Economia chineză, o bombă cu ceas. Liderii comuniști rămân fără idei pentru a putea opri declinul

Marti, 23 August 2022, ora 04:48
7667 citiri
Economia chineză, o bombă cu ceas. Liderii comuniști rămân fără idei pentru a putea opri declinul
Industria chinei suferă din cauza politicii zero covid și penuriei de electricitate/ FOTO: CNN

Economia mondială încetinește, iar cele mai recente date publicate despre scăderea ritmului de dezvoltare a economiei chineze vor avea un impact în întreaga lume, cu atât mai mult cu cât măsurile luate de Beijing sugerează că liderii săi rămân fără idei pentru a putea opri declinul, avertizează Wall Street Journal.

Dacă se agravează criza din China, o recesiune la nivel global va fi mult mai greu de evitat, consideră și Bloomberg, în timp ce Nikkei Asia constată că inflația conduce economia globală spre prima contracție de la începutul pandemiei de Covid.

O ”bombă cu ceas” pentru economia chineză o reprezintă sectorul imobiliar, consideră South China Morning Post, vorbind despre 50 de milioane de apartamente rămase neocupate, care au devenit o povară pentru proprietarii îngrijorați. Visul chinezilor de a avea o locuință proprietate personală se clatină și odată cu el și economia” titrează și The Detroit News. Peste 80% din vânzările de locuințe s-au bazat pe începerea plăților încă din faza de proiect, furnizând astfel o finanțare facilă companiilor de construcții, însă în condițiile în care datoriile s-au acumulat, numeroase proiecte au rămas neterminate, provocând o mișcare de boicotare a plății ipotecilor de către cumpărători.

Astfel de boicoturi, care s-au extins la peste 300 de proiecte în peste 100 de orașe, sunt rezultatul unei crize în creștere care lovește deopotrivă în inima stabilității economice și politice din China, explică ziarul american. Pe de altă parte, China începe raționalizarea energiei în fabrici, după ce valurile de căldură extremă au secat râurile și lacurile de acumulare care alimentau hidrocentralele pe care se bazează zonele industriale din sud-vestul țării, transmite South China Morning Post, adăugând că autoritățile speră la ”un impact economic limitat”.

Politica „zero covid“

A doua cea mai mare economie a lumii a fost puternic afectată de pandemie, însă cel mai recent de politica „zero Covid”, care presupune izolarea forțată a unor zone mari, cu zeci sau sute de mii de oameni, fie și în baza unui caz suspect.

Astfel de carantine prelungite duc la închiderea fabricilor, lucru lesne de înțeles că productivitatea este astfel afectată.

Regimul de la Beijing este însă prudent să renunțe la această politică, din cauza reticenței mari în rândul persoanelor în vârstă să se vaccineze și a faptului că țara nu folosește un vaccin pe bază de mRNA, care ajută mult mai bine la o imunizare în masă.

Rata de vaccinare la persoanele peste 80 de ani este de doar 61%, cu mult sub media națională de 90%, potrivit raportării din iulie a Comisiei Naționale de Sănătate din China.

„China nu a trăit efectiv cu Covid ca restul lumii. Nu există nicio imunitate acumulată - deoarece au refuzat să importe vaccinurile cu ARN mesager - nu au un sistem de sănătate foarte avansat și există multă ezitare în privința vaccinurilor”, a declarat Jacob Gunter, analist principal la Mercator Institute for China Studies (MERICS), cu sediul la Berlin.

Iar regimul lui Xi Jinping este reticent în renunțarea politicii „zero Covid”. „Ar fi un haos economic dacă virusul ar trece brusc prin țară”, a adăugat Gunter.

Așa se face că, în timp ce în restul lumii cresc ratele dobânzilor de referință, în China acestea scad. O explicație este aceea că populația chineză se teme să cheltuiască de teama de a nu ajunge în carantină fără venituri.

Însă problema cea mai mare a guvernului chinez vine din piața imobiliară, pe baza căreia a fost pusă creșterea economică rapidă.

Motorul economic al Chinei este puternic afectat începând de anul trecut, ca urmare a noilor măsuri control a datoriilor dezvoltatorilor imobiliari. Unul dintre cei mai mari constructori din țară, China Evergrande, a ajuns în pragul falimentului.

De asemenea, cumpărătorii chinezi de locuințe au încetat să mai plătească ipotecile pentru apartamentele neterminate.

