Alertă trasă de un general din SUA: O putere comunistă bagă un miliard de dolari într-un obiectiv strategic în America VIDEO

Miercuri, 06 Noiembrie 2024, ora 01:27
6561 citiri
Alertă trasă de un general din SUA: O putere comunistă bagă un miliard de dolari într-un obiectiv strategic în America VIDEO
Portul Chancay din Peru a fost construit de China cu peste 1 miliarde de dolari FOTO: X@janethinostroza

Șeful Comandamentului de Sud al SUA, generalul Laura Richardson sună alerta la Washington, anunțând că o mare putere comunistă a investit 1,3 miliarde de dolari pentru a-și construi un port pe continentul America.

China își va putea folosi navele de război în noul port Chancay din Peru, iar oficialul american avertizează asupra riscurilor de securitate pentru Statele Unite, ce decurg din acest obiectiv al Beijingului, care face parte din ”Belt and Road” (”Drumul Mătăsii”).

Un megaport construit de chinezi în Peru ar putea fi folosit de Marina Beijingului, a spus un general american de vârf. Iar președintele chinez Xi Jinping este așteptat să inaugureze portul Chancay, în valoare de 1,3 miliarde de dolari, de pe coasta Pacificului, când va vizita Peru pentru un summit la mijlocul lunii noiembrie. Aceasta vine pe fondul îngrijorării crescânde a oficialilor de securitate americani că dimensiunea, adâncimea și locația strategică a unității o fac potrivită pentru a găzdui nave de război chineze, potrivit Financial Times.

Compania chineză Cosco Shipping, care a construit portul cu un partener local, va fi singurul operator, după ce Peru a renunțat la un proces prin care îi contestă statutul exclusiv.

„Ar putea fi folosit ca o instalație cu dublă utilizare, este un port de apă adâncă”, a spus generalul Laura Richardson, șeful Comandamentului de Sud al SUA, care acoperă America Latină și Caraibe. „[Marina] l-ar putea folosi, absolut ...acesta este un manual pe care l-am văzut jucat în alte locuri, nu doar în America Latină.”

Douăzeci și două de țări din America Latină și Caraibe s-au înscris la Beijing, la Belt and Road Initiative, proiectul distinctiv al lui Xi de a construi infrastructură în străinătate, pe măsură ce China își extinde amprenta într-o regiune etichetată cândva drept „curtea din spate” a SUA. China este acum cel mai mare partener comercial pentru America de Sud și un investitor major în proiecte critice de minerale, transport și energie.

„Dacă te uiți la toate țările care au aceste proiecte, se întâmplă să fie în jurul tuturor acestor proiecte strategice ...locații sau linii maritime de comunicație pentru comerțul global”, a declarat Richardson. „Trebuie să te întrebi: de ce toată această investiție în astfel de lucruri?”

Un general de patru stele care a zburat cu elicoptere Black Hawk și a servit în Afganistan, Richardson, a avertizat frecvent împotriva amenințărilor la securitate chineză și rusă din regiune, în timpul perioadei sale de trei ani la Southern Command din Miami, care se încheie pe 7 noiembrie.

În aprilie, Richardson a vizitat Ushuaia, cel mai sudic oraș al Argentinei, unde China a propus construirea unui port pentru a alimenta Antarctica. În urma a ceea ce presa argentiniană a raportat ca fiind un lobby puternic din partea Washingtonului, Buenos Aires a optat în schimb pentru o instalație condusă de SUA și, de asemenea, a pus în așteptare planurile chinezești pentru un port cu mai multe utilizări la 200 km în sus de coastă, la Río Grande.

Richardson a spus că a fost „absolut îngrijorată” de propunerea chineză de la Ushuaia din cauza locației sale strategice aproape de Strâmtoarea Magellan și Pasajul Drake.

Beijingul insistă că angajamentul față de beneficiul reciproc este o piatră de temelie a proiectelor sale de peste mări, o abordare pe care o contrastează cu ceea ce numește urmărirea hegemoniei și a avantajului geopolitic de către Washington în America Latină.

Generalul a spus că rămâne îngrijorat de activitatea chineză și rusă în Cuba, care a inclus construirea de stații de spionaj pentru a spiona SUA și nave de război rusești care vizitează Havana. „Este în zona roșie pentru patria noastră... Avem o mulțime de activități nefaste și maligne și nu avem loc pentru ea în Caraibe și America Latină.”

Ea a încercat, de asemenea, să alerteze guvernele din America Latină cu privire la riscurile de securitate ale adoptării infrastructurii 5G de la companii chineze precum Huawei, care ar putea deschide „uși din spate” în datele sensibile ale țărilor și ar putea facilita piratarea sau furtul de secrete militare sau comerciale.

În august 2022, India și SUA au protestat când Yuan Wang 5, o navă navală chineză cu antene folosite pentru urmărire și supraveghere, a acostat în portul Hambantota din Sri Lanka. Portul finanțat de Beijing a fost preluat de o companie chineză, după ce Colombo nu și-a plătit datoriile. China neagă că Yuan Wang 5 este o navă de spionaj, dar a fost de acord că nu va efectua cercetări cât timp se afla la Hambantota.

Apple lansează iOS 18.2! Ce aduce nou actualizarea pentru utilizatorii de iPhone + lista de dispozitive ce pot face upgrade-ul
Apple lansează iOS 18.2! Ce aduce nou actualizarea pentru utilizatorii de iPhone + lista de dispozitive ce pot face upgrade-ul
Apple se pregătește să lanseze săptămâna viitoare iOS 18.2, o actualizare care promite să îmbunătățească semnificativ experiența utilizatorilor de iPhone. Deși inteligența...
Un smartphone performant le permite utilizatorilor să joace celebrul „Snake” chiar de pe display-ul telefonului
Un smartphone performant le permite utilizatorilor să joace celebrul „Snake” chiar de pe display-ul telefonului
Nothing surprinde din nou utilizatorii cu o lansare inedită: un widget care readuce la viață celebrul joc Snake, un simbol al telefoanelor Nokia din trecut. Acest titlu nostalgic este...
#China investitii strainatate, #peru, #port, #China drumul matasii, #statele unite, #America de Sud, #China nave razboi , #stiri afaceri
  1. Apple lansează iOS 18.2! Ce aduce nou actualizarea pentru utilizatorii de iPhone + lista de dispozitive ce pot face upgrade-ul
  2. Un smartphone performant le permite utilizatorilor să joace celebrul „Snake” chiar de pe display-ul telefonului
  3. Tensiuni economice între SUA și China! Procesoarele americane, declarate „nesigure” de asociațiile din China
  4. Cele mai utile extensii de browser pe care trebuie să le încerci. Numărul #1 nu trebuie să lipsească nimănui
  5. Galaxy Glasses: Samsung pregătește lansarea primilor săi ochelari AR/VR în 2025
  6. Cum să-ți îmbunătățești viteza internetului acasă fără a schimba abonamentul
  7. Tesla în criză: vânzările Cybertruck scad dramatic, iar Elon Musk pierde un grant istoric
  8. Europa intră în cursa spațială privată! O rachetă revoluționară se pregătește pentru lansare
  9. PIB-ul României, afectat de tarifele lui Donald Trump. Cum va ajunge în țara noastră impactul protecționismului american
  10. Samsung lansează versiunea beta pentru One UI 7 astăzi! Schimbări majore anunțate cu noul sistem