Ideea de a absolvi fără să treci măcar o zi la șoală și fără să dai examene pare un vis. Dar nu și în China, unde această practică se bucură de un anumit succes... Dar moda ar putea dispărea în curând, Beijingul hotărând să schimbe foaia.
Potrivit televiziunii de stat CCTV, cel puțin cinci companii cu sediul în Zhengzhou provincia Henan și Wuhan (Hubei), din estul Chinei, le oferă elevilor posibilitatea de a-și „cumpăra” diplomele pentru 20 000 de yuani (aproximativ 2 540 de euro), fără să meargă vreodată într-o sală de clasă, relatează Business Insider.
Potrivit CCTV, acești consultanți înscriu ilegal elevii la cursuri de trei ani la școli profesionale sau tehnice, scrie Business Insider. Aceste instituții acordă, în general, calificări echivalente bacalaureatului pentru muncitori calificați și sunt poarta de acces către domenii precum IT sau electronică.
„Școli” similare oferă calificări false pentru a lucra în sectoarele auto și aerospațial. Unele le sugerează elevilor să își ia concedii medicale false, în timp ce altele le cer să bifeze o dată pe zi prezența fără a merge neapărat la ore sau să se marcheze ca fiind prezenți cu ajutorul unei aplicații pentru smartphone.
„Avem nevoie doar de înregistrarea domiciliului elevului, de datele sale personale și de o fotografie cu fundal albastru. Apoi, după ce ați plătit taxele, vom semna un contract și vă vom da formularul de înscriere. [...] Nu trebuie să fiți prezenți, nu trebuie să mergeți la cursuri”, a declarat unul dintre consultanți pentru CCTV.
Această fraudă amintește de o alta, răspândită și în China. În timp ce tinerii ar trebui să susțină examenele naționale în regiunea lor, unii elevi din zonele bogate se înscriu în școli din regiunile mai sărace, unde nivelul este mai scăzut, pentru a susține examenele acolo și a ieși pe primul loc. Trebuie spus că rezultatele lor le determină în mare măsură viitorul, ceea ce pune un mare stres pe tineri și pe familiile lor.
De mai mulți ani, autoritățile chineze încearcă să se ocupe de această politică a „băncilor școlare goale”, chiar dacă cea mai mare parte a atenției lor s-a concentrat asupra trișării la Gaokao, echivalentul dificil al bacalaureatului în China.