SUA rămân în urma Chinei. Al treilea test cu rachetă hiperpersonică al Pentagonului, eșuat

Luni, 20 Decembrie 2021, ora 13:33
16232 citiri
SUA rămân în urma Chinei. Al treilea test cu rachetă hiperpersonică al Pentagonului, eșuat
Cursa înamării cu arme hipersonice FOTO Hepta

Forțele Aeriene ale Statelor Unite (USAF) nu au reușit pentru a treia oară să efectueze un test de succes al rachetei purtătoare (booster rocket) a armei hipersonice AGM-183A, numită și ARRW (Air-Launched Rapid Response Weapon).

Direcția Armament a Comandamentului pentru Managementul Ciclului de Viață din USAF a confirmat pentru publicația War Zone că un alt test de zbor cu ARRW a eșuat pe 15 decembrie 2021. Prototipul de rachetă nu a reușit să fie lansat de pe aripa bombardierului B-52H și potrivit USAF, nu se cunoaște deocamdată cauza eșuării testului, informează publicația DefenseRomânia.ro.

„Pe 15 decembrie 2021, Departamentul Forțelor Aeriene a încercat un zbor de probă cu racheta purtătoare a armei de răspuns rapid lansată din aer AGM-183A (ARRW) de pe un B-52 Stratofortress”, a declarat generalul de brigadă Heath Collins, ofițerul executiv pentru Programul Armamente.

„Secvența de lansare a fost întreruptă înainte de desprinderea rachetei, datorită unei probleme necunoscute. Racheta va reveni la fabrică, iar analiza telemetriei și a datelor de la bord va începe imediat. Programul va încerca să reia testul de zbor cât mai rapid posibil", a precizat Heath Collins

Eșecul vine la aproximativ cinci luni de la a doua încercare de a efectua acest test de zbor al rachetei purtătoare. Testul din iuliea fost prezentat de USAF ca fiind un succes parțial, chiar dacă racheta purtătoare nu s-a aprins cum era planificat, deoarece arma prototip s-a separat în siguranță de bombardierul B-52H și a oferit ocazia de a evalua alte aspecte ale procedurii de lansare.

Prima încercare a USAF a avut loc în aprilie. În acel caz, ca și în acest ultim test, o problemă nespecificată a dus la anularea lansării, iar arma a rămas fixată pe aripa bombardierului B-52H.

Scopul principal al testului

USAF au sperat să efectueze trei teste cu racheta purtătoare, în acest an, înainte de începerea testării rachetei având la bord prototipul de vehicul hipersonic.

ARRW folosește racheta purtătoare pentru a ridica vehicul hipersonic propriu-zis (proiectilul) la o anumită altitudine și a-i imprima o viteză inițială mare, după care vehiculul este eliberat și alunecă spre țintă cu o viteză hipersonică (peste 5 Mach în atmosferă).

În plus, vehiculul va avea un grad ridicat de manevrabilitate, permițându-i să facă schimbări neregulate ale traiectoriei care, împreună cu viteza foarte mare, îl fac extrem de dificil de reperat, urmărit, și cu atât mai puțin de distrus.

„Pe lângă cele trei teste de zbor, USAF a mai executat, în luna mai, un test în care a verificat avionica, senzorii și sistemele de comunicații ale ARRW, acesta încheindu-se cu succes. Potrivit unui raport recent, destinat Congresului american, Pentagonul are în derulare șapte programe de arme hipersonice.

Armele Conventional Prompt Strike (CPS) pentru Marină și Long-Range Hypersonic Weapon (LRHW) pentru Forțe Terestre sunt din categoria cu rachetă purtătoare și vor folosi același vehicul de glisare hipersonică. În octombrie, trei teste cu CPS și LRHW au fost raportate ca succese de Marina americană.

Pe lângă ARRW, USAF mai au în lucrul programul Hypersonic Attack Cruise Missile (HACM), în care proiectilul nu se desparte de racheta purtătoare, funcționarea fiind oarecum similară rachetelor de croazieră.

DARPA lucrează la trei programe — Tactical Boost Glide (TBG), Operational Fires (OpFires) și Hypersonic Air-breathing Weapon Concept (HAWC). Dintre acestea, într-unul dintre programe, probabil OpFires, s-a înregistrat un eșec, în octombrie, când racheta purtătoare nu s-a aprins.

Programul OpFires constă în dezvoltarea de rachete hipersonice cu rază medie de acțiune – peste 500 km, cu bazare la sol, care au, cel mai probabil, propulsia în două trepte, în partea finală a traiectoriei, vehiculul cu alunecare hipersonică desprinzându-se de sistemul de propulsie.

