Un al treilea război internațional la orizont: O mare putere este pregătită pentru o conflagrație cu SUA

Joi, 20 Iunie 2024, ora 04:02
28831 citiri
Un al treilea război internațional la orizont: O mare putere este pregătită pentru o conflagrație cu SUA
China este pregătită pentru un război cu SUA, în Taiwan, susțin experții FOTO: Telegraph

În timp ce forțele ruse și-au continuat avântul către Harkov în weekend, liderii mondiali au discutat în stațiunea elvețiană Bürgenstock, în încercarea de a stabili cum ar trebui să arate un acord de pace. Însă la orizont se vede un posibil al treilea război internațional în zona Asia - Pacific, unde o mare putere, China, este pregătită pentru o conflagrație cu SUA și aliații săi.

În cazul în care China hotărăște să invadeze Taiwanul, atunci Statele Unite ar fi prinse între Europa și Pacific și s-ar putea confrunta cu prima lor înfrângere într-un conflict între marile puteri mondiale, apreciază experții, conform The Telegraph.

Vladimir Putin, previzibil, nu avea niciun interes să participe la summitul din Elveția, dar absența unui alt lider mondial a fost mai semnificativă. Chiar dacă SUA se pregătesc să își orienteze atenția militară către Indo-Pacific pentru a se confrunta cu o China din ce în ce mai asertivă, Xi Jinping a ales să nu participe.

Ucraina are o nouă armă inteligentă kamikaze: Putin, panicat, și-ar putea pierde ”bijuteria coroanei” de 3 miliarde de dolari VIDEO FOTO

Amiralul Paparo, comandantul Comandamentului Indo-Pacific al SUA, și-a declarat recent intenția de a transforma strâmtoarea Taiwan „într-un peisaj infernal al dronelor fără pilot”, pentru a câștiga timp în cazul unei invazii chineze a Taiwanului.

Ideea a fost să se folosească „capacități clasificate” – inclusiv, probabil, nave de suprafață și UAV-uri de lungă durată – pentru a face viața soldaților chinezi „complet insuportabilă timp de o lună”.

Între timp, îngrijorarea este că, în timp ce SUA dezvoltă capacități de luptă în regiune, China construiește nave într-un ritm rapid. Paparo a remarcat anterior că, deși SUA „nu sunt depășite”, nu îi plac „ritmurile traiectoriei”.

O sursă anonimă dezvăluie mutarea secretă a lui Putin: ”Nu am văzut niciodată așa ceva”, pregătește totul în munți

Cu Europa distrasă de războiul Rusiei în Ucraina și activele americane deturnate de turbulențele din Orientul Mijlociu, Partidul Comunist Chinez are probabil cea mai bună șansă pentru un război de cucerire de succes. Termenul limită al lui Xi din 2027 pentru ca Armata Populară de Eliberare să fie pregătită să invadeze Taiwanul este probabil să cadă într-o perioadă de haos geopolitic în altă parte.

Cu alte cuvinte, nu este surprinzător faptul că Xi nu a fost interesat de conferința de pace din acest weekend, din Elveția. Menținerea unei Europe din ce în ce mai fracturate din punct de vedere politic și reticentă din punct de vedere economic față de război leagă Washingtonul prin extensie și eliberează China din regiunea Indo-Pacific.

”Diamantul” lui Putin de 49 de milioane de dolari făcut scrum: Ucraina lovește decisiv VIDEO

Dacă vrem să evităm să adăugăm o a treia intrare pe lista noastră de conflicte globale, după Ucraina și Israel, Europa va trebui să facă un pas înainte. În prezent, mult prea mult din povara războaielor din prezent revine Statelor Unite, chiar dacă – cel puțin pe hârtie – membrii europeni NATO și Uniunea Europeană pot și ar trebui să poată plăti factura și să furnizeze armele pentru lupta Ucrainei pentru libertate.

Washingtonul știe că s-a împărțit din ce în ce mai mult și că acest lucru nu poate fi susținut la infinit. Dacă SUA sunt împărțite între sprijinirea țărilor europene nepregătite să se angajeze financiar pentru securitatea propriului continent și Indo-Pacific atunci când pregătirile Chinei pentru război trec la realitate, atunci Washingtonul riscă serios să piardă un război cu o mare putere pentru prima dată.

Joe Biden trebuie să se retragă de urgență, susține Traian Băsescu: „Vreau să știu că liderul lumii libere este unul sănătos"
Joe Biden trebuie să se retragă de urgență, susține Traian Băsescu: „Vreau să știu că liderul lumii libere este unul sănătos"
Traian Băsescu vrea ca Joe Biden să se retragă din cursa pentru Casa Albă. Fostul colaborator al Securității crede că președintele SUA a comis prea multe gafe impardonabile, care l-au...
Un bărbat din Florida a fost arestat după ce a publicat online mesaje amenințătoare la adresa președintelui Biden
Un bărbat din Florida a fost arestat după ce a publicat online mesaje amenințătoare la adresa președintelui Biden
Un bărbat din Quincy, Florida, în vârstă de 39 de ani, a fost arestat pentru amenințări la adresa președintelui Joe Biden și a altor oficiali federali, conform unui comunicat emis de...
#China SUA, #razboi Taiwan China, #razboi China SUA, #china taiwan, #sua taiwan, #Xi Jinping razboi , #SUA
  1. Cel puțin 16 morți după ce un incendiu a izbucnit într-un mare centru comercial. Unde s-a întâmplat tragedia VIDEO
  2. Germania intenționează să reducă la jumătate ajutorul militar acordat Ucrainei
  3. Capacitatea de a intimida Occidentul, cea mai eficientă armă a lui Putin. Analiza Atlantic Council
  4. Eurodeputații români, dezbinați în Parlamentul European. Victor Negrescu: ”Din nefericire, sunt voturi irosite”
  5. Al doilea mandat al Ursulei von der Leyen, în mâinile Giorgiei Meloni. Alegerea grea cu care se confruntă premierul Italiei
  6. Cum sunt fraudate concursurile de angajare la stat. Un fost ministru rupe tăcerea. Românii, furați de „stăpânii" instituțiilor publice
  7. Descoperire neobișnuită făcută în craterul creat de un asteroid: Orașul plin cu 72.000 de tone de diamante VIDEO
  8. Descoperire neașteptată despre un lucru făcut zilnic: Nu faci cancer, boli de inimă și ai mintea limpede
  9. Ucraina se confruntă 6 provocări majore. Putin schimbă și are un nou plan
  10. Cum sunt recrutați și pregătiți agenții Secret Service în SUA. Alte scandaluri care au vizat agenția