Afacerile cu armament ale Serbiei arată că se îndepărtează de Rusia și se îndreaptă spre China

Marti, 17 Mai 2022, ora 22:10
11240 citiri
Afacerile cu armament ale Serbiei arată că se îndepărtează de Rusia și se îndreaptă spre China

Achiziționarea de către Belgrad a sistemelor de apărare aeriană FK-3 de la Beijing marchează o schimbare în politica diplomatică și de apărare a președintelui sârb Aleksandar Vucici.

În timp ce ochii lumii s-au concentrat asupra Rusiei și asupra invaziei acesteia în Ucraina, a avut loc o tranzacție militară majoră între Serbia și China. Pe 9 aprilie, șase avioane de transport Y-20 ale Forțelor Aeriene ale armatei chineze au aterizat pe aeroportul Nikola Tesla din Belgrad, livrând armatei sârbe un sistem chinezesc antiaerian de rachete sol-aer FK-3.

Acordul a fost semnat în 2019 și anunțat public un an mai târziu. În martie, armata sârbă a format o nouă unitate însărcinată să preia livrarea sistemului FK-3. Momentul acestei tranzacții este deosebit de important, având în vedere războiul din Ucraina. Pentru Beijing, asta face parte din binecunoscuta sa ambiție de a intra pe piețele europene de apărare prin Serbia. Pentru Belgrad, acordul se bazează pe nevoia de a-și moderniza sistemele de apărare învechite, imperativul politicii externe de a echilibra marile puteri externe și dorința conducerii sale de a obține sprijin intern.

China folosește Serbia pentru a se conecta la Europa

China are de zeci de ani ambiția de a obține cooperarea industriei de apărare cu Europa, un efort obstrucționat de embargoul european asupra armelor impus Chinei ca răspuns la suprimarea de către China a protestelor de la Tiananmen. (Acest embargo este încă în vigoare, chiar dacă țările europene individuale folosesc lacune tehnologice pentru a face afaceri cu China.) Serbia, în calitate de candidat la integrarea în Uniunea Europeană, este un subiect de testare util pentru Beijing, subliniază Foreign Policy.

Această afacere este prima achiziție cunoscută din Europa a sistemului FK-3. În mod similar, în 2020, transportul Chinei de drone CH-92A către Serbia a fost primul său export de echipamente de aviație militară în Europa. În martie 2021, ministrul chinez al Apărării Wei Fenghe a plecat într-un turneu regional în sud-estul Europei, vizitând Serbia, Ungaria, Macedonia de Nord și Grecia, toate țări importante pentru China, în încercarea sa de a se conecta la Europa.

Grecia este o platformă maritimă care leagă Europa cu Orientul Mijlociu și Africa de Nord. Mai la nord se află Macedonia de Nord, un canal pentru traficul terestru, pentru că se învecinează cu mai multe țări balcanice, urmată de Serbia, o țară care leagă Balcanii de Europa Centrală prin Ungaria. Toate aceste țări, cu excepția Serbiei, sunt membre NATO, în timp ce Grecia și Ungaria sunt, de asemenea, membre ale UE. Vizita a arătat ambiția Chinei de a câștiga alte piețe de apărare din vecinătatea sârbă, iar livrarea sistemului FK-3 face parte din această întreprindere.

Controlul spațiului aerian, esențial pentru Serbia

Pentru Serbia, achiziționarea sistemului chinez de apărare aeriană face parte din eforturile sale de a-și moderniza hardware-ul militar învechit, dintre care o mare parte își are originea în zilele fostei Iugoslavii. O mare parte din arsenalul său datează din vremea marii industrii militare de stat a Iugoslaviei comuniste, care se baza în parte pe standardele sovietice. Pentru o clipă, aceasta a creat o forță de luptă care a descurajat cu succes NATO de la o invazie terestră a Iugoslaviei în timpul războiului din Kosovo.

Controlul asupra spațiului aerian național a fost întotdeauna în centrul planificării apărării sârbe. Ultimele două dăți când Serbia a fost implicată într-un conflict de mare putere, s-a confruntat cu o putere aeriană superioară, inclusiv bombardarea nazistă a Belgradului în 1941 și intervenția NATO în Kosovo în 1999, când Belgradul și alte orașe mari au fost bombardate. Necesitatea de a oferi apărare aeriană pentru capitală și alte centre urbane ajută la stimularea modernizării apărării. În cadrul acestui proces și condusă atât de experiențele istorice, cât și de transformările tehnologice, armata sârbă se concentrează asupra oricărui sistem de arme care zboară sau doboară lucruri care zboară.

