China critică gestul unui fost general NATO, ajuns președinte al unui stat din Uniunea Europeană

Marti, 31 Ianuarie 2023, ora 11:18
2546 citiri
China critică gestul unui fost general NATO, ajuns președinte al unui stat din Uniunea Europeană
Președintele Cehiei FOTO / Twitter Petr Pavel

Ministerul de Externe din China a condamnat marţi faptul că noul preşedinte ales ceh Petr Pavel a discutat la telefon cu preşedinta Taiwanului Tsai Ing-Wen, acuzându-l pe Pavel că nu-şi respectă cuvântul dat şi că-i lipseşte credibilitatea, relatează Reuters.

Tsai Ing-Wen a avut o convorbire telefonică cu Pavel luni, o reuşită diplomatică pentru insula revendicată de China, care nu are relaţii oficiale cu Praga.

Purtătoarea de cuvânt a MAE chinez, Mao Ning, a declarat în cadrul conferinţei de presă cotidiene că Beijingul şi-a exprimat puternica nemulţumire faţă de această convorbire telefonică şi a transmis acest lucru părţii cehe.

Mao Ning a pus sub semnul întrebării şi credibilitatea lui Pavel pentru ceea ce ea a descris drept o schimbare a poziţiei sale că pretenţiile Beijingului asupra insulei care se autoguvernează ar trebui respectate.

Petr Pavel s-a angajat luni să întărească legăturile ţării sale cu Taiwanul, după o discuţie la telefon cu preşedinta şi cu ministrul Afacerilor Externe din insulă.

Preşedinta Tsai Ing-wen l-a felicitat pe Petr Pavel pentru victoria sa în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale de sâmbătă în faţa miliardarului populist Andrej Babis.

"I-am mulţumit pentru felicitări şi am asigurat-o că Taiwanul şi Republica Cehă împart (aceleaşi) valori de libertate, democraţie şi drepturile omului", a scris preşedintele ceh pe Twitter.

"Am convenit să ne consolidăm parteneriatul", a adăugat fostul general, care a prezidat Comitetul Militar al NATO din 2015 până în 2018.

"Mi-am exprimat de asemenea speranţa de a avea ocazia să mă întâlnesc cu preşedinta Tsai în persoană, în viitor", a adăugat el.

Conform preşedinţiei taiwaneze, apelul a durat aproape 15 minute, iar la discuţie s-a alăturat şi ministrul taiwanez al Afacerilor Externe, Joseph Wu.

"Şefa statului (...) a recunoscut că preşedintele ales Pavel continuă spiritul fostului preşedinte ceh (Vaclav) Havel, care respecta democraţia, libertatea şi drepturile omului, fundamentele republicii, şi împărtăşeşte aceleaşi idei ca Taiwanul", a precizat biroul preşedintei Tsai Ing-wen într-un comunicat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

China folosește inteligența artificială pentru a influența alegerile din SUA
China folosește inteligența artificială pentru a influența alegerile din SUA
Potrivit unui raport recent publicat de Microsoft Threat Analysis Center (MTAC), atât China cât și Coreea de Nord intensifică eforturile de a influența procesul electoral din Statele Unite ale...
Cancelarul german s-a întâlnit cu președintele Xi Jinping. Scholz a fost însoțit în vizita sa în China de doi mari lideri pe piața auto din lume
Cancelarul german s-a întâlnit cu președintele Xi Jinping. Scholz a fost însoțit în vizita sa în China de doi mari lideri pe piața auto din lume
Cancelarul german Olaf Scholz şi-a exprimat marţi, 16 aprilie, intenţia de a discuta despre o "pace justă" în Ucraina cu preşedintele chinez Xi Jinping, în timpul întrevederii lor la...
#China, #gest, #critica, #fost general, #fost general nato, #Cehia, #presedinte Cehia, #presedinte , #China