China critică gestul unui fost general NATO, ajuns președinte al unui stat din Uniunea Europeană

Marti, 31 Ianuarie 2023, ora 11:18
2428 citiri
China critică gestul unui fost general NATO, ajuns președinte al unui stat din Uniunea Europeană
Președintele Cehiei FOTO / Twitter Petr Pavel

Ministerul de Externe din China a condamnat marţi faptul că noul preşedinte ales ceh Petr Pavel a discutat la telefon cu preşedinta Taiwanului Tsai Ing-Wen, acuzându-l pe Pavel că nu-şi respectă cuvântul dat şi că-i lipseşte credibilitatea, relatează Reuters.

Tsai Ing-Wen a avut o convorbire telefonică cu Pavel luni, o reuşită diplomatică pentru insula revendicată de China, care nu are relaţii oficiale cu Praga.

Purtătoarea de cuvânt a MAE chinez, Mao Ning, a declarat în cadrul conferinţei de presă cotidiene că Beijingul şi-a exprimat puternica nemulţumire faţă de această convorbire telefonică şi a transmis acest lucru părţii cehe.

Mao Ning a pus sub semnul întrebării şi credibilitatea lui Pavel pentru ceea ce ea a descris drept o schimbare a poziţiei sale că pretenţiile Beijingului asupra insulei care se autoguvernează ar trebui respectate.

Petr Pavel s-a angajat luni să întărească legăturile ţării sale cu Taiwanul, după o discuţie la telefon cu preşedinta şi cu ministrul Afacerilor Externe din insulă.

Preşedinta Tsai Ing-wen l-a felicitat pe Petr Pavel pentru victoria sa în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale de sâmbătă în faţa miliardarului populist Andrej Babis.

"I-am mulţumit pentru felicitări şi am asigurat-o că Taiwanul şi Republica Cehă împart (aceleaşi) valori de libertate, democraţie şi drepturile omului", a scris preşedintele ceh pe Twitter.

"Am convenit să ne consolidăm parteneriatul", a adăugat fostul general, care a prezidat Comitetul Militar al NATO din 2015 până în 2018.

"Mi-am exprimat de asemenea speranţa de a avea ocazia să mă întâlnesc cu preşedinta Tsai în persoană, în viitor", a adăugat el.

Conform preşedinţiei taiwaneze, apelul a durat aproape 15 minute, iar la discuţie s-a alăturat şi ministrul taiwanez al Afacerilor Externe, Joseph Wu.

"Şefa statului (...) a recunoscut că preşedintele ales Pavel continuă spiritul fostului preşedinte ceh (Vaclav) Havel, care respecta democraţia, libertatea şi drepturile omului, fundamentele republicii, şi împărtăşeşte aceleaşi idei ca Taiwanul", a precizat biroul preşedintei Tsai Ing-wen într-un comunicat.

Citește și:
Anunțul făcut de SUA pentru Ucraina în ziua când Xi Jinping s-a întâlnit cu Putin la Moscova
Anunțul făcut de SUA pentru Ucraina în ziua când Xi Jinping s-a întâlnit cu Putin la Moscova
Statele Unite vor livra o nouă tranşă a ajutorului militar pentru Ucraina, în valoare de 350 de milioane de dolari şi care include în special muniţii pentru lansatoarele de rachete HIMARS, a...
Pe urmele generalului Stănculescu și ale Prințului Sturza. Ana Marian Prodan, desemnată președinte de Federație
Pe urmele generalului Stănculescu și ale Prințului Sturza. Ana Marian Prodan, desemnată președinte de Federație
Ana Maria Prodan are o nouă funcție în sportul românesc, ea fiind desemnată președinte de onoare la Federația Română de Snooker. Ea a ajuns în această funcție la propunerea...
#China, #gest, #critica, #fost general, #fost general nato, #Cehia, #presedinte Cehia, #presedinte , #China