Țara din Asia ale cărei exporturi au crescut surprinzător în iulie, peste așteptările analiștilor

Luni, 08 August 2022, ora 08:32
2110 citiri
Țara din Asia ale cărei exporturi au crescut surprinzător în iulie, peste așteptările analiștilor
Port plin de containere cu marfă FOTO / pexels.com

Creşterea exporturilor Chinei s-a accelerat în mod neaşteptat în iulie, oferind un impuls încurajator economiei, care încearcă să-şi revină după scăderea indusă de epidemia de Covid-19, dar slăbirea cererii globale ar putea începe să afecteze livrările în lunile următoare, transmite Reuters.

Exporturile au crescut în iulie cu 18% faţă de anul precedent, cel mai rapid ritm din acest an, au arătat duminică datele oficiale vamale, în comparaţie cu o creştere de 17,9% în iunie, fiind peste aşteptările analiştilor, privind o creştere de 15,0%.

Exporturile au fost unul dintre puţinii factori pozitivi pentru economia chineză în 2022, deoarece restricţiile larg răspândite au lovit puternic afacerile şi consumatorii, în timp ce piaţa imobiliară, odinioară puternică, trece de la o criză la alta.

”Creşterea exporturilor Chinei a surprins din nou în sens pozitiv. (Aceasta) continuă să ajute economia Chinei într-un an dificil, deoarece cererea internă rămâne lentă”, a declarat Zhiwei Zhang, economist şef la Pinpoint Asset Management.

Cu toate acestea, mulţi analişti se aşteaptă ca exporturile să se tempereze, deoarece economia globală pare din ce în ce mai probabil să se îndrepte către o încetinire gravă, împovărată de creşterea preţurilor şi a ratelor dobânzilor.

Volumul de containere din comerţul exterior a crescut în iulie cu 14,5%, în opt porturi majore din China, după un avans de 8,4% din iunie, potrivit datelor publicate de asociaţia portuară naţională.

Volumul de containere în portul Shanghai, afectat mult timp de Covid-19, a atins un nivel record luna trecută.

Exporturile din iulie ar putea să fi fost susţinute de cererea din Asia de Sud-Est, pe măsură ce cererea a crescut, iar fabricile de acolo au crescut producţia, a declarat Bruce Pang, economist şef şi şef de cercetare la Jones Lang Lasalle Inc, într-o notă de cercetare.

Mai mult, pe fondul ratei reale negative a dobânzilor şi a inflaţiei în creştere, unii clienţi europeni şi americani ar putea avea comenzi anticipate, pentru a se asigura că au bunuri la îndemână cu costuri mai mici, a adăugat el.

Cu toate acestea, în timp ce creşterea exporturilor a rămas ridicată, susţinută în principal de factorii de preţ, volumul mărfurilor exportate a scăzut în iulie, a declarat Chang Ran, analist senior la Institutul de Cercetare pentru Investiţii Zhixin.

La sfârşitul lunii iulie, Fondul Monetar Internaţional şi-a redus drastic previziunile referitoare la creşterea economiei chineze în 2022, la 3,3% de la 4,4% în aprilie, invocând restricţiile legate de Covid-19 şi agravarea crizei din sectorul imobiliar al ţării.

Citește și:
China a vrut să afle rețeta vaccinului anti-COVID produs de Moderna. Refuzul companiei americane a blocat achiziția
China a vrut să afle rețeta vaccinului anti-COVID produs de Moderna. Refuzul companiei americane a blocat achiziția
Moderna a refuzat să pună la dispoziţia Chinei proprietatea intelectuală aflată la baza vaccinului pentru Covid-19, blocând negocierile pentru comercializarea acestuia, potrivit unor persoane...
Recorduri uluitoare pentru naționala feminină de baschet a SUA. Americancele sunt din nou campioane mondiale
Recorduri uluitoare pentru naționala feminină de baschet a SUA. Americancele sunt din nou campioane mondiale
Echipa feminină de baschet a SUA a învins China, scor 83-61, sâmbătă, în faţa a 15.895 de spectatori, la Sydney, reuşind să câştige al 11-lea titlu de campioană mondială, al patrulea...