Cererea de petrol la nivel internațional se află la cel mai redus avans de la prăbușirea înregistrată în timpul pandemiei de coronavirus.
Diminuarea vine în urma scăderii ferme a cererii de petrol din China, principală piață pentru țiței în acest secol.
Situația ar putea avea însă repercusiuni negative asupra economiei americane, care s-ar putea îndrepta spre o încetinire puternică.
Slăbicunea pieței agită investitorii
Astfel, consumul mondial a crescut cu 800.000 de barili pe zi în primele șase luni din 2024, ceea ce reprezintă o treime din creșterea observată în perioada similară din 2023, potrivit Bloomberg.
Prețul petrolului a ieșit din intervalul de tranzacționare de un an, investitorii devenind din ce în ce mai agitați cu privire la impactul încetinirii creșterii cererii de țiței în cele mai mari economii ale lumii.
Slăbiciunea pieței semnalează, de asemenea, îngrijorarea crescândă că economia SUA s-ar putea îndrepta spre o încetinire puternică.
În cea mai mare parte a ultimilor cinci ani, deficitul de aprovizionare pe termen scurt a însemnat că prețul petrolului pentru livrare cu un an înainte s-a tranzacționat mult sub prețurile pe termen scurt. Dar acest decalaj s-a redus.
Această schimbare sugerează că stocurile ar putea crește, așa cum s-ar putea întâmpla într-o recesiune, se arată într-o analiză Morgan Stanley, deși economiștii băncii nu prognozează ei înșiși o recesiune, potrivit Financial Times.
Schimbare de situație în China?
China a fost piatra de temelie a creșterii cererii globale de petrol până în acest secol, arată Agenția Internațională pentru Energie – AIE.
Activitatea dinamică industrială, investițiile masive în infrastructură și prosperitatea în creștere a unei populații de peste 1 miliard de oameni au condus la ceea ce, uneori, s-a simțit ca o expansiune inexorabilă a consumului de petrol.
În ultimul deceniu, creșterea anuală a cererii de petrol din China a depășit în medie 600.000 barili/zi, reprezentând mai mult de 60% din creșterea medie globală totală. În plus, ponderea Chinei în creșterea cererii globale s-a extins de la pandemie.
Anul acesta, cererea din afara Chinei va rămâne cu 0,3% sub nivelul din 2019, dar în China consumul va fi cu 18% mai mare.
Însă cererea de petrol din China este în prezent în scădere fermă, diminuându-se cu 1,7%, sau 280.000 b/zi, de la an la an în iulie, un contrast marcant cu ritmul mediu de creștere de 9,6% în 2023.
În consecință, AIE estimează o creștere anuală de doar 1,1%, sau 180.000 b/zi, în 2024.
Importanța Chinei pentru creșterea cererii globale de petrol din acest secol a fost atât de mare încât încetinirea bruscă a creșterii din acest an ridică întrebări semnificative cu privire la viitoarea traiectorie globală.
În condițiile în care creșterea îndelungată a Chinei își pierde cu adevărat avânt, iar cererea din economiile avansate este în prezent la același nivel ca în 2014 și urmează să scadă, apar întrebări dacă alte țări ar putea fi motorul creșterii cererii globale de petrol.