China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră

Joi, 25 Aprilie 2024, ora 05:23
10458 citiri
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
Xi și Putin au stabilit o prietenie fără limite, dar totul s-a schimbat între timp FOTO X

Cele două națiuni, China și Rusia și-au întărit alianța, iar Xi Jinping și Vladimir Putin au făcut schimb de vizite în capitalele lor în ultimul an pentru a-și reitera angajamentul față de parteneriatul lor. Dar acum, China abandonează Rusia pentru a-și salva economia, de frica Statelor Unite, care amenință cu ”cea mai serioasă provocare” pentru comerțul dintre cele două state.

China a suferit o lovitură majoră după ce exporturile către Rusia au scăzut accentuat, pentru prima dată, de când datele au arătat o scădere de la an la an de la începutul războiului din Ucraina, potrivit MSN.

Scăderea a survenit în timp ce întreprinderile chineze au încercat să evite impactul sancțiunilor secundare introduse de administrația lui Joe Biden asupra industriilor paralizante, despre care se consideră că ajută Rusia să-și perpetueze eforturile de război.

Marea Britanie trimite Ucrainei ”cadoul otrăvit” pentru Putin: Londra livrează cel mai de preț ”diamant” VIDEO

China a devenit treptat un colac de salvare esențial pentru Moscova, după ce afacerile internaționale au început să se mute din Rusia în urma invaziei Ucrainei din februarie 2022.

Cele două națiuni și-au întărit alianța, Xi Jinping și Vladimir Putin făcând schimb de vizite în capitalele lor în ultimul an pentru a-și reitera angajamentul față de parteneriatul lor.

Comerțul dintre Rusia și China a atins niveluri record în 2023, cu importurile de petrol rusești și mașini chinezești. Exporturile de mașini și electronice au determinat creșterea la 240 de miliarde de dolari a schimburilor comerciale totale dintre cele două state.

Putin dă un avertisment dur Europei: Pregătim o lovitură dureroasă pentru voi, dacă faceți mutarea asta

Dar cele mai recente date de la Administrația Generală a Vămilor din China (GACC) au arătat o scădere a comerțului cu 15,7% față de martie 2023.

Săptămâna trecută, Statele Unite au avertizat că sunt pe masă „sancțiuni complete” pentru orice afacere chineză despre care se consideră că furnizează Rusiei material și expertiză necesare pentru a susține conflictul din Ucraina.

Băncile chineze au restricționat din ce în ce mai mult plățile în yuani chinezești către comercianții ruși, o lovitură considerabilă pentru Moscova, care s-a bazat pe monedă pentru a continua tranzacționarea.

Analistul politic Chris Weafer a declarat pentru Newsweek: „Amenințarea cu sancțiunile secundare ale SUA este cea mai serioasă provocare pentru comerțul bilateral de când au început sancțiunile și este o amenințare directă la adresa stabilității economice a Rusiei dacă nu este abordată în câteva luni.

„Relația politică și strategică dintre Rusia și China este prea importantă pentru ca ambele guverne să nu găsească o soluție.”

O țară, cea mai mare creștere a înarmărilor din lume: Depășește SUA, Rusia, China, Marea Britanie și Germania

În timpul vizitei sale în China luna trecută, secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, a avertizat că afacerile din Beijing se vor confrunta cu „consecințe semnificative” dacă s-ar descoperi că ajută la efortul de război al Rusiei.

Iar secretarul de stat Antony Blinken urmează să reînnoiască avertismentul în timpul viitoarei sale vizite în capitala chineză, la sfârșitul acestei luni.

Simplul fapt că Blinken face călătoria ar putea fi văzut de unii ca încurajator, dar legăturile dintre Washington și Beijing sunt tensionate, iar rupturile devin tot mai mari între cele 2 țări.

Quarterly Report - Editia 4

Mai știți cine e Florin Barbu? Ministrul Agriculturii, cel care critica fermierii la proteste, vorbește acum, înainte de alegeri, despre irigarea a 2,2 milioane de hectare din România
Mai știți cine e Florin Barbu? Ministrul Agriculturii, cel care critica fermierii la proteste, vorbește acum, înainte de alegeri, despre irigarea a 2,2 milioane de hectare din România
Proiectele de tip parteneriat public-privat reprezinta viitorul si de aceea am anticipat că România ar putea produce 30 de milioane de tone de porumb de pe două milioane de hectare de teren,...
Ultima zi pentru depunerea unei declarații importante pentru contribuabilii români. Documentul poate fi descărcat de pe portalul ANAF
Ultima zi pentru depunerea unei declarații importante pentru contribuabilii români. Documentul poate fi descărcat de pe portalul ANAF
Contribuabilii români care obțin venituri extrasalariale, inclusiv din activități independente, sunt obligați să depună Declarația Unică (Formularul 212), ultima zi fiind luni, 27 mai....
#china rusia, #economie China, #sanctiuni SUA Rusia, #sanctiuni china, #SUA China tensiuni, #schimburi comerciale Rusia China , #stiri economice