NASA semnalează un pericol al noului Război Rece: O mare putere mondială vrea să pună stăpânire pe Lună VIDEO

Joi, 12 Ianuarie 2023, ora 01:39
5738 citiri
NASA semnalează un pericol al noului Război Rece: O mare putere mondială vrea să pună stăpânire pe Lună VIDEO
Roverul din China face cercetări pe Lună FOTO: CNN

Relațiile dintre marile puteri mondiale traversează în prezent o perioadă nefastă, despre care unii analiști o numesc un nou Război Rece. Recent, administratorul Agenției Spațiale americane NASA, Bill Nelson, a avertizat că China intenționează să pună stăpânire pe Lună!

China a mărit miza în competiția cu Statele Unite pentru a ajunge pe Lună. „Este un fapt: suntem într-o cursă spațială”, a spus administratorul NASA, Bill Nelson, potrivit Newsweek.

Vorbind despre China, fostul astronaut vede clar amenințarea: „Mai bine avem grijă ca ei (chinzeii -n.a.) să nu ajungă într-un loc pe Lună sub masca cercetării științifice”. Și nu este dincolo de tărâmul posibilităților, ca ei să spună: „Stați departe, suntem aici, acesta este teritoriul nostru”.

Veste mare de la NASA: Gaura de ozon cât Antarctica de deasupra Pământului, întorsătură neașteptată VIDEO

„Este extrem de grăitor faptul că Bill Nelson, actualul șef al NASA și fost astronaut, s-a trezit la adevărata natură a amenințării spațiale a Chinei, pentru că, în calitate de senator american, a petrecut decenii promovând misiuni spațiale comune cu agenția spațială a Chinei”, a spus Brandon Weichert în cartea sa ” Winning Space: How America Remains a Superpower”.

Americanilor le-a luat puțin timp, dar acum pot vedea obiectivele Chinei în spațiu. Beijingul lucrează din greu pentru a revendica Luna ca teritoriu suveran chinez, printre alte corpuri cerești.

Desigur, China neagă acest lucru. „Unii oficiali americani au vorbit în mod iresponsabil pentru a denatura eforturile spațiale normale și legitime ale Chinei”, a declarat Liu Pengyu, purtătorul de cuvânt al Ambasadei chineze la Washington, ca răspuns la comentariile lui Nelson. „China respinge ferm astfel de remarci”.

„Explorarea și utilizarea pașnică a spațiului cosmic este efortul comun al umanității și ar trebui să beneficieze tuturor”, a continuat Liu. „China susține întotdeauna utilizarea pașnică a spațiului cosmic, se opune armelor și cursei înarmărilor în spațiul cosmic și lucrează activ pentru construirea unei comunități cu un viitor comun pentru omenire în domeniul spațial”.

Ce vor face chinezii pe Lună? „Primul trilionar din lume va fi persoana care extrage mineralele Lunii”, spune Weichert, afiliat la Institutul de Cercetare a Politicii Externe din Philadelphia.

„Conducătorii din Beijing înțeleg acest lucru și au construit infrastructura necesară pentru a domina această nouă industrie înainte ca oricine altcineva să o poată face”. Dacă Beijingul poate extrage mineralele Lunii, va avea un avans în două proiecte economice critice, potrivit Richard Fisher de la Centrul Internațional de Evaluare și Strategie.

Orașul american aflat la 3 kilometri de Rusia: Fără străzi, bănci și restaurante VIDEO

În primul rând, va obține un avantaj în construirea de nave spațiale pe Lună, ceva ce China a anunțat că intenționează să facă. „Dacă China poate realiza o exploatare mai rapidă a resurselor lunii, va avea un rol important în construirea pe Lună a infrastructurii pentru a merge pe Marte”, îmi spune Fisher.

În al doilea rând, notează Fisher, China va putea să-și folosească resursele de pe Lună pentru a „construi mai rapid centrale solare spațiale masive pentru a transmite energie solară către Pământ”.

Mai mult, controlul chinezesc asupra Lunii conferă controlul spațiului Cis-Lunar, spațiul dintre Pământ și Lună. Controlul spațiului Cis-Lunar oferă unei țări capacitatea de a doborî sau de a dezactiva în alt mod sateliții din spațiul adânc, care sunt esențiali pentru avertizarea timpurie a atacurilor cu rachete balistice.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

S-a stabilit de unde provenea misteriosul obiect căzut din cer care a străpuns acoperişul unei locuinţe din Florida. NASA a pornit o anchetă
S-a stabilit de unde provenea misteriosul obiect căzut din cer care a străpuns acoperişul unei locuinţe din Florida. NASA a pornit o anchetă
Obiectul căzut din cer care a străpuns acoperişul unei locuinţe din statul american Florida a provenit într-adevăr de pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS), a confirmat luni NASA,...
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
#china luna, #rover China Luna, #Luna, #SUA China, #Razboi Rece SUA China, #China SUA, #NASA, #misiune NASA , #fenomen