Achiziția de arme face, de asemenea, parte din modelul bine stabilit al Serbiei de diversificare a parteneriatelor sale de apărare și de a juca puterile globale și regionale una împotriva celeilalte. Hardware-ul militar disponibil Serbiei demonstrează acest fapt. În 2019, Serbia a primit din Rusia și Belarus avioane de luptă MiG-29, dar pentru că majoritatea sunt pe cale să devină învechite, ele pot fi înlocuite cu avioane franceze Rafale. În plus, Serbia a achiziționat rachete Mistral din Franța, un sistem de apărare aeriană portabil și un sistem de rachete antiaeriene Panțîr-S1 cu tragere rapidă din Rusia. Pe lângă obținerea de drone chinezești, Serbia este în discuții pentru obținerea dronelor Bayraktar TB2 din Turcia, fiind motivată de performanța dronelor în Nagorno-Karabah, Etiopia și Ucraina.

Obținând sisteme de arme de la puteri precum China, guvernul sârb speră să-și mărească puterea de negociere cu Occidentul. Și Rusia este luată în considerare în această decizie. Și anume, în ultimii doi ani, Serbia a înlocuit Rusia cu China ca partener principal în Est. În 2020, când a fost anunțată achiziția sistemului FK-3, articolele din mass-media ruse și-au exprimat furia față de Serbia pentru achiziționarea sistemului chinez în locul sistemului de rachete S-300 de fabricație rusă.

În timp ce rușii au dezvoltat sisteme de apărare antirachetă mai avansate de atunci - cum ar fi S-400 achiziționat de membrul NATO Turcia și S-500 recent inaugurat - S-300 original avea un statut mitic în Serbia, deoarece există credința că NATO nu ar fi intervenit în 1999 dacă Serbia ar fi avut atunci acest sistem la dispoziție. FK-3 reprezintă un nou val de tehnologie de rachete chineză, iar faptul că Serbia a decis să opteze pentru sistemul chinez în locul celui rusesc este grăitor.

Politica internă, catalizatorul deciziilor

În cele din urmă, politica internă influențează politica externă și de securitate a Serbiei. În Serbia, armata rămâne printre cele mai de încredere instituții naționale, cu o rată de aprobare de 65%. Prin urmare, a fi perceput de public ca un promotor al întăririi armatei aduce sprijin. În această privință, regimul sârb de guvernământ condus de Vucici, alimentat de războiul din Ucraina, a mutat narațiunea electorală de la performanța economică către ideea că Serbia are nevoie de un lider puternic și cu experiență pentru a menține țara în siguranță în vremuri de insecuritate globală, așa cum este exemplificat de sloganul electoral: „Pace. Stabilitate. Vucici”.

În timpul exercițiului militar „Shield 2022”, unde publicul a putut vedea sistemul FK-3 și dronele chinezești CH-92A, Vucici a spus: „Nu-mi pasă de ambasadele din Vest sau din Est. Nu-mi pasă de americani, ruși, europeni sau de oricine altcineva. Voi lua decizii în conformitate cu interesele Republicii Serbia”. Un guvern care cumpără arme avansate și se încadrează ca un garant al securității țării în vremuri tulburi sporește poziția regimului în perioada postelectorală.

Având în vedere toate acestea, întoarcerea războiului în Balcani este foarte puțin probabilă. Serbia este încercuită de membri NATO. Kosovo are o prezență a trupelor NATO sub forma Forței de menținere a păcii din Kosovo. În Bosnia și Herțegovina, misiunea de menținere a păcii a UE, Operațiunea Althea, a fost întărită ca răspuns la războiul din Ucraina. În ciuda tuturor dezacordurilor, Serbia este membră a programului Parteneriatul pentru pace al NATO. Țara practică un Plan de acțiune de parteneriat individual, cel mai înalt nivel de cooperare pe care un stat nemembru îl poate avea cu NATO.

Citeste si:
China își trimite mărfurile în Europa ocolind Rusia. Noua rută comercială care favorizează decisiv Kazahstanul
China își trimite mărfurile în Europa ocolind Rusia. Noua rută comercială care favorizează decisiv Kazahstanul
Sancțiunile occidentale aplicate Moscovei continuă să prăbușească economia rusă din toate direcțiile. O nouă lovitură vine prin proiectul Rutei Internaționale de Transport Trans-Caspica,...
O maşină electrică a căzut de la etajul 3 al sediului producătorului chinez din Shanghai. Două persoane au murit VIDEO
O maşină electrică a căzut de la etajul 3 al sediului producătorului chinez din Shanghai. Două persoane au murit VIDEO
Producătorul chinez de maşini electrice Nio a anunţat că două persoane au murit după ce unul dintre vehiculele sale a căzut de la etajul trei al sediului companiei din Shanghai....