China: Unitățile ATI sunt pline, crematoriile aglomerate. Zonele în care noul val COVID face ravagii

Luni, 26 Decembrie 2022, ora 23:31
4513 citiri
China: Unitățile ATI sunt pline, crematoriile aglomerate. Zonele în care noul val COVID face ravagii
Spitalele nu mai fac față numărului bolnavilor grav de Covid-19/ FOTO: NDTV

În timp ce China se confruntă cu primul val național de COVID-19, secțiile de urgență din orașele mici și din cele de la sud-vest de Beijing sunt copleșite.

Camerele de urgență îndepărtează ambulanțele, rudele bolnavilor caută paturi libere, iar pacienții sunt prăbușiți pe bănci pe coridoarele spitalelor și întinși pe podea din lipsă de paturi.

Unele ambulanțe se îndreaptă direct către casele de pompe funebre. La crematoriul Zhuozhou, cuptoarele ard non-stop, în timp ce lucrătorii se luptă să facă față creșterii numărului de decese din ultima săptămână, potrivit unui angajat. Un lucrător a estimat că arde între 20 și 30 de cadavre pe zi, de trei până la patru ori mai mult decât înainte ca măsurile COVID-19 să fie slăbite.

Lipsa capacității de terapie intensivă este o problemă la nivel național. Experții spun că resursele medicale din satele și orașele din China, care găzduiesc aproximativ 500 de milioane din cei 1,4 miliarde de locuitori din China, sunt cu mult în urma celor din orașele mari precum Beijing și Shanghai. unu nici n singur pat de terapie intensivă.

Ca urmare, pacienții în stare critică sunt nevoiți să meargă în orașe mai mari pentru tratament.

Autorităţile din oraşul chinez Shanghai, metropolă cu 25 de milioane de locuitori, au cerut populaţiei să stea în case. Apelul a fost lansat pe fondul creşterii numărului de infectări cu SARS-COV-2.

Situaţia este mai gravă decât cea prezentată de autorităţile centrale, comentează agenţiile de presă.

Un post de televiziune american, care citează date confidenţiale ale guvernului de la Beijing, a anunţat că în primele 20 de zile ale lunii decembrie au fost 250 de milioane de chinezi infectaţi, aproape 20 la sută din populaţia ţării.

De asemenea, o agenţie de presă susţine, tot pe baza unor date confidenţiale guvernamentale, că, într-o singură zi a săptămânii trecute au fost 37de milioane de persoane infectate.

Experții au prognozat între un milion și 2 milioane de decese în China până la sfârșitul anului viitor, iar un oficial de top al Organizației Mondiale a Sănătății a avertizat că modul de numărare al Beijingului ar „subestima numărul real de decese”.

Zhejiang, o mare provincie industrializată din China, situată în apropiere de Shanghai, se confruntă cu aproximativ 1 milion de cazuri noi de COVID-19 în fiecare zi, iar reprezentanţii săi se aşteaptă ca numărul infectărilor să se dubleze în următoarele zile, a anunţat duminică Guvernul provincial, relatează Reuters.

În pofida unei creşteri record a numărului de cazuri de COVID-19 la nivel naţional, China nu a raportat niciun deces asociat acestei boli în partea sa continentală în ultimele cinci zile, a anunţat Centrul chinezesc pentru prevenirea şi controlul bolilor (CDC), duminică.

Cetăţenii chinezi şi experţii în sănătate au cerut date medicale mai exacte, în condiţiile în care numărul infectărilor a crescut considerabil după ce autorităţile centrale de la Beijing au operat modificări la nivelul politicii de "zero COVID", o strategie naţională care plasase sute de milioane de rezidenţi în lockdownuri necruţătoare şi care a afectat serios cea de-a doua economie a lumii.

Datele medicale la nivel naţional au devenit incomplete în China, după ce Comisia Naţională pentru Sănătate a încetat să mai raporteze infectările asimptomatice, făcând astfel mult mai dificilă monitorizarea cazurilor. Duminică, aceeaşi comisie a anunţat că nu va mai comunica datele zilnice privind numărul infectărilor şi numărul deceselor, care vor fi publicate de CDC.

Zhejiang este una dintre regiunile chineze care anunţă estimări despre creşterile recente ale numărului de infectări, inclusiv cazurile asimptomatice.

"Estimăm că vârful infectărilor va sosi mai devreme în Zhejiang şi va intra într-o perioadă cu un nivel ridicat de cazuri în jurul Anului Nou, când infectările noi zilnice se vor situa între 1 milion şi 2 milioane", a anunţat Guvernul din Zhejiang.

Autorităţile din Zhejiang, o provincie cu o populaţie de 65,4 milioane de locuitori, au declarat că dintre cei 13.583 de pacienţi trataţi în spitalele locale, un singur pacient are simptome severe cauzate de COVID-19, iar 242 dintre infectările care au produs stări severe sau critice au fost cauzate de boli preexistente.

China şi-a restrâns definiţia privind raportarea deceselor asociate COVID-19, numărându-le doar pe cele cauzate de pneumonia provocată de COVID-19 sau de insuficienţe respiratorii, spre uimirea experţilor internaţionali din domeniul sănătăţii.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) nu a mai primit date noi de la China despre numărul noilor spitalizări după ce Beijingul a relaxat restricţiile antiepidemice. OMS este de părere că această pauză de transmitere a datelor ar putea fi cauzată de faptul că autorităţile sanitare întâmpină dificultăţi în calcularea numărului de cazuri în ţara cu cea mai mare populaţie din lume.

