălin Drulă, campanie electorală în diaspora. „Amenințarea pentru Ciolacu, Ciucă și marea mafie suntem noi”
Liderul USR, Cătălin Drulă, a precizat sâmbătă, 25 mai, la Milano, la o întâlnire cu români stabiliţi în Italia, că mobilizarea la vot în 9 iunie este foarte importantă. Drulă nu a...
Ciolacu după arestarea unui român pentru spionaj: ”Rusia nu va ataca România. Suntem pregătiți”
Ciolacu după arestarea unui român pentru spionaj: ”Rusia nu va ataca România. Suntem pregătiți”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat sâmbătă, 25 mai, că este convins că Rusia nu va ataca România. Declarațiile premierului vin la două zile după ce un român a fost arestat sub...
#chereches prins germania, #proces chereches, #cerere stramutare , #stiri Catalin Chereches