Programul HAWC constă în dezvoltarea unei arme lansate de pe aeronave. Arma este formată dintr-o rachetă purtătoare (prima treaptă) și un sistem de propulsie de tip motor scramjet, care rămâne permanent atașat de proiectil – similar rachetelor de croazieră, asigurându-i menținerea vitezei hipersonice. În septembrie, a fost înregistrat un succes notabil în dezvoltarea acestei arme.

Programul TBG, destinat USAF, este asemănător ARRW, cu deosebirea că raza de acțiune a armei este una tactică, mai mică decât a ARRW”, scrie publicația DefenseRomânia.ro.

China a testat cu succes o rachetă supersonică

Cotidianul Financial Times a scris în luna octombrie, citând cinci persoane familiarizate cu subiectul, că Beijingul a testat o rachetă hipersonică cu capacitate nucleară, care a înconjurat Pământul înainte de a coborî către ţinta sa, ratată cu circa 38 de kilometri.

Cotidianul afirma că testul "a luat prin surprindere agenţiile americane de informaţii".

"Nu a fost o rachetă, a fost un vehicul spaţial", a declarat luni, 18 octombrie, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Zhao Lijian, într-un briefing de presă la Beijing, răspunzând unei întrebări. El a afirmat că a fost vorba despre un "test de rutină" vizând tehnologia de reutilizare a vehiculului.

Semnificaţia unui test de reutilizare este aceea că poate le "oferi o metodă ieftină şi convenabilă oamenilor pentru a călători în şi înapoi din spaţiu", a spus Zhao, potrivit căruia multe companii au întreprins teste similare.

Statele Unite confirmă testul Chinei de arme hipersonice

Generalul Mark Milley, șeful statului major al SUA, a oferit miercuri, 27 octombrie, prima confirmare oficială din partea Statelor Unite a unui test de arme hipersonice efectuat de China. Beijingul vizează un sistemul orbital al Pământului care să evite rachetele de apărare americane, transmite Reuters.

Pentagonul a încercat să evite confirmarea directă a testului chinez din această vară, despre care a scris prima oară Financial Times, chiar dacă preşedintele Joe Biden şi alţi oficiali au exprimat îngrijorări generale legate de dezvoltarea de armo hipersonice de către China.

Dar Milley a confirmat în mod explicit testul şi a spus că este ”foarte aproape” de un moment Sputnik -- referindu-se la lansarea de către Rusia, în 1957, a primului satelit creat de om, care a pus Moscova în frunte în cursa spaţială din perioada Războiului Rece.

"Ceea ce am văzut a fost un eveniment foarte important al testării unui sistem de arme hipersonice. Şi este foarte îngrijorător", a declarat Milley, preşedintele şefilor de stat major comun, pentru televiziunea Bloomberg, într-un interviu difuzat miercuri.

Experţii în arme nucleare spun că testul de arme al Chinei pare să fie conceput pentru a evita apărarea SUA în două moduri. În primul rând, hipersonicele se mişcă la viteze de peste cinci ori mai mari decât viteza sunetului, sau aproximativ 6.200 km/h (3.853 mph), făcându-i mai greu de detectat şi interceptat. În al doilea rând, sursele spun pentru Reuters că Statele Unite consideră că testul Chinei a implicat o armă care a orbitat mai întâi Pământul.

Acesta este ceea ce experţii militari spun că este un concept de război rece cunoscut sub numele de ”bombardament orbital fracţionat”.

Luna trecută, secretarul forţelor aeriene Frank Kendall a făcut aluzie la preocupările sale cu privire la un astfel de sistem, spunând reporterilor despre o armă care ar intra pe o orbită şi apoi va coborî pe o ţintă.

”Este o modalitate de a evita apărarea şi sistemele de avertizare împotriva rachetelor”, a spus acesta..

Bombardarea orbitală fracţionată ar fi, de asemenea, o modalitate pentru China de a evita apărarea antirachetă a SUA în Alaska, care este concepută pentru a combate un număr limitat de arme dintr-o ţară precum Coreea de Nord.

Jeffrey Lewis, de la Institutul de Studii Internaţionale din Middlebury, a rezumat bombardamentul orbital fracţionat astfel: ”Cel mai simplu mod de a ne gândi la sistemul de bombardament orbital al Chinei este să vă imaginaţi o navetă spaţială, să puneţi o armă nucleară în magazia ei şi să uitaţi de trenul de aterizare."

Lewis a spus că diferenţa este că sistemul chinez de reintrare este un planor.

Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Guvernul a adoptat joi, 28 martie, Ordonanţa pentru modificarea şi completarea OUG 27/2022 prin care este eliminată taxa pe soare pentru prosumatori şi actualizează schema de sprijin pentru...
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
#China SUA, #pentagon armata sua, #racheta , #China