China vrea să câștige cursa înarmărilor cu SUA: Are un atu ce depășește Occidentul VIDEO

Vineri, 21 Aprilie 2023, ora 00:28
36556 citiri
China vrea să câștige cursa înarmărilor cu SUA: Are un atu ce depășește Occidentul VIDEO
Avion J20 al Chinei de ultimă generație FOTO: Japan Times

Statele Unite s-au bucurat de superioritate în tehnologia militară de la sfârșitul Războiului Rece. Dar aceasta este erodată rapid de principalul său rival, China, care pare hotărâtă să devină un lider global în tehnologii precum inteligența artificială (IA) și învățarea automată care ar putea revoluționa războiul.

Pe măsură ce Beijingul se concentrează pe o strategie de apărare pentru ceea ce numește „noua eră”, scopul este de a integra aceste inovații în Armata Populară de Eliberare, creând o forță „de clasă mondială” care să compenseze supremația militară convențională a SUA în Indo-Pacific și să încline balanța puterii, potrivit Japan Times.

Cât de importantă a devenit IA pentru securitatea națională și ambițiile militare ale Chinei a fost evidențiată de președintele Xi Jinping în timpul celui de-al 20-lea Congres al Partidului din octombrie, unde a subliniat angajamentul Beijingului față de dezvoltarea IA și „războiul inteligent” – o referire la sistemele militare activate de IA.

O nouă forță globală vrea să devină lider mondial: A depășit puterea Grupului G7

China nu numai că intenționează să devină cea mai importantă putere a inteligenței artificiale a lumii până în 2030, ci și Beijingul a apelat la o strategie de fuziune militară-civilă pentru a o realiza. Această abordare a permis țării să accelereze inovațiile în domeniul apărării prin eliminarea barierelor dintre sectoarele civile și comerciale ale Chinei de cercetare și sectoarele sale militare și industriale de apărare.

Rezultatele sunt izbitoare. China produce deja cei mai mulți oameni de știință IA de top, țara găzduind primele nouă dintre primele 10 instituții din lume, publicând lucrări legate de IA, potrivit celui mai recent raport AI Index al Universității Stanford.

Mai mult, companii precum Tencent Holdings, Alibaba Group Holdings și Huawei Technologies se numără printre primele 10 firme care efectuează cercetări AI.

Experții chinezi sunt, de asemenea, prolifici, publicând 27,5% din toate articolele din jurnalele IA din întreaga lume, în timp ce cercetătorii americani reprezintă 12%, conform Institutului Stanford pentru IA centrată pe om.

Lovitura de care se temea Putin a venit din partea Occidentului: Rusia izbită într-un domeniu crucial

Dar impulsul Beijingului pentru supremația tehnologică nu se oprește cu IA. China învinge democrațiile occidentale în ceea ce privește rezultatele cercetării în 37 din 44 de domenii tehnologice considerate critice pentru creșterea economică și puterea militară, cum ar fi spațiul, robotica, energia, mediul, materialele avansate și domeniile cheie ale tehnologiei cuantice, a anunțat Institutul Australian de Politică Strategică.

„SUA se luptă să atingă echivalența în acest domeniu, așa că, dacă eforturile Chinei de colectare a datelor vor aduce o îmbunătățire măsurabilă a algoritmilor săi în raport cu ingeniozitatea SUA, China ar putea prelua conducerea” în această nouă cursă a înarmărilor, afirmat Amy Nelson, expert în tehnologie din Statele Unite.

Acest lucru vine pe măsură ce avantajul oferit de AI/ML pe câmpul de luptă devine din ce în ce mai evident. De la sisteme autonome și analiza accelerată a datelor până la operațiuni de dezinformare, strângere de informații, atacuri cibernetice și formare în echipă om-mașină, experții au găsit multiple aplicații tactice și strategice pentru aceste tehnologii.

„IA va transforma modul în care se desfășoară războiul în fiecare domeniu, de la subacvatic la spațiul cosmic, precum și în spațiul cibernetic și de-a lungul spectrului electromagnetic”, se arată într-un raport al Comisiei Naționale de Securitate pentru Inteligență Artificială din SUA.

Progresul Chinei în domeniul inteligenței artificiale va depinde de capacitatea sa de a opera sistemele militare emergente, despre care experții spun că vor necesita depășirea provocărilor tehnologice și organizaționale actuale în testare, antrenament și concepte operaționale.

Concluzia este una serioasă pentru SUA și aliații săi: a început o nouă cursă a înarmărilor, fără reguli și puține balustrade, de care poate profita China.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Adobe a introdus un nou set de instrumente bazate pe inteligență artificială
Adobe a introdus un nou set de instrumente bazate pe inteligență artificială
Adobe a introdus un nou set de instrumente bazate pe inteligență artificială în software-ul său de editare video, Premiere Pro, marcând un pas important în simplificarea și eficientizarea...
China folosește inteligența artificială pentru a influența alegerile din SUA
China folosește inteligența artificială pentru a influența alegerile din SUA
Potrivit unui raport recent publicat de Microsoft Threat Analysis Center (MTAC), atât China cât și Coreea de Nord intensifică eforturile de a influența procesul electoral din Statele Unite ale...
#China inteligenta artificiala, #inteligenta artificiala, #cursa inarmarilor, #SUA China tensiuni, #China inarmare, #arme ultima generatie , #stiri externe
Comentarii
Poza vasile_stanescu
vasile_stanescu
rank 1
China nu investeste in droguri,alcool,*** si prostitutie
Poza Te-o
Te-o
rank 5