Un al treilea război internațional la orizont: O mare putere este pregătită pentru o conflagrație cu SUA

Joi, 20 Iunie 2024, ora 04:02
28777 citiri
Un al treilea război internațional la orizont: O mare putere este pregătită pentru o conflagrație cu SUA
China este pregătită pentru un război cu SUA, în Taiwan, susțin experții FOTO: Telegraph

În timp ce forțele ruse și-au continuat avântul către Harkov în weekend, liderii mondiali au discutat în stațiunea elvețiană Bürgenstock, în încercarea de a stabili cum ar trebui să arate un acord de pace. Însă la orizont se vede un posibil al treilea război internațional în zona Asia - Pacific, unde o mare putere, China, este pregătită pentru o conflagrație cu SUA și aliații săi.

În cazul în care China hotărăște să invadeze Taiwanul, atunci Statele Unite ar fi prinse între Europa și Pacific și s-ar putea confrunta cu prima lor înfrângere într-un conflict între marile puteri mondiale, apreciază experții, conform The Telegraph.

Vladimir Putin, previzibil, nu avea niciun interes să participe la summitul din Elveția, dar absența unui alt lider mondial a fost mai semnificativă. Chiar dacă SUA se pregătesc să își orienteze atenția militară către Indo-Pacific pentru a se confrunta cu o China din ce în ce mai asertivă, Xi Jinping a ales să nu participe.

Ucraina are o nouă armă inteligentă kamikaze: Putin, panicat, și-ar putea pierde ”bijuteria coroanei” de 3 miliarde de dolari VIDEO FOTO

Amiralul Paparo, comandantul Comandamentului Indo-Pacific al SUA, și-a declarat recent intenția de a transforma strâmtoarea Taiwan „într-un peisaj infernal al dronelor fără pilot”, pentru a câștiga timp în cazul unei invazii chineze a Taiwanului.

Ideea a fost să se folosească „capacități clasificate” – inclusiv, probabil, nave de suprafață și UAV-uri de lungă durată – pentru a face viața soldaților chinezi „complet insuportabilă timp de o lună”.

Între timp, îngrijorarea este că, în timp ce SUA dezvoltă capacități de luptă în regiune, China construiește nave într-un ritm rapid. Paparo a remarcat anterior că, deși SUA „nu sunt depășite”, nu îi plac „ritmurile traiectoriei”.

O sursă anonimă dezvăluie mutarea secretă a lui Putin: ”Nu am văzut niciodată așa ceva”, pregătește totul în munți

Cu Europa distrasă de războiul Rusiei în Ucraina și activele americane deturnate de turbulențele din Orientul Mijlociu, Partidul Comunist Chinez are probabil cea mai bună șansă pentru un război de cucerire de succes. Termenul limită al lui Xi din 2027 pentru ca Armata Populară de Eliberare să fie pregătită să invadeze Taiwanul este probabil să cadă într-o perioadă de haos geopolitic în altă parte.

Cu alte cuvinte, nu este surprinzător faptul că Xi nu a fost interesat de conferința de pace din acest weekend, din Elveția. Menținerea unei Europe din ce în ce mai fracturate din punct de vedere politic și reticentă din punct de vedere economic față de război leagă Washingtonul prin extensie și eliberează China din regiunea Indo-Pacific.

”Diamantul” lui Putin de 49 de milioane de dolari făcut scrum: Ucraina lovește decisiv VIDEO

Dacă vrem să evităm să adăugăm o a treia intrare pe lista noastră de conflicte globale, după Ucraina și Israel, Europa va trebui să facă un pas înainte. În prezent, mult prea mult din povara războaielor din prezent revine Statelor Unite, chiar dacă – cel puțin pe hârtie – membrii europeni NATO și Uniunea Europeană pot și ar trebui să poată plăti factura și să furnizeze armele pentru lupta Ucrainei pentru libertate.

Washingtonul știe că s-a împărțit din ce în ce mai mult și că acest lucru nu poate fi susținut la infinit. Dacă SUA sunt împărțite între sprijinirea țărilor europene nepregătite să se angajeze financiar pentru securitatea propriului continent și Indo-Pacific atunci când pregătirile Chinei pentru război trec la realitate, atunci Washingtonul riscă serios să piardă un război cu o mare putere pentru prima dată.

Acuzații grave lansate de George Simion: „Asta au făcut băieții șmecheri și Sebastian Burduja!"
Acuzații grave lansate de George Simion: „Asta au făcut băieții șmecheri și Sebastian Burduja!"
Sebastian Burduja (PNL) este principalul vinovat pentru „creșterea necontrolată a prețurilor energiei", este convins George Simion (AUR). Potrivit liderului din opoziție, Guvernul PSD+PNL a...
Guvernul Ciolacu a stabilit ținta exporturilor pentru anul 2024. Anunț de ultimă oră al ministrului
Guvernul Ciolacu a stabilit ținta exporturilor pentru anul 2024. Anunț de ultimă oră al ministrului
70% din balanța comercială a României înclină către importuri pe bandă rulantă, potrivit economistului Mircea Coșea. Însă, ministrul PSD al Economiei, Radu Oprea, susține că pentru...
#China SUA, #razboi Taiwan China, #razboi China SUA, #china taiwan, #sua taiwan, #Xi Jinping razboi , #SUA
  1. Accident grav pe DN1. Șoferul s-a lovit de capul podului. Doi adulţi şi un minor au fost răniți
  2. ANPC a închis toate restaurantele insalubre verificate pe litoral. Unii patroni au sărit la scandal: „Agresivitate față de echipele de control”
  3. Zile „de foc” în România. ANM anunță un nou record de temperatură. Cât va mai dura valul de căldură
  4. Americanii au reconstituit scena atacului armat împotriva lui Donald Trump. Cum s-a petrecut totul în realitate FOTO
  5. Un fost maior KGB sugerează cine ar fi în spatele tentativei de asasinat asupra lui Trump. ”Cum pot vorbi despre pantof?” VIDEO
  6. Victime ale caniculei. Trei persoane, care nu fac parte din categoria „vârstnicilor”, răpuse de temperaturile ridicate. Avertismentul medicilor
  7. Măsuri speciale în contextul caniculei. Anunț de ultimă oră despre ocuparea posturilor în învăţământul preuniversitar
  8. Germania „fierbe”. Atac violent soldat cu patru victime într-o zonă considerată „liniștită”
  9. Decizie majoră pentru avocata care a lovit intenționat cu mașina un motociclist. Hotărârea ICCJ
  10. Reacția cântărețului care s-a drogat pe scena festivalului „Beach, please”: „Sunt cumsecade, mi-au dat drumul”