Xi Jinping, la concurență cu Elon Musk. Planul Chinei pentru cipuri cerebrale care să rivalizeze cu „Telepathy” de la Neuralink

Duminica, 04 Februarie 2024, ora 00:05
3132 citiri
Xi Jinping, la concurență cu Elon Musk. Planul Chinei pentru cipuri cerebrale care să rivalizeze cu „Telepathy” de la Neuralink
Cipul Telepathy de la Neuralink poate să furnizeze date direct în creierul uman. FOTO: X

Cercetătorii din China au dezvoltat deja un dispozitiv care se conectează la creierul uman prin intermediul urechii interne.

China a intrat în cursa pentru implantarea de cipuri cerebrale în craniile oamenilor, în încercarea de a se opune companiei Neuralink a lui Elon Musk.

Țara a dezvăluit un calendar înfricoșător pentru a dezvolta ceea ce numește o "interfață creier-computer" - și își propune să lanseze produse încă din 2025, scrie The Sun.

Planul de șoc al Chinei în domeniul cipurilor cerebrale vine în momentul în care Musk a anunțat că primul cip cerebral Neuralink a fost implantat cu succes într-un craniu uman.

Miliardarul a spus că rezultatele preliminare sunt promițătoare.

Și acum anunțul Chinei ar putea declanșa cea mai mare rivalitate tehnologică globală a acestui deceniu.

China a numit „interfața creier-calculator” drept unul dintre „produsele sale iconice inovatoare”, potrivit comunicatului de presă de luni, 29 ianuarie, al Ministerului Industriei și Tehnologiei Informației de luni.

Ministerul a precizat că în anii următori țara își propune să dezvolte o gamă de "produse cu interfață cerebrală" - la fel ca Telepathy de la Neuralink.

"[China] își propune să facă progrese în tehnologii cheie și dispozitive de bază, cum ar fi fuziunea creier-computer, cipuri asemănătoare creierului și modele neuronale de calcul al creierului", a adăugat ministerul chinez.

Anul trecut, guvernul chinez a deschis un laborator de 60 de persoane axat în întregime pe interfețele creier-calculator, relatează Gizmodo.

Se pare că laboratorul se concentrează pe transformarea cercetărilor extinse în domeniul cipurilor cerebrale în aplicații practice - pentru a rivaliza cu Neuralink a lui Musk, potrivit South China Morning Post.

„Este chiar posibil ca „umanitatea” să evolueze într-o comunitate de zombi”

Cercetătorii din China ar fi dezvoltat un dispozitiv informatic care se conectează la creier prin intermediul urechii interne.

În timp ce acest dispozitiv funcționează fără un implant de cip - precum Telepathy de la Neuralink - poate totuși să furnizeze date direct în creierul uman.

China spune că speră să folosească o astfel de tehnologie cerebrală avansată la mașinile fără șofer, realitatea virtuală și reabilitarea medicală - o viziune cumulativă care a fost prezentată pentru prima dată de Musk în 2017.

Cu toate acestea, experții susțin că China ar putea profita de astfel de implanturi tehnologice și le-ar putea transforma în arme pentru a spiona împotriva propriului popor.

Între timp, unii critici ai tehnologiei susțin că astfel de produse vor fi comercializate în mod fals ca un remediu pentru toate dificultățile - și că interferarea biologiei umane cu astfel de implanturi tehnologice ar putea transforma oamenii în zombi.

Dr. Mikhail Lebedev, neurolog senior la Universitatea Duke din Durham, a declarat: „Este chiar posibil ca „umanitatea” să evolueze într-o comunitate de zombi”.

Cum funcționează mai exact această tehnologie?

După ce a primit aprobarea pentru a începe experimentele pe oameni, compania Neuralink a lui Elon Musk a implantat acum primul său dispozitiv, numit „Telepathy”, în creierul unui om. Cu ajutorul cipului, oamenii vor putea controla telefonul sau calculatorul doar prin puterea gândului.

Propunerea Neuralink vine la pachet și cu robotul R1, proiectat pentru a instala aceste fire fără să perturbe celulele sanguine din creier. Unitatea Telepathy este cam de mărimea unei monede, însă, mult mai groasă și intră printr-o gaură făcută în craniul pacientului. Este echipată cu un procesor care permite comunicarea cu creierul și lumea exterioară. Comunică și se încarcă wireless.

Musk susține că întreaga procedură de implantare a cipului durează doar 30 de minute, iar singura urmă care rămâne vizibilă este cicatricea de la incizie. Pacienții nu trebuie să facă anestezie generală și se pot întoarce acasă în ziua operației. „Este ca și când înlocuiești o bucată din craniu cu un ceas inteligent (smartwatch)”, a spus Musk, potrivit Daily Mail.

