Concurență pentru Airbus și Boeing. Primul avion de pasageri fabricat în China a efectuat un zbor comercial

Duminica, 28 Mai 2023, ora 16:25
3407 citiri
Concurență pentru Airbus și Boeing. Primul avion de pasageri fabricat în China a efectuat un zbor comercial
Aeronava de pasageri construita în China/ FOTO: airinsight.com

Primul avion de pasageri din China, fabricat intern, și-a încheiat cu succes primul zbor comercial. Televiziunea de stat a arătat aeronava C919 ridicându-se pe cerul Shanghaiului și îndreptându-se duminică, 28 mai, spre capitala Beijing.

A fost construit de Commercial Aviation Corporation din China (Comac) în speranța de a rupe dominația constructorilor europeni și americani Airbus și Boeing.

Dar modelul de 164 de locuri se bazează în continuare pe componente occidentale, inclusiv pe motoare și avionică.

Sectorul chinez al transportului aerian voia de mai multă vreme să rivalizeze cu concurenţii săi occidentali.

Beijingul speră că C919 va putea rivaliza cu aparatele străine cele mai apreciate precum Boeing 737 MAX şi Airbus A320.

"Pe viitor, majoritatea pasagerilor vor putea alege să călătorească la bordul marilor aparate de concepţie naţională", a relatat canalul de televiziune de stat CCTV.

Zboul Shanghai-Beijing, cu peste 130 de pasageri la bord, a durat mai puțin de trei ore.

Cursa MU9191 a companiei China Eastern Airlines a aterizat "fără probleme" pe aeroportul internaţional de la Beijing, cu circa 40 de minute în avans, în jurul orei locale 12:30 (04:30 GMT), potrivit CCTV.

Avionul a decolat de pe aeroportul Hongqiao din Shanghai duminică dimineaţa, potrivit unor imagini ale canalului de televiziune, care a precizat cu la bord se aflau 130 de persoane.

Înainte de a decola, media de stat au arătat zeci de pasageri adunaţi pe aeroportul din Shanghai pentru a admira aparatul. Aceştia au urcat apoi la bordul avionului care, după ce a circulat pe pistă, şi-a luat zborul.

Toţi pasagerii au primit cartele de îmbarcare roşii şi s-au putut bucura la bord de un fastuos "dineu tematic" pentru a celebra evenimentul, potrivit CCTV.

China, care caută să devină autonomă în sectorul tehnologiilor, a investit mult în producţia acestui prim avion de linie de concepţie chineză.

C919 va face începând de luni pentru zborurile regulate pe care le efectuează China Eastern Airlines pentru a lega Shanghai de Chengdu (sud).

China Eastern Airline, susținută de stat, a comandat cinci dintre avioane. Comac - care intenționează să producă 150 de avioane anual - spune că a primit deja peste 1.200 de comenzi pentru C919.

Unii experți spun însă că majoritatea acestor comenzi sunt considerate a fi scrisori de intenție de la clienții autohtoni.

Președintele Xi Jinping, care a stat în cabina unui model C919 în urmă cu câțiva ani, a descris proiectul drept una dintre cele mai inovatoare realizări ale Chinei.

C919 a făcut primul său zbor de testare în 2017.

Fenomenul neobișnuit într-o țară din Est: Pământul înghite jumătate din orașe dintr-un motiv banal VIDEO
Fenomenul neobișnuit într-o țară din Est: Pământul înghite jumătate din orașe dintr-un motiv banal VIDEO
O echipă de oameni de știință care a făcut un amplu studiu publicat în revista Science din 18 aprilie 2024, a descoperit un fenomen alarmant neobișnuit care se produce într-un stat foarte...
Stația spațială a Chinei este gata să primească un nou echipaj. „Toate pregătirile sunt în grafic” FOTO/VIDEO
Stația spațială a Chinei este gata să primească un nou echipaj. „Toate pregătirile sunt în grafic” FOTO/VIDEO
Agenţia spaţială chineză a anunțat că va trimite joi seară, 25 aprilie, un nou echipaj pe staţia spaţială Tiangong, aceasta fiind cea mai nouă misiune din cadrul unui program care...
#China, #avion de pasageri, #zbor, #Shanghai, #Beijing, #concurenta, #Airbus, #Boeing , #China