Rusia, un supermarket pentru China. Fenomen istoric pentru Beijing la Bursa din Moscova

Sambata, 08 Octombrie 2022, ora 05:32
7530 citiri
Rusia, un supermarket pentru China. Fenomen istoric pentru Beijing la Bursa din Moscova
Xi Jinping nu trimite arme lui Putin pentru războiul din Ucraina FOTO: Eurasian Times

Invazia declanșată de Putin pe 24 februarie 2022 în Ucraina a schimbat natura relațiilor internaționale, prețurile pe piețele mondiale, dar și schimburile comerciale dintre state. Astfel, privită din China, Rusia a devenit un ”supermarket” pentru materii prime, dar în care nu investește.

China cumpără petrol și gaze naturale din Rusia la prețuri reduse, dar nu mai investește la Moscova în cadrul proiectului său denumit ”Drumul Mătăsii”, care a scăzut la zero, după începerea războiului, potrivit Asia News.

Cu economia în dificultate, Beijingul vrea să evite sancțiunile secundare din partea Occidentului și nu îi vinde lui Putin arme și muniții.

Mutarea lui Biden ce îi poate provoca insomnii lui Putin: Cel mai mare portavion din lume al SUA se apropie de Europa VIDEO

În schimb, săptămâna aceasta s-a produs un eveniment istoric pentru China la Bursa de valori din Moscova, unde yuanul (moneda sa) a devenit cea mai tranzacționată valuta străină, depășind dolarul american.

Cu toate astea, acest lucru, cu siguranță, nu va provoca sistemul financiar mondial bazat pe dolari, unul dintre lucrurile în joc în lupta pentru putere dintre China și Statele Unite.

În cadrul sistemului de plăti internațional SWIFT, yuanul s-a menținut pe poziția a 5-a în lume, după dolar, euro, yenul japonez și lira sterlină în tranzacțiile globale. Ca monedă de rezervă, ocupă un loc similar, cu 2,9%.

O țară de 86 de milioane de locuitori se alătură axei răului Rusia-China: Ne opunem ordinii mondiale unipolare condusă de SUA

În primele opt luni ale anului 2022, comerțul chino-rus a crescut cu 31,4% anual, ajungând la 117,2 miliarde de dolari. Importurile Chinei din Rusia au ajuns la 72,95 de miliarde de dolari în această perioadă.

Cu toate acestea, pentru Kremlin, acest lucru nu compensează pierderea piețelor europene. În 2021, comerțul dintre Rusia și Uniunea Europeană a fost de 253,4 miliarde de dolari SUA, comparativ cu peste 147 de miliarde de dolari cu China.

Unele bănci chineze, cum ar fi Banca Comercială a Chinei, au fost nevoite să-și închidă activitățile în Rusia, după ce Moscova a fost separată de sistemul bancar mondial. Investițiile directe chineze în Rusia în cadrul inițiativei Drumul Mătăsii au scăzut la zero în acest an.

Eveniment Quarterly Report

Traseismul, boala incurabilă a politicii românești. Toate partidele parlamentare au deschis porțile pentru trădători
Traseismul, boala incurabilă a politicii românești. Toate partidele parlamentare au deschis porțile pentru trădători
Cu doar câteva luni înainte de maratonul celor patru rânduri de alegeri din 2024, partidele parlamentare au început să îmbrățișeze fenomenul traseismului politic și au deschis ușa, cu...
Primarul Nicușor Dan anunță că lucrările pentru reparaţia trotuarelor continuă FOTO
Primarul Nicușor Dan anunță că lucrările pentru reparaţia trotuarelor continuă FOTO
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a anunțat duminică, 24 septembrie, că lucrările pentru reparaţia trotuarelor continuă. Administraţia Străzilor Bucureşti execută, în prezent, reparaţii...
#china rusia, #Rusia China, #Putin Xi Jinping, #schimburi comerciale Rusia China, #yuan China, #Bursa Moscova , #Razboi Ucraina
Comentarii
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5