China și Cuba au ajuns la un acord secret pentru a înființa pe insulă o stație de interceptare electronică, scrie The Wall Street Journal, citând oficiali americani apropiați de serviciile secrete.
China şi Cuba au ajuns la un acord secret pentru ca, în schimbul câtorva miliarde de dolari, Beijingul să înfiinţeze pe insulă o instalaţie de interceptare electronică, într-o nouă provocare geopolitică temerară la adresa SUA, relatează joi The Wall Street Journal (WSJ), care citează oficiali americani care au acces la informaţii strict secrete.
Instalația, situată la aproximativ 160 de kilometri de Florida, va permite serviciilor de informații chineze să intercepteze mesaje electronice în sud-estul Statelor Unite, unde se află multe baze militare, și să monitorizeze mișcarea navelor americane.
China a fost de acord să plătească Cubei, care duce lipsă de bani, câteva miliarde de dolari pentru construirea stației.
Oficialii americani au refuzat să ofere mai multe detalii despre locaţia propusă pentru staţia de ascultare sau dacă a început propriu-zis construcţia ei. De asemenea, nu este clar ce ar putea face administraţia Biden, dacă ar putea face ceva, pentru a opri finalizarea instalaţiei.
Informațiile despre astfel de planuri au provocat alarmă în administrația președintelui american Joe Biden din cauza apropierii Cubei de SUA. Washingtonul vede Beijingul drept cel mai important rival economic și militar al său. O bază chineză cu capacități militare și de informații avansate în curtea din spate a SUA ar putea deveni o nouă amenințare fără precedent.
Oficialii americani spun că informaţiile referitoare la locaţia planificată din Cuba - aparent adunate în ultimele săptămâni - sunt convingătoare. Baza ar permite Chinei să colecteze informaţii de semnal, cunoscute în lumea spionajului sub numele de sigint, care ar putea include monitorizarea unei game întregi de comunicaţii, inclusiv e-mailuri, apeluri telefonice şi transmisii prin satelit.
O instalaţie de interceptare în Cuba ar arăta clar că "China este pregătită să facă acelaşi lucru în curtea din spate a Americii", a declarat Craig Singleton, membru senior al Fundaţiei pentru Apărarea Democraţiilor, un grup de reflecţie privind securitatea naţională cu sediul în Washington. "Înfiinţarea acestei instalaţii semnalează o nouă fază de escaladare în strategia mai largă de apărare a Chinei. Este un fel de schimbare a jocului", a comentat Singleton. "Alegerea Cubei este, de asemenea, intenţionat provocatoare", a adăugat analistul.
Singura bază militară străină declarată a Chinei se află în Djibouti, în Cornul Africii.
Relațiile dintre SUA și China au fost încordate în mod semnificativ de când un balon chinez - posibil care transporta echipamente de spionaj - a fost doborât deasupra SUA. În ciuda acestui fapt, președintele american Joe Biden a declarat în mai că se așteaptă la o „dezgheț” în relațiile Washingtonului cu Beijingul.
"Deşi nu pot vorbi despre acest raport specific, suntem conştienţi - şi am vorbit de mai multe ori despre asta - de eforturile Republicii Populare Chineze de a face investiţii în infrastructura din întreaga lume care ar putea avea scopuri militare, inclusiv în această emisferă", a declarat John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate. "Monitorizăm situaţia îndeaproape, luăm măsuri pentru a o contracara şi avem încredere că suntem capabili să ne îndeplinim toate angajamentele de securitate acasă, în regiune şi în întreaga lume", a comentat John Kirby.
a umblat astazi la gentuta marca "secret" Vezi tot