Cu o înălțime de 1.500 de metri și peste 7.000 de trepte, Muntele Tai, din provincia Shandong, este renumit pentru că-i pune la încercare pe cei care îndrăznesc să-l urce. Imagini de pe rețelele de socializare chineze, cum ar fi aplicația Douyin (versiunea locală a TikTok), surprind chiar și cei mai experimentați drumeți tremurând, prăbușindu-se sau încercând să coboare în patru labe.
Mulți turiști angajează „parteneri de escaladă” care să-i ajute să ajungă în vârf, însă oficialii din turism din Shandong au venit cu o idee inovativă: picioare robotice.
Pe 29 ianuarie, în prima zi a Noului An Chinezesc, zece exoschelete alimentate de inteligența artificială au fost încercate pe Muntele Tai, atrăgând peste 200 de utilizatori, care au plătit între 60 și 80 de yuani (8-11 dolari) pentru a le testa, în cadrul unei perioade de probă de o săptămână, conform agenției Xinhua.
An exoskeleton #robot made its debut at #China's Mount Tai during this #SpringFestival. Weighing just 1.8 kg, the robot can provide personalized support to make the climb easier by syncing with user's steps and movement. #ChineseNewYear pic.twitter.com/cco05pqEoa
— Shanghai Daily (@shanghaidaily) February 11, 2025
Co-dezvoltate de grupul Taishan Cultural Tourism și compania tech Kenqing Technology din Shenzhen, aceste dispozitive sunt concepute pentru a se fixa pe talie și coapsele utilizatorului, cântărind doar 1,8 kilograme, potrivit descrierii oficiale a produsului.
Grație algoritmilor de inteligență artificială, exoscheletul poate să simtă mișcările utilizatorului și să ofere „asistență sincronizată”, ajutând astfel la reducerea efortului fizic al picioarelor, susțin dezvoltatorii.
Potrivit lui Wang Houzhe, secretar adjunct al Comitetului de partid al Taishan Cultural Tourism Group, fiecare exoschelet robotizat funcționează cu două baterii, cu o durată de aproximativ cinci ore. În general, este nevoie de șase ore pentru a urca în vârf.
„Chiar funcționează!” Li Chengde, un turist în vârstă de 68 de ani din capitala Jinan, a declarat agenției de stat Xinhua News Agency după ce a încercat dispozitivul. „M-am simțit ca și cum cineva mă trăgea în sus!”
„Acest lucru poate ajuta mai mulți oameni să urce pe munte și să se bucure de peisajul Muntelui Tai fără să fie prea obositor”, a declarat Wang pentru mass-media de stat chineză.
Jacky, un creator de conținut din Shandong, care a dorit să folosească un pseudonim, a testat dispozitivul pentru jumătate de oră, urcând sute de trepte. Deși a avut o părere în general pozitivă, el a menționat că mai există loc de îmbunătățiri. „Experiența este mult mai ușoară”, a spus el. „Dar, odată ce am dat jos exoscheletul, mi s-a părut că eram un pic stângaci în mersul meu. M-am simțit ca o ”păpușă” în timp ce dispozitivul făcea toată treaba, dar după ce m-am obișnuit să nu mai depun efort, mi s-a părut foarte obositor când l-am scos.”
Jacky a adăugat că a întâmpinat și inconveniente, cum ar fi dificultăți în a folosi toaleta sau a-și lega șireturile în timp ce purta dispozitivul. Exoscheletul necesită ajutor suplimentar pentru a fi pus și scos, iar dacă te așezi riști să rupă curelele strânse.
El a mai spus că bateria ar avea nevoie de mai multă autonomie.
Wang de la grupul Taishan Cultural Tourism a menționat că echipa lucrează la îmbunătățirea autonomiei bateriilor și va amenaja stații de schimb de baterii pe traseele montane, conform mass-mediei chineze.
În prezent aflat în testare, exoscheletul este așteptat să ajungă pe piața largă la începutul lunii martie, potrivit departamentului local de promovare.
În ciuda câtorva mici probleme, Jacky consideră că exoscheletele robotice sunt un „produs bun” și o „adevărată binecuvântare” pentru vârstnici, copii și vizitatorii cu mobilitate redusă. Aproape jumătate dintre turiștii care au testat prototipul exoscheletului la Muntele Tai erau în vârstă.
Pe lângă faptul că urcarea pe munte devine mult mai ușoară, aceste dispozitive au stârnit discuții online despre aplicațiile lor mai largi într-o țară care se confruntă cu o populație vârstnică în creștere rapidă.
Anul trecut, 22% din populația Chinei avea vârsta de peste 60 de ani, iar această proporție se preconizează că va ajunge la 30% până în 2035, cu o populație vârstnică ce va depăși 400 de milioane, conform Biroului Național de Statistică din China.
De asemenea, piața îngrijirii inteligente a vârstnicilor din China a fost estimată la 6,8 trilioane de yuani (aproape 934 miliarde de dolari) în 2024, potrivit CCTV.
Kenqing Technology, co-dezvoltatorul exoscheletelor robotice, a fost fondată în 2015 și își propune să pătrundă pe piața vastă a îngrijirii vârstnicilor. Compania a lansat un exoschelet special conceput pentru utilizatorii vârstnici, care cântărește 2,4 kilograme și costă 17.000 de yuani (aproape 2.334 dolari) pe platforma Taobao din China.
Pentru a debloca pe deplin potențialul roboților de îngrijire a persoanelor în vârstă, specialiștii din industrie au declarat pentru agenția de presă Xinhua că este nevoie de un sprijin politic mai puternic pentru a crește producția acestora, menținând în același timp prețurile accesibile pentru toți.