Cum China are legături puternice atât cu Rusia, cât și cu Ucraina, a surprins până recent pe plan internațional datorită lipsei unei poziții clare, lucru criticat de către prim-ministrul australian, Scott Morrison, care a spus că Beijing-ul este ”înfricoșător de tăcut” cu privire la criză.
Dar acum Wang Yi, ministrul de Externe chinez, a declarat sâmbătă, 19 februarie 2022, la Conferința de securitate de la Munchen, că face apel la o soluție diplomatică, fiind împotriva războiului.
Oficialul de rang înalt din China a subliniat faptul că Beijing-ul respectă suveranitatea, independența și integritatea teritorială a tuturor țărilor, inclusiv a Ucrainei, iar părțile aflate în conflict ar trebuie să revină la Acordurile de la Minsk pentru a rezolva problema, potrivit ABC News.
Wang Yi a spus că trebuie realizată o foaie de parcurs către pace pentru situația din estul Ucrainei, măcinat de război. El a afirmat că ”anumite țări majore” contribuie la o mentalitate legată de un nou Război Rece.
”China se aștepată ca toate părțile să găsească o soluție care să conducă cu adevărat la protejarea securității europene prin dialog și consultări”, a adăugat ministrul de Externe de la Beijing.
Wang a mai remarcat că Ucraina ar trebuie să fie un pod care leagă Occidentul și Estul Europei, în loc de o frontieră a confruntărilor dintre marile puteri. Remarcile oficialului de la Conferința de la Munchen au arătat că abordarea Chinei față de criza din Ucraina este de a promova reconcilierea, în loc să aduagă combustibil pe foc sau să se încline într-o parte, conform Global Times.
Dar ”China nu se poate opune direct Rusiei din cauza cvasialianței sale cu Rusia și a presiunii constante venite din partea Statelor Unite”, a spus Jiang Yuan, expert în relațiile chinezo-ruse de la Universitatea de Tehnologie din Queensland, Australia.
Criza din Ucraina ar putea zgudui poziția Chinei față de Taiwan, Xinjiang și Tibet. În China, autodeterminarea și ingerința străină asupra suveranității sunt tabuuri politice, existând o opoziție puternică față de separatism în Taiwan și Xinjiang.
Pe de altă parte, trebuie să menționăm faptul că China este cel mai mare partener comercial al Ucrainei, dar Kievul a ajutat mult Beijing-ul să-și dezvolte capacitățile militare de top.
Un fost prim-ministru a descifrat teama lui Putin: De ce îi este frică liderului de la Kremlin
Astfel, portavioanele Chinei au fost modernizate datorită sistemelor de propulsie cu turbine cu gaz din Ucraina. În plus, Kievul a contribuit la dezvoltarea de către Beijing a avioanelor J-11, care sunt considerate un echivalent al aeronavelor de luptă F-15 ale SUA.
China vede, de asemenea, Ucraina ca un punct cheie pentru realizarea obiectivelor sale legate de Inițiativa Drumului Mătăsii (BRI), strategia sa ambițioasă de dezvoltare a infrastructurii globale.