Șocul care ar bulversa total lumea: Dacă China invadează Taiwanul, Europa va fi grav lovită

Vineri, 18 Noiembrie 2022, ora 00:52
7198 citiri
Șocul care ar bulversa total lumea: Dacă China invadează Taiwanul, Europa va fi grav lovită
Un portavion britanic ar putea ajuta Taiwanul în cazul unui război cu China FOTO: Bloomberg

În timp ce statele europene se confruntă cu consecințele economice importante cauzate de războiul Rusiei din Ucraina, Washingtonul le avertizează să se pregătească din timp pentru o catastrofă care ar putea rezulta în cazul unui conflict armat al Chinei cu Taiwanul.

Diplomații din Statele Unite i-au informat pe omologii lor europeni că economia globală ar suferi o lovitură de 2,5 trilioane de dolari pe an din cauza blocadei chineze a insulei, în timp ce o invazie completă ar provoca un carnagiu comercial enorm, potrivit unei analize din Bloomberg.

Marea Britanie și alți aliați ar avea roluri de sprijin valoroase într-o criză din Pacific, mai întâi asumându-și responsabilitatea pentru propria lor securitate. Avertismentul SUA constituie un semnal de alarmă făcut cu un scop: America intenționează să-și înroleze aliații europeni pentru a descuraja un potențial asalt chinez asupra Taiwanului.

A devenit clar că aliații europeni ai SUA vor avea o miză majoră într-un conflict din Taiwan. Dar nimeni nu a stabilit cum exact, țările de la un capăt al Eurasiei ar ajuta la descurajarea – sau la câștigarea – unui război la celălalt capăt al globului.

Este firesc ca Washington-ul să caute sprijin în Europa. Organizația Tratatului Atlanticului de Nord, NATO, este cel mai puternic bloc de aliați ai săi; Uniunea Europeană este a treia economie din lume.

Xi Jinping nu vrea să-l urmeze pe Putin: China, schimbare față de războiul Rusiei din Ucraina

Să menționăm faptul că date publicate recent de Eurostat arată că în prima jumătate a anului 2022, comerțul din cele 27 de țări din Uniunea Europeană cu China a atins 413,9 miliarde de euro, iar statul asiatic a devenit principalul partener economic al continentului. Și asta, fără Marea Britanie.

Există o conștientizare tot mai mare că Europa nu poate ignora un conflict din strâmtoarea Taiwan. Invazia Ucrainei de către Rusia a subliniat că agresiunea chiar și într-o singură regiune poate pune în pericol securitatea și prosperitatea ordinii globale mai mari.

Capabilitățile militare în creștere ale Chinei și comportamentul agresiv au declanșat îngrijorarea că aceasta caută schimbări fundamentale la un sistem internațional în care Europa a prosperat.

Economia Rusiei spre colaps din cauza Europei: Continentul crește masiv afacerile cu o putere mondială

Nu în ultimul rând, dacă NATO este o alianță a democrațiilor, ea nu poate privi cu ușurință de departe, când o altă democrație este cucerită; dacă nu este dispusă să ajute America să abordeze cea mai fundamentală provocare de securitate, atunci poate că SUA vor fi mai puțin interesate să investească în Europa, în viitor.

Drept urmare, țările europene își desfășoară propriile pivotări parțiale către Asia, o „înclinare”, a spus un oficial britanic al Apărării săptămâna aceasta, mai degrabă decât un salt, conform editorialistului Hal Brands.

Ce țări europene ar sprijini SUA în cazul atacării Taiwanului?

Cei mai capabili membri non-americani ai alianței NATO – inclusiv Marea Britanie, Franța, Canada, Țările de Jos și Germania – își îmbunătățesc activitățile de-a lungul Pacificului. Ca parte a conceptului său „Marea Britanie globală” post-Brexit, Regatul Unit a desfășurat un grup din domeniul Apărării și a adâncit legăturile de apărare cu Japonia și alți parteneri regionali.

SUA și Marea Britanie sunt acum angajate în planuri de urgență în curs de dezvoltare pentru o criză militară din Taiwan. Oficialii americani au confirmat că SUA și UE au început discuții cu privire la un răspuns economic prospectiv.

Asta nu înseamnă că există claritate cu privire la ceea ce ar putea face europenii într-o criză. Poziția Germaniei față de China este neclară în prezent. Dacă Berlinul încearcă să-și aprofundeze sau să-și limiteze relația comercială cu Beijingul variază în funcție de ministrul care vorbește în numele guvernului. Războiul din Ucraina a sporit sensibilitățile europene față de agresiunea din Pacificul de Vest, dar a limitat și capacitatea acestora de a răspunde.

FBI, anunț alarmant: O putere mondială a furat informații confidențiale enorme din SUA

După cum notează analiștii din domeniul apărării, precum Franz-Stefan Gady și Bruno Tertrais, țările NATO au capacități – precum portavioane și avioane de atac sofisticate – relevante pentru lupta în Pacificul de Vest.

Washingtonul poate spera astfel că contribuția cheie europeană va fi economică: participarea la controalele exporturilor, la sancțiunile comerciale și financiare și interdicții de investiții pentru a distruge prosperitatea Chinei, chiar dacă aceasta va ocupa Taiwan.

Pe frontul militar, Europa ar putea ajuta oferind capacități de nișă. Marea Britanie, Franța, Germania și Țările de Jos ar putea ajuta în războiul cibernetic, ajutând Taiwanul să-și apere sistemele și să identifice punctele slabe ale Chinei.

Putin nu se va opri la granița cu Polonia. Avertismentul premierului britanic
Putin nu se va opri la granița cu Polonia. Avertismentul premierului britanic
Premierul britanic Rishi Sunak a promis recent un ajutor militar suplimentar de 500 de milioane de lire sterline pentru Ucraina, avertizând că Vladimir Putin „nu se va opri la granița...
Țara europeană care va crește cheltuielile pentru apărare: "Nu ne aflăm în pragul războiului, ci pe picior de război"
Țara europeană care va crește cheltuielile pentru apărare: "Nu ne aflăm în pragul războiului, ci pe picior de război"
Cheltuielile pentru apărare ale Marii Britanii vor crește până la 2,5% din PIB pentru a se ajunge la 87 de miliarde de lire sterline (108 miliarde de dolari) pe an până în 2030, a declarat...
#china taiwan, #china taiwan tensiuni, #china razboi, #Taiwan China, #sua europa nato, #aliati SUA, #Marea Britanie , #China