China îi dă o lovitură neașteptată lui Putin: Beijingul restricționează Moscova de la anumite tranzacții

Marti, 20 Iunie 2023, ora 04:00
4097 citiri
China îi dă o lovitură neașteptată lui Putin: Beijingul restricționează Moscova de la anumite tranzacții
China restricționează anumite tranzacții ale Rusiei cu yuani FOTO: Espreso

După începerea invaziei lui Vladimir Putin din Ucraina de acum aproape 16 luni, Occidentul a impus mai multe pachete de sancțiuni împotriva Moscovei pentru a-i diminua capacitatea de război. Acum, China restricționează transferurile Rusiei de yuani către Uniunea Europeană și Statele Unite.

Radiodifuzorul de stat rus RBC și Frank Media, un canal rus axat pe finanțe și economie, au raportat notificări de la băncile rusești cu privire la aceste restricții neașteptate impuse de Banca Centrală a Chinei, potrivit Meduza.

Din 13 iunie 2023, Banca Chinei restricționează capacitatea clienților băncilor ruse de a transfera yuani în UE, S.U.A., Regatul Unit și Elveția.

Un expert de la Oxford avertizează: Omul lui Putin din NATO devine periculos

Dmitri Lesnov de la banca rusă Finam a declarat pentru RBC că din 13 iunie, Banca Chinei a oprit transferurile în yuani, precum și în dolari americani, euro și dolari din Hong Kong.

„Decizia nu a fost luată de China, ci de UE și SUA, care încearcă să crească presiunile de sancțiuni prin blocarea canalelor alternative precum yuanul”, a declarat Pavel Semenov, președintele consiliului de administrație al băncii ruse Modulbank.

Lesnov consideră că restricțiile sunt legate de riscul unor sancțiuni secundare sau alte restricții asupra altor bănci chineze, care și-ar putea pierde conturile în băncile americane și europene.

Experții intervievați de RBC au remarcat că ponderea transferurilor de yuani către U.E. și SUA este mică în comparație cu suma totală a transferurilor în yuani. Astfel de transferuri pot fi folosite de investitori privați sau de întreprinderi care încearcă să evite sancțiunile împotriva Rusiei, inclusiv excluderea serviciilor bancare din Rusia de la sistemul de plăți internațional SWIFT.

Coșmarul forțelor ruse ale lui Putin: Arma secretă folosită de Ucraina care face prăpăd mai tare decât HIMARS-ul american VIDEO

Experții subliniază că transferurile valutare către țările occidentale prin Banca Centrală ar fi putut fi folosite de companiile rusești pentru a deconta tranzacții de comerț exterior în absența oricăror alte modalități legale de a face acest lucru.

Cu toate acestea, experții ruși notează că ponderea remitențelor în yuani către UE și SUA este mică și îi preocupă în mare parte investitorii privați și reprezentanții întreprinderilor.

Uniunea Europeană a blocat peste 200 de miliarde de euro în active ale Băncii Centrale a Rusiei, de când Moscova a lansat invazia sa pe scară largă a Ucrainei.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

China se sperie de mutările SUA: Putin sub mare presiune, Beijingul închide ușa Rusiei
China se sperie de mutările SUA: Putin sub mare presiune, Beijingul închide ușa Rusiei
Războiul Moscovei se pregătește să treacă în al treilea an, iar eșecul armatei roșii este unul răsunător după ce nu a reușit să-și atingă obiectivele inițiale. Acum, China se...
Un expert scoate la iveală prețul neașteptat al războiului lui Putin: O mare putere primește o lovitură colosală
Un expert scoate la iveală prețul neașteptat al războiului lui Putin: O mare putere primește o lovitură colosală
Pe măsură ce războiul sângeros din Ucraina marchează a doua aniversare, Putin speră să mai șteargă din eșecurile armatei ruse și să mai acapareze noi teritorii în Ucraina. Dar ca o...
#china rusia, #Rusia sanctiuni, #Banca Centrala China, #china sanctiuni, #sanctiuni Rusia, #sanctiuni Rusia occident , #stiri externe