Companii chineze ajută Rusia în operațiunile sale militare din Ucraina, acuză SUA

Marti, 24 Ianuarie 2023, ora 18:42
5589 citiri
Companii chineze ajută Rusia în operațiunile sale militare din Ucraina, acuză SUA
Președintele rus Vladimir Putin și omologul său chinez, Xi Jinping/ FOTO: BBC

Administrația Biden a oferit guvernului de la Beijing dovezi că unele companii de stat chineze ajută Rusia în operațiunile sale militare din Ucraina, scrie Bloomberg, Sursele agenției nu au oferit alte detalii, cu excepția faptului că acest ajutor este de natură economică și militară neletală, și permite, de asemenea, sustragerea de la sancțiunile impuse Rusiei.

Tendința a alarmat atât de mult SUA încât oficialii au ridicat problema cu omologii lor chinezi și au avertizat asupra consecințelor acordării de sprijin material pentru război, notează Bloomberg.

Oficialii americani au declarat deja că relațiile dintre Rusia și China sunt acum extrem de strânse, iar China face mai mult ca niciodată pentru a sprijini Rusia.

Totodată, aceștia nu au precizat ce fel de dovezi deține administrația, adăugând că în prezent probele strânse sunt în studiu pentru a determina semnificația acestora.

Constatarea că companiile chineze susțin invazia ar putea avea implicații îngrijorătoare pentru politica SUA față de China.

China nu este atât de neutră pe cât pretinde public

Strategia SUA față de Ucraina se bazează parțial și pe izolarea guvernului președintelui Vladimir Putin și pe încercarea de a-i sufoca economia pentru a împiedica efortul de război. Sprijinul sporit din partea Chinei, a doua cea mai mare economie a lumii, ar putea submina în mod semnificativ această strategie.

Și dacă Biden și consilierii săi ajung la concluzia că guvernul chinez este complice sau a acceptat în mod tacit acțiunile acestor întreprinderi de stat, ar putea duce la noi fricțiuni între cele două țări, scrie Bloomberg.

Oficialii americani cred că China a intenționat inițial să vândă Rusiei arme letale pentru a fi folosite pe câmpul de luptă. Cu toate acestea, Washingtonul consideră că Beijingul a abandonat planul.

În prezent, administrația Biden consideră că guvernul chinez vrea să ajute Rusia și nu este atât de neutru pe cât pretinde public. În ciuda cererilor SUA pentru a se distanțeze de economia rusă, China și-a aprofundat relațiile comerciale cu Moscova.

China respinge orice alte sancțiuni decât cele convenite la ONU și consideră că solicitările SUA ca alte țări să restricționeze comerțul sunt o încălcare a suveranității. În 2022, importurile Chinei din Rusia au crescut cu aproape 50% față de 2021, în timp ce exporturile au crescut cu 13%.

Şeful Serviciului de Informaţii Externe al Rusiei (SVR), Serghei Narâşkin, a declarat, zilele trecute, că nivelul relaţiilor dintre Rusia şi China este unul „fără precedent“ şi a declarat că Moscova şi Beijingul fac schimb de cantităţi importante de informaţii la nivelul serviciilor secrete.

Citește și:
Agenda secretă a Chinei pentru Rusia și Ucraina. Ce-i ascunde autocratul din Beijing despotului de la Kremlin: "Dacă Putin chiar îl crede pe Xi prietenul lui, este pierdut"
Agenda secretă a Chinei pentru Rusia și Ucraina. Ce-i ascunde autocratul din Beijing despotului de la Kremlin: "Dacă Putin chiar îl crede pe Xi prietenul lui, este pierdut"
În timp ce un Vladimir Putin cu o față vizibil umflată l-a întâmpinat luni, 20 martie, la Kremlin pe „prietenul său drag” Xi Jinping, despotul rus s-a comportat ca și cum l-ar fi...
Anunțul făcut de SUA pentru Ucraina în ziua când Xi Jinping s-a întâlnit cu Putin la Moscova
Anunțul făcut de SUA pentru Ucraina în ziua când Xi Jinping s-a întâlnit cu Putin la Moscova
Statele Unite vor livra o nouă tranşă a ajutorului militar pentru Ucraina, în valoare de 350 de milioane de dolari şi care include în special muniţii pentru lansatoarele de rachete HIMARS, a...
#China, #ajutor, #Rusia, #razboi, #Ucraina, #SUA, #sanctiuni , #SUA