"Cele mai periculoase săptămâni"

"China intră în cele mai periculoase săptămâni ale pandemiei. Autorităţile aproape că nu fac niciun efort acum pentru a încetini răspândirea infectărilor, iar odată cu migraţia care va începe înaintea Anului Nou Chinezesc, orice parte a ţării care nu se află deja într-un val major de COVID-19 va trece în curând prin aşa ceva", precizează cabinetul de analiză Capital Economics.

Oraşele Qingdao şi Dongguan au estimat fiecare zeci de mii de infectări zilnice în perioada recentă, mult peste bilanţul zilnic naţional fără cazuri asimptomatice.

Sistemul de sănătate al ţării este supus unei mari presiuni, angajaţii din sănătate fiind rugaţi să lucreze chiar dacă sunt bolnavi, iar personalul medical ieşit la pensie din comunităţile rurale a fost reangajat pentru a ajuta la eforturile medicale actuale, potrivit presei de stat chineze.

Urgenţa se va intensifica odată cu apropierea Anului Nou Lunar în ianuarie, când un număr uriaş de chinezi se vor întoarce la casele lor.

Vizitele din clinicile de boli virale din Zhejiang au ajuns la 408.400 pe zi - de 14 ori mai mult decât nivelurile din zilele obişnuite - în ultima săptămână, a anunţat un oficial din această provincie într-o conferinţă de presă.

Cererile zilnice de consultaţii în centrele de urgenţă din capitala provincială Hangzhou au crescut de peste trei ori, în medie, faţă de nivelul de anul trecut, a raportat televiziunea de stat chineză duminică, citând un oficial din domeniul sănătăţii din Hangzhou.

Oraşul Suzhou din estul provinciei a raportat sâmbătă seară că liniile sale de urgenţe medicale au primit joi numărul record de 7.233 de apeluri.

Comisia Naţională pentru Sănătate din China, care funcţionează ca un minister de resort, nu va mai publica datele zilnice despre numărul cazurilor de COVID-19 şi cel al deceselor asociate acestei boli, aşa cum proceda de la începutul anului 2020, potrivit unui anunţ oficial făcut duminică, informează AFP.

Comisia nu a oferit nicio explicaţie pentru această decizie. Însă statisticile sale nu mai reflectau valul inedit de infectări cu care se confruntă China după renunţarea pe 7 decembrie a strictelor măsuri sanitare din cadrul politicii sale de "zero COVID".

Până duminică, teste PCR aproape obligatorii permiteau monitorizarea cu fiabilitate a tendinţei epidemiologice. Însă persoanele infectate realizează acum teste la ele acasă şi foarte rar comunică rezultatele autorităţilor sanitare, un detaliu care împiedică obţinerea unor statistici fiabile.

"Începând de astăzi, nu vom mai publica informaţiile zilnice despre epidemie", a anunţat Comisia Naţională pentru Sănătate.

"Centrul chinez pentru controlul şi prevenirea bolilor (CDC) va publica informaţiile despre pandemie în scopuri de referinţă şi de cercetări medicale", a adăugat instituţia, fără să precizeze nici tipul, nici frecvenţa datelor ce vor fi publicate de CDC.

Chinezii, care constatau deja un decalaj enorm între infectările în număr mare ale rudelor lor şi statisticile oficiale, au primit anunţul cu multe ironii.

"În sfârşit s-au trezit şi au înţeles că nu mai pot să îi păcălească pe oameni" prin cifre subevaluate, a scris un utilizator al reţelei de socializare Weibo.

"Acesta era cel mai bun şi cel mai mare birou de fabricare a statisticilor false din ţară", a scris un alt utilizator chinez.

"Există angajaţi de la crematorii pe aici? Sunteţi copleşiţi? Puteţi să vorbiţi despre asta?", a întrebat un al treilea utilizator.

Numeroase crematorii contactate de AFP au raportat recent un aflux neobişnuit de mare de cadavre. Situaţia a fost însă în mare parte ignorată de mass-media chineze.

Companiile mass-media din China au evocat totuşi, într-o oarecare măsură, spitale aflate sub presiune din cauza sosirilor numeroase de bolnavi şi a penuriei de medicamente împotriva febrei.

O altă sursă de controversă care decredibilizează statisticile oficiale chineze: în virtutea unei noi metodologii, doar persoanele decedate direct din cauza unei insuficienţe respiratorii asociate coronavirusului sunt de acum contabilizate ca fiind decedate de COVID-19.

China a anunţat doar şase decese de COVID-19 după ridicarea restricţiilor sanitare. Or, numeroşi vârstnici nu au finalizată încă schema de vaccinare completă şi alcătuiesc prima categorie de risc în faţa virusului.

O jumătate de milion de persoane sunt infectate zilnic în Qingdao, un oraş din estul ţării cu 10 milioane de locuitori, a estimat în această săptămână un oficial municipal, citat de presa oficială.

Contraspionajul german lansează „vânătoarea“ de spioni chinezi și ruși
Contraspionajul german lansează „vânătoarea“ de spioni chinezi și ruși
Recentele arestări ale spionilor chinezi și ruși reprezintă doar vârful aisbergului, deoarece se crede că alte sute de agenți "mișună" în Germania. După o serie de arestări de profil...
Cum arată „Ordinea mondială alternativă” imaginată la Beijing
Cum arată „Ordinea mondială alternativă” imaginată la Beijing
În prezent, ambiția președintelui chinez Xi Jinping de a reface lumea este de netăgăduit. El dorește să dizolve rețeaua de alianțe a Washingtonului și să epureze ceea ce el respinge ca...
#China, #coronavirus, #relaxare, #carantina, #infectari, #spitale, #decese, #crematorii , #China