Avertismentul Chinei către SUA și Coreea de Sud. Oficial de la Beijing: ”Să nu se emită ameninţări"

Joi, 27 Aprilie 2023, ora 12:43
4851 citiri
Avertismentul Chinei către SUA și Coreea de Sud. Oficial de la Beijing: ”Să nu se emită ameninţări"
Purtătoarea de cuvânt a MAE din China FOTO / Twitter Clash Report

Beijingul a avertizat joi, 27 aprilie, Seulul şi Washingtonul să nu "provoace o confruntare" cu Phenianul, după ce preşedinţii american şi sud-coreean au avertizat Coreea de Nord că se va confrunta cu "sfârşitul" regimului său, dacă îşi va folosi arsenalul nuclear, relatează AFP.

"Toate părţile ar trebui să se uite la miezul problemei peninsulei (coreene) şi să joace un rol constructiv în promovarea unei rezolvări paşnice a problemei", a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului chinez de Externe, Mao Ning. Ea a făcut apel să nu se "stârnească în mod deliberat tensiuni, să nu se provoace confruntări şi să nu se emită ameninţări".

Apelul Beijingului vine după ce preşedintele Coreei de Sud a fost primit miercuri la Casa Albă, iar Statele Unite s-au angajat să ofere Seulului mai multe informaţii despre planurile nucleare americane, în cazul unui eventual conflict cu Coreea de Nord, pe fondul îngrijorării legate de arsenalul tot mai mare de rachete şi bombe ale Phenianului. Înt-o conferinţă de presă comună cu omologul american, preşedintele Yoon Suk Yeol a declarat că el şi Joe Biden au convenit asupra măsurilor de consolidare a apărării Coreei de Sud ca răspuns la ameninţarea reprezentată de Coreea de Nord. În cadrul acestei înţelegeri, Seulul şi-a reînnoit angajamentul de a nu-şi propune să construiască o bombă nucleară proprie.

"Cele două ţări ale noastre au convenit asupra unor consultări prezidenţiale bilaterale imediate în cazul unui atac nuclear al Coreei de Nord şi au promis să răspundă rapid, copleşitor şi decisiv folosind întreaga forţă a alianţei, inclusiv armele nucleare ale Statelor Unite", a declarat Yoon.

Cu această ocazie, Biden a reiterat oferta Statelor Unite către Coreea de Nord de a purta discuţii cu privire la programele sale nucleare şi de rachete, propunere ignorată de liderul nord-coreean Kim Jong Un până acum.

Programele de înarmare ale Coreei de Nord, care avansează rapid - incluzând rachete balistice ce pot atinge oraşe americane - au ridicat semne de întrebare dacă Washingtonul şi-ar folosi cu adevărat armele nucleare pentru a apăra Coreea de Sud, în cadrul a ceea ce numeşte "disuasiune extinsă", relatează Reuters.

Sondajele de opinie din Coreea de Sud arată că majoritatea populaţiei doreşte ca Seulul să aibă propriile bombe nucleare, un demers căruia Washingtonul i se opune.

Conform unei noi "Declaraţii de la Washington" semnate miercuri, SUA vor oferi Seulului informaţii detaliate despre planurile de urgenţă ale SUA pentru a descuraja şi a răspunde la orice incident nuclear din regiune, precum şi un cuvânt de spus în cadrul Grupului consultativ nuclear SUA-Coreea, au declarat oficialii americani.

Washingtonul va desfăşura, de asemenea, un submarin cu rachete balistice în Coreea de Sud, într-o demonstraţie de forţă, fiind prima deplasare de acest fel în zonă a unui submarin american în ultimele decenii. Însă Biden a precizat că nicio armă nucleară americană nu va fi amplasată pe teritoriul sud-coreean.

Biden şi Yoon au discutat, de asemenea, despre tensiunile dintre China şi Taiwan şi despre activităţile militare chineze observate în sudul Chinei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Avertismentul UE privind o ”înarmare a comerțului” pe fondul tensiunilor dintre SUA și China
Avertismentul UE privind o ”înarmare a comerțului” pe fondul tensiunilor dintre SUA și China
Comisarul pentru Comerţ al UE a avertizat miercuri, 17 aprilie, în privinţa unei ”înarmări a comerţului”, pe fondul tensiunilor dintre SUA şi China care s-au amplificat în ultima...
Șeful CIA avertizează că Ucraina va pierde războiul anul acesta, dacă SUA nu îi vor trimite noi ajutoare militare
Șeful CIA avertizează că Ucraina va pierde războiul anul acesta, dacă SUA nu îi vor trimite noi ajutoare militare
Directorul CIA, William Burns, a avertizat, joi, 18 aprilie, că, fără sprijinul SUA, Ucraina are slabe șanse să supraviețuiască și anul acesta atacului rusesc, potrivit CBS News. Ucraina...
#China, #SUA, #avertisment, #Coreea de Sud, #Coreea de Nord , #China