„Economia a demonstrat că își poate reveni rapid după blocaje, dar daunele provocate de scăderea prețurilor activelor într-un sector care valorează 30% din PIB sunt mult mai periculoase”, a spus Craig Botham, expert la firma de cercetare Pantheon Macroeconomics.

La fel ca în criza din 2008, stimulentele financiare în valoare de aproape 600 de miliarde de dolari au ajutat la scurtarea crizei, iar ele au fost folosit și acum, însă mai temperat pentru a nu arunca inflația în aer.

Un nou stimul ar putea veni după Congresul Național al Partidului Comunist Chinez care va avea loc în noiembrie, când cel mai probabil Xi Jinping va fi reales pentru a treia oară.

Seceta și canicula afectează industria

Nu în ultimul rând, China se confruntă de aproximativ două luni cu valuri de căldură record. Bazinul Yangtze, care acoperă părți din 19 provincii, produce 45% din economia Chinei, potrivit Băncii Mondiale.

Pe lângă faptul că temperaturile extrem de ridicate au afectat agricultura și creșterea animalelor, mii de fabrici și uzine din provincia Sichuan, de exemplu, au fost obligate să se închidă pentru a face economie de energie.

În provincia Sichuan au fost închise fabricile pentru șase zile. Această provincie este extrem de importantă pentru fabricarea semiconductorilor și a panourilor solare, precum și a unui centru de extracție a litiului.

În plus, cea mai secetoasă vară din ultimele șase decenii din China a dus la scăderea la jumătate a rezervoarelor care alimentează uzinele hidroelectrice din Sichuan, după ce aproape 70 de râuri au secat.

Impactul este uriaș, deoarece 80% din energia acestei provincii este produsă de barajele hidroelectrice.

China reduce dobânzile de referință pentru a revigora economia slăbită

China a redus luni dobânda de referință pentru împrumuturi și a coborât cu o marjă mai mare referința pentru creditele ipotecare, adăugându-se astfel măsurilor de relaxare de săptămâna trecută, în timp ce Beijingul își intensifică eforturile de a revigora o economie afectată de criza imobiliară și de o reapariție a cazurilor de COVID.

Banca Populară a Chinei (PBOC) merge pe sârmă în eforturile sale de relansare a creșterii economice, notează hotnews.ro.

Oferirea unor stimulente prea mari ar putea accentua presiunile inflaționiste și risca o fugă de capital, în condițiile în care Rezerva Federală și alte economii cresc agresiv ratele dobânzilor.

Cu toate acestea, cererea slabă de credite forțează mâna PBOC, care încearcă să mențină economia Chinei pe calea cea bună.

Dobânda de bază pe un an (LPR) a fost redusă cu 5 puncte de bază la 3,65%, în timp ce LPR pe cinci ani a fost redusă cu 15 puncte de bază la 4,30%. LPR la un an a fost redusă ultima dată în ianuarie.

Dobânda pe cinci ani, care a fost redusă ultima dată în luna mai, influențează prețul creditelor ipotecare pentru locuințe.

„Una peste alta, impresia pe care o avem din toate anunțurile recente ale PBOC este că politica este relaxată, dar nu în mod dramatic", a declarat Sheana Yue, economist pentru China la Capital Economics.

„Anticipăm încă două reduceri de 10 puncte de bază ale dobânzilor de politică monetară ale PBOC în restul acestui an și continuăm să prognozăm o reducere a ratei rezervelor obligatorii (RRR) în trimestrul următor", a adăugat ea.

Reducerea vine după ce săptămâna trecută PBOC a surprins piețele prin reducerea ratei mecanismului de creditare pe termen mediu (MLF) și a unui alt instrument de lichiditate pe termen scurt, în condițiile în care o serie de date recente au arătat că economia își pierde din avânt pe fondul încetinirii creșterii globale și al creșterii costurilor de împrumut.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Protest la Agenția Națională pentru Sport. Ce revendică sindicaliștii
Protest la Agenția Națională pentru Sport. Ce revendică sindicaliștii
Sindicatul Naţional Tineret şi Sport organizează, marţi, un miting de protest la Agenţia Naţională pentru Sport. Sindicatul precizează că scopul acestei adunări publice îl constituie...
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023. România, in schimb, se numără printre ţările membre in...
#China, #economie, #probleme, #reducere, #rata dobanzii lideri, #politici economice , #China