Testele pe oameni efectuate de Neuralink ar trebui să dureze în jur de șase ani. Elon Musk speră ca tehnologia să le permită persoanelor cu dizabilități, așa cum a fost Stephen Hawking, să „comunice mai repede decât un comisar de licitație”. Când au apărut primele planuri de dezvoltare a tehnologiei, Neuralink le-a prezentat ca pe un mod de a le permite persoanelor cu dizabilități să controleze aparate electronice cu mintea.

Musk, dispus să implanteze cipul la unul dintre copiii lui

Însă, în cadrul demonstrației din 2020, Musk a vorbit despre „telepatia conceptuală”, care ar permite ca doi indivizi să comunice prin gânduri cu ajutorul tehnologiei. „În viitor, vei putea să îți salvezi și să revezi amintiri”, a spus Musk. „Ai putea chiar să le descarci într-un corp nou sau într-un corp de robot.” Într-o conversație pe X (fostul Twitter) cu cercetătorul Austin Howard, Musk a spus că dispozitivul îți va permite să asculți muzică direct în creier. Mai mult, tehnologia i-ar putea ajuta chiar și pe cei care au dezvoltat dependențe – implantul ar putea să modifice partea din creier asociată cu aceste afecțiuni.

Totuși, testele pe animale desfășurate de Neuralink au atras și multe critici. Cu toate că Musk a prezentat cu succes mai multe animale – porci și maimuțe – care aveau implantate cipuri în creier, în februarie 2022, Neuralink a confirmat faptul că mai multe maimuțe au murit în timpul testelor.

Neuralink a fost dată în judecată pentru că ar fi abuzat animale care „au suferit infecții de la electrozii implantați în creier” și din cauza unei „substanțe fără aprobare” numită BioGlue care a „omorât maimuțele distrugându-le părți din creier”. Totuși, tehnologia a cunoscut în timp progrese remarcabile: în 2022, unui pacient cu boala Parkinson i-au fost inversate simptomele cu ajutorul unui dispozitiv minuscul de stimulare a creierului care a fost montat în Bristol, iar un pacient cu paralizie a devenit prima persoană cu un implant permanent în creier care i-ar putea permite să comunice telepatic.

Musk spune că tehnologia a ajuns la un punct în care implantarea unui cip nu mai este periculoasă, și chiar ar fi dispus chiar să facă acest lucru cu unul dintre copiii lui.

Taifunul Bebinca a lovit China, fiind cel mai puternic din ultimii 75 de ani. Vântul a ajuns la viteze de 151 km/h VIDEO
Taifunul Bebinca a lovit China, fiind cel mai puternic din ultimii 75 de ani. Vântul a ajuns la viteze de 151 km/h VIDEO
Zeci de milioane de locuitori din Shanghai şi de pe coasta estică a Chinei s-au refugiat luni în locuinţele lor, în timp ce taifunul Bebinca, cel mai puternic taifun care a lovit această...
Dispariția misterioasă a bancherului din China. Cum a apărut o factură de 11 milioane de dolari
Dispariția misterioasă a bancherului din China. Cum a apărut o factură de 11 milioane de dolari
China Renaissance, banca de investiții fondată de bancherul vedetă Bao Fan, a primit recent o factură uriașă de 78 de milioane de yuani (11 milioane de dolari) de la autoritățile chineze,...
#China, #cipuri cerebrale, #Elon Musk, #telepathy, #neuralink , #China
  1. Ministra Educației, în vizită la o școală neafectată de inundații. Primar: „Școala nu a fost afectată. Poate vreți să mergeți la o familie, două...” VIDEO
  2. Cod roșu de inundații și risc major de viituri în zonele deja afectate de urgia apelor
  3. Nicolae Ciucă, promisiuni după vizitele în localităţile inundate: „Nu îi vom lăsa singuri” FOTO/VIDEO
  4. Reacția Ucrainei după a doua tentativă de asasinat asupra lui Trump: Suspectul "nu a făcut niciodată parte din Legiunea Internațională"
  5. Ghid pentru victimele infracțiunilor de violenţă şi hărţuire sexuală. „Vă arată unde, cum, când şi cui vă puteţi adresa” FOTO/VIDEO
  6. Calea ferată din România care a fost complet distrusă de inundații. Reacții acide pe rețelele sociale: ”În China, a doua zi era funcțională” FOTO
  7. Pensionarii cu dizabilități protestează în Piața Victoriei după ce le-au scăzut pensiile la recalculare. ”Li se amputează un drept”
  8. Ciolacu, despre situaţia românilor afectaţi de inundaţii: „Este posibil să facem astăzi şedinţă de Guvern pentru a veni cu anumite ajutoare” VIDEO
  9. Lista școlilor închise din cauza inundațiilor. Ministra Educaţiei merge în vizită la Galați
  10. Comisarul european Thierry Breton demisionează. Franța ar fi fost rugată să retragă propunerea lui pentru a numi o femeie