Proiectul de creare a unei rețele chineze gigantice de internet prin satelit, Qianfan Constellation, a început oficial. Scopul acestei inițiative este de a lansa o rețea globală de internet prin satelit, pe orbita joasă a Pământului (LEO) care ar putea concura cu Starlink de la SpaceX, a miliardarului Elon Musk.
În ciuda faptului că proiectul a fost lansat abia anul trecut, acesta demonstrează deja obiective ambițioase. Compania chineză de stat Yuanxin Satellite a lansat deja, luni, 5 august, cu succes primii 18 din cei 15 mii de sateliți pe care dorește să îi pună pe orbită până în 2030, relatează South China Morning Post.
Lansarea a avut loc la Centrul de Lansare a Sateliților Taiyuan din provincia nordică Shanxi. Un satelit este considerat a fi pe orbita joasă a Pământului (LEO) la altitudini de mai puțin de 2.000 de kilometri deasupra suprafeței Pământului, potrivit NASA, suficient de aproape pentru comunicare și observare convenabilă.
Potrivit publicației, până la sfârșitul anului 2025, compania intenționează să plaseze 648 de sateliți pe orbită pentru a asigura o acoperire regională a rețelei. Până în 2027, intenționează să extindă acoperirea la nivel global, iar până în 2030, va utiliza peste 14.000 de sateliți. Prin comparație, SpaceX a desfășurat mai mult de 6 000 de sateliți în ultimii patru ani.
Primii sateliți lansați săptămâna aceasta au fost realizați de GeneSat, cu sediul în Shanghai. Într-un interviu recent, CEO-ul acesteia a vorbit despre planurile de a crește frecvența lansărilor de 2-3 ori, lansând grupuri de 36 sau 54 de sateliți per decolare.
Proiectul, care primește sprijin din partea guvernului orașului Shanghai, ar putea fi în cele din urmă un rival cu Starlink de la SpaceX, care se mândrește în prezent cu aproximativ 6.200 de sateliți din cei 42.000 planificați. Scopul Shanghai Spacecom este de a implementa întreaga sa constelație de 15.000 de sateliți până în 2030.
China se afirmă ca un actor important în spațiul cosmic
O altă constelație de sateliți finanțată integral de guvern, cunoscută sub numele de Guowang și gestionată de grupul de stat China-Satellite Network Group, este, de asemenea, în lucru din 2021, cu obiectivul final de a crea o rețea de 13 000 de sateliți.
Lansarea de luni are loc pe măsură ce China se afirmă ca un actor important în spațiul cosmic, o nouă frontieră pentru concurența dintre marile puteri. China a efectuat 67 de misiuni de lansare spațială în 2023, pe locul doi după SUA, și a plasat 221 de nave spațiale pe orbită. China speră să își îmbunătățească performanțele cu 100 de lansări în acest an, potrivit mass-media de stat Xinhua.
În 2013, China a devenit a treia țară care a executat o misiune fără pilot la suprafața Lunii și șase ani mai târziu a devenit prima care a pus o navă spațială pe partea întunecată a Lunii. În iunie, ultima sa misiune, Chang'e-6, a adus mostre din partea îndepărtată a Lunii pe Pământ.
Shanghai Spacecom Satellite Technology este una dintre numeroasele firme chineze care au luat măsuri pentru a stabili rețele de satelit la scară largă, parte a unei strategii mai ample de a construi capacități tehnologice autosuficiente pe fondul tensiunilor globale, scrie Newsweek.
Competiția dintre SUA și China în spațiu se extinde dincolo de interesele comerciale, până la domeniul securității, Armata Populară de Eliberare a Chinei și-a exprimat, la începutul acestui an, îngrijorarea cu privire la potențialul militar al